StoryEditor

Nová éra. Platiť štátu budú všetci

12.12.2013, 23:00
Už žiadne dane za pár desiatok eur, žiadna nula štátu, keď podnikateľ skončí v strate.

Pre slovenské firmy sa začína nová etapa – platiť budú všetky a bez rozdielu. Túto zásadnú zmenu pre desiatky tisíc podnikov včera jednohlasne posvätili poslanci vládneho Smeru. Schválili zákon roka – štátny rozpočet na rok 2014.

Vďaka nemu má hospodárenie Slovenska skončiť so sekerou 2,64 percenta. Teda o takmer dve desatiny lepšie ako tento rok. „Nebude to prechádzka ružovou záhradou, lebo žijeme v rokoch, keď je vývoj búrlivý,“ povedal minister financií Peter Kažimír. Ako však dodal, budú vynakladať všetko úsilie na to, aby takto o rok mohli hovoriť, že svoj plán splnili.

Na ten sa však poskladajú vo veľkej miere aj firmy. A to buď tie, ktoré končili v strate, lebo sa im nedarilo, alebo len obchádzali platenie štátu. Po novom budú musieť platiť aspoň minimálnu daň, takzvanú licenciu.

V čase slabého rastu, keď klesá aj počet pracovných miest, je ďalšie zvýšenie nákladov pre firmy cestou do pekla – varuje generálny tajomník Republikovej únie zamestnávateľov Martin Hošták. Na druhej strane je však pravdou, že spolu s licenciami sa daň pre firmy, ktorým sa darí, naopak, znižuje. A to z 23 na 22 percent.

 

Licencie však neboli jediným opatrením. Okrem toho má štátu pomôcť reforma verejnej správy ESO či dividendy od energetických firiem, v ktorých má štát podiel. Vďaka tomu by sa mal dlh udržať tesne pod kritickou hranicou 57 percent. Jej prekročenie by bolo pre vládu veľmi problematické – vo volebnom roku 2016 by musela pripraviť vyrovnaný rozpočet. Ako vo svojom hodnotení konštatovala Rada pre rozpočtovú zodpovednosť, nezávislý kontrolór verejných financií, medzi riziká pre budúci vývoj verejného dlhu patrí napríklad nová európska metodika ESA2010. Práve ona určí, ako sa bude určovať výška dlhu, čo do nej bude spadať a čo nie, a teda v konečnom dôsledku môže zvýšiť aj naše zadlženie. Okrem nej si však treba dávať pozor aj na zmeny v nominálnom HDP či preberanie záväzkov nemocníc.

 

Rizikové ESO

Podľa analytika INESS Radovana Ďuranu by sa však nakoniec mohlo podariť stanovený cieľ splniť. „Vláda má dosť možností, ako sa tomu vyhnúť. Manipuláciou so štátnym dlhom.“

 

Mohla by jej pomôcť napríklad privatizácia či škrty v priebehu roka. V súčasnosti je otázne, či nakoniec nebude nútená k takémuto kroku tak či tak pristúpiť. Viaceré renomované organizácie ju varujú, že v pláne na rok 2014 sú riziká. Medzi nimi napríklad už spomínaná reforma úradov. Podľa Národnej banky Slovenska jej zas môže chýbať zopár miliónov aj na licenciách, keď pre ne skončí viac firiem, ako si pôvodne myslela. S tým súhlasí aj šéf Slovenskej asociácie malých a stredných podnikov Vladimír Sirotka. Ohroziť môže novovznikajúce firmy, ktoré sa nerozbiehajú len rok, na ktorý im vláda dáva odklad, ale aj tri či štyri roky.

 

Čaká sa na posvätenie Bruselu

V praxi je pritom už súčasné nastavenie trocha „na hrane“. Namiesto konsolidácie sa kabinet Roberta Fica rozhodol podporovať rast. Na to však potrebuje súhlas Európskej komisie. Tá nám vo svojej hodnotiacej správe odkázala, že rozhodujúci bude výsledok nášho hospodárenie za rok 2013 – či sa nám podarí stlačiť deficit pod tri percentná. A to sa ukáže až na budúci rok.

01 - Modified: 2024-04-05 05:53:29 - Feat.: - Title: Pistáciová a čokoládová? Firemné hodnoty nie sú zmrzlina 02 - Modified: 2024-04-01 08:33:25 - Feat.: - Title: Firmy majú problém udržať krok s aktualizáciami softvéru VPN, upozorňuje Eset 03 - Modified: 2024-03-22 17:00:00 - Feat.: - Title: Konkurzy stúpli na Slovensku na historické maximum. Najväčší úpadca v pyramídovej schéme utopil 50 miliónov 04 - Modified: 2024-03-15 13:33:00 - Feat.: - Title: Krok Bruselu do slovenských daní je cez čiaru, varuje biznis a žiada zmenu sporného návrhu 05 - Modified: 2024-03-10 12:12:25 - Feat.: - Title: Na Slovensku hrozí firmám zvýšené riziko konkurzov. Minulý rok zasiahnuté podniky zamestnávali 1600 ľudí
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 12:17