StoryEditor

Prešov pomáha Čechom

06.08.2013, 00:00

Po piatich rokoch práce programátora v Prahe sa kvôli rodine rozhodol vrátiť do rodného Prešova. Česká softvérová spoločnosť BSC Praha však z odchodu Petra Zahornackého nebola nadšená. Dohodla sa s ním, že na východe Slovenska skúsia spolu založiť malú pobočku so zámerom poskytovať pražskej centrále technickú podporu.

Využili návraty domov
Vývoj sa však uberal inam. Zo slovenskej dcéry sa v skupine stalo kľúčové vývojové centrum, ktoré pre matku vyvíja vlajkové produkty. Aj vďaka kódom naťukaných v Prešove BSC podarilo preniknúť na Ukrajinu, do Ruska, Azerbajdžanu, Gruzínska. "Začínali sme piati s cieľom poskytovať podporu českým kolegom," spomína riaditeľ BSC Prešov Petr Zahornacký. Krátko po otvorení slovenského pracoviska v roku 2005 však BSC získala niekoľko väčších zákaziek. "Rástol objem práce a z Prahy začali prichádzať vyslovene vývojárske úlohy. Tie sme zvládali, tak sa pre firmu ukázalo výhodné robiť vývoj softvéru aj v Prešove," spresňuje. Dnes tam pracuje 33 softvérových inžinierov. Devízou mesta sa podľa riaditeľa ukázala oproti Prahe oveľa menšia fluktuácia. "Stabilita v našom segmente programátorom prináša väčšie skúsenosti, čo je pri vývoji softvéru neoceniteľné," hovorí. Recept znie zdanlivo jednoducho. "Takmer všetci kolegovia kopírovali môj prípad. Po rokoch práce v zahraničí kvôli rodine chceli byť doma, zároveň však ostať vo fachu a pracovať na špičkových projektoch," vysvetľuje. Pre BSC toto riešenie zároveň prinieslo ekonomické benefity. "Plat v IT je v Prešove rovnako násobne vyšší oproti priemernému ako v Prahe. Avšak i ten priemer je celkom iný," vysvetlil. "Kvôli rodine by som nechcel ísť mimo regiónu. Takto môžem pracovať aj v Prešove," potvrdzuje riaditeľove slová programátor Tomáš Futej.

Súčasťou plánu
BSC sa špecializuje na vývoj a výrobu bankového softvéru vrátane zákazníckych aplikácií internet bankingu. Práve vstupom na ruský trh, kde na vývoji pracovala slovenská pobočka, sa skupine v danom roku zvýšili tržby o polovicu. Posledným úspechom sú projekty v Azerbajdžane a Gruzínsku. "V týchto krajinách dôverujú našim riešeniam. Sú hladní po novinkách, ale nemajú chuť, aby im rozumy chodili dávať Američania," vysvetľuje výhodu Slovenska. Gruzínskej banke TBC po zavedení interbankingu z dielne BSC sa znásobil počet klientov. "U nás už takýto efekt takto získať nemožno, na východe však pri dobrom riešení áno," dodal. Prešovské kódy získali tiež niekoľko ocenení Best Internet Banking CEE a Russia spoločnosti Global Finance. Dnes sa Prešovčania venujú vývoju najnovšej novinky skupiny, ktorou reagujú na zmeny po kríze. "Dnes banky ešte viac strážia náklady. Pri produkte musia vedieť, koľko úspor a zisku im to, či oné riešenie prinesie. Preto ideme vo vývoji týmto smerom," povedal. "Z hľadiska klienta banky integrujeme všetky internetové nástroje do jedného, prepájame ho napríklad tiež s Facebookom, či Twitterom. Banke to zase umožňuje efektívnejšiu identifikáciu preferencií klienta," dodal. Riaditeľ košického združenia IT Valley Jozef Ondáš hovorí, že Prešov je súčasťou plánu vytvoriť v Košiciach do roku 2020 štyritisíc nových miest v sektore. "Región má pre IT priemysel veľký potenciál. Na rozvoj treba jedno centrum, ktorým sú Košice, ale veľmi potrebné sú aj satelity," dodal. Či už vo forme pobočiek ako BSC, alebo dochádzaním pracovníkov. Stotisícový Prešov je od Košíc vzdialený 35 kilometrov, mestá spája diaľnica. Tomáš Tišťan

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 14:45