StoryEditor

Kamarása podporil aj minister

12.06.2013, 00:00
Známy slovenský podnikateľ má pripravené milióny eur na investície v Srbsku.

Známy slovenský podnikateľ Juraj Kamarás má pripravené milióny eur na investície v Srbsku. Cez svoju spoločnosť Imuna Pharm by tam rád získal výrobcu liečiv Jugoremedija. No zatiaľ je neúspešný, srbský podnik je totiž stále v konkurze. Kamarásov projekt však môže podporiť najnovšia aktivita slovenského ministerstva hospodárstva. Tomáš Malatinský (nominant Smeru-SD) tam spolu s misiou slovenských podnikateľov v týchto dňoch pomáha ich firmám lobovať za investície. „Zaujímali sme sa, akým spôsobom by sa dal celý proces zefektívniť, aby sa mohli problémové podniky sprivatizovať,“ poznamenal včera pre HN hovorca slovenského ministra hospodárstva Stanislav Jurikovič.

Srbsko ako odrazový mostík
„Ide o výrobcu, ktorého portfólio by sme mohli ďalej rozvíjať a priniesť aj vlastné know-how,“ hovorí pre HN Juraj Kamarás s tým, že akvizícia by im pomohla aj v expanzii do regiónu. Imuna Pharm je na Slovensku silným hráčom na trhu liečiv a vakcín. Za prvej vlády Róberta Fica ponúkla pozemky v Šarišských Michaľanoch, potrebné na výstavbu štátnej fabriky na vakcíny. Dokončenie vládneho projektu je dnes otázne.

Problémové projekty
Kým v Srbsku sa Kamarásovi darí, jeho investičná skupina CTY Group, ktorú spoluvlastní s Ladislavom Krajňákom, je v konkurze. Skupina tvorí jadro jeho aktivít v Česku. Doplatila však na aktivity najväčšej českej tlačiarne Česká unigrafie, ktorá tiež patrí do ich portfólia. Tej ručila za úvery. Banky preto na ňu podali návrh na konkurz. Nateraz neúspešným projektom je aj ich spoločný projekt paroplynovej elektrárne v Košiciach-Šaci za 500 miliónov eur. Stavebné povolenie mesto po nezhodách okolo termínu zrušilo a celá vec skončila na súde.

 

Kto je Juraj Kamarás
V roku 1998 bol so spoločníkom Ladislavom Krajňákom považovaný za vplyvného podnikateľa, ktorý mal podporovať strany vládnej koalície Mikuláša Dzurindu (skupine podnikateľov sa hovorilo G 7).
Za Mečiarovej vlády sa podieľal na privatizácii SCP Ružomberok.
Jeho meno figuruje pri firmách ako Imuna Pharm, Invest Plus, CTY Group, CITY Holding, Česká unigrafie.
Spomínalo sa pri sponzorstve SDK, neskôr SDKÚ, čo však verejne nepotvrdil.

01 - Modified: 2004-11-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: K deleniu a privatizácii Železničnej spoločnosti
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 14:36