StoryEditor

Z milióna kusov na dno. Naše novinky majú dlhy

31.01.2016, 23:00
Bezplatné periodikum Naše novinky roznášané do schránok slovenských domácností dlhuje i novinárom.

Ambiciózny projekt celoslovenského bezplatného dvojtýždenníka Naše novinky, ktorý je od svojho vzniku spájaný s politickou stranou Tip, bojuje s finančnými problémami. Periodikum koncom minulého roka prestalo vychádzať v tlačenej podobe a zanecháva po sebe dlhy. S nákladom viac ako milión kusov pritom patrilo k lídrom na reklamnom trhu.

Nevyplatené mzdy a odmeny

Konateľ firmy Marcel Zahradár na otázky HN neodpovedal. Zahradár je zároveň i predsedom predstavenstva spoločnosti 14 Group, ktorá vo vydavateľstve ovláda 100-percentný majetkový podiel.

Na peniaze od vydavateľstva čakajú i jeho zamestnanci a zmluvní spolupracovníci. „Mne dlhujú za október a november. Iba v novembri som dostala zaplatené za september. Výplaty sa začali postupne omeškávať, až prestali chodiť úplne,“ hovorí pre HN novinárka Simona Ivančáková, ktorá už pre Naše novinky nepracuje.

Rovnaké problémy s peniazmi pre HN opísali i ďalší dvaja redaktori, ktorí do novín prispievali článkami. Na otázky, čo sa s dohodnutými odmenami deje, počúvala Ivančáková od manažmentu firmy vysvetlenia typu „treba ešte počkať, všetko sa v krátkom čase vyrieši“.

Oklamaní pracovníci 14 News si na sociálnej sieti dokonca založili skupinu, kde si vymieňajú informácie a dohadujú ďalší postup. Ivančáková hovorí o necelej stovke ľudí. Vo vyplatenie dlžnej sumy však sama neverí. „Nemám ten pocit, že k tomu príde, ale budem dúfať,“ dodáva.

Spoločnosť 14 News uvádza v účtovnej uzávierke za rok 2014 v kolónke počet vlastných zamestnancov číslo 18. Na sociálnom a zdravotnom poistení má nedoplatky takmer 29-tisíc eur.

Starý dlh voči novinám

Veľkým objednávateľom reklamného priestoru v periodiku bola mimoparlamentná strana Tip. Tá je známa svojou niekoľkoročnou nákladnou reklamnou kampaňou, ktorú realizuje cez košickú agentúru Packy Advertising. Jej majiteľ Peter Packaň daroval strane v prvom kvartáli roka 2014 sumu 8-tisíc eur.

Z výročnej správy Tipu za rok 2014 vyplýva, že spomínanej reklamnej agentúre dlhovala približne 400-tisíc eur a voči spoločnosti 14 News, ktorej patria Naše novinky, mala záväzok vo výške 68-tisíc eur. „Ak je pravdou, že tí, čo robia pre spoločnosť 14 News, nedostávajú riadne zaplatené, je nám to úprimne ľúto,“ vysvetľuje predseda strany Tip Tomáš Hudec.

Strana v reakcii na množiace sa útoky zriadila internetovú stránku tipnarovinu. sk, kde odpovedá na najčastejšie „klamstvá, poprekrúcané fakty a výmysly“. Tip na otázku, či bol dlh voči vydavateľstvu v priebehu vlaňajška vyrovnaný, alebo naopak narástol, neodpovedal. „Strana Tip má s printovým periodikom Naše novinky štandardnú zmluvu, na základe ktorej zverejňuje informácie o činnosti a aktivitách strany formou platenej inzercie. Za túto inzerciu riadne platíme,“ tvrdí Hudec.

Prepojenie z minulosti

Medzi Tipom a firmou 14 News existovalo v minulosti personálne prepojenie. Konateľkou vydavateľstva bola do júna minulého roka súčasná krajská predsedníčka strany Tip v Bratislave Andrea Oravcová. Po vstupe do politiky však z čela spoločnosti odišla. „So spoločnosťou 14 News máme štandardný obchodno-dodávateľský vzťah a z toho vyplývajúce dohody si plníme,“ vysvetľuje predseda strany prepojenie s tým, že strana nie je jediným inzerentom novín.

V ich posledných výtlačkoch sa skutočne striedala inzercia a články o Tipe s inzerciou strán Sieť či Most-Híd. Celkové výdavky Tipu za rok 2014 predstavovali 940-tisíc eur, z toho takmer 900-tisíc šlo na reklamu.

Príjmy strany dosiahli necelých 500-tisíc eur. Strana si vzala i pôžičku 80-tisíc eur od spoločnosti Meps Malá Ida. Tip tak napokon skončil v strate viac ako pol milióna eur a vykázal záväzky okolo 560-tisíc eur.

01 - Modified: 2008-01-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Koľko stojí krása?
01 - Modified: 2024-01-24 13:31:29 - Feat.: - Title: V roku 1924 noviny predpovedali, ako bude svet vyzerať o 100 rokov. Presnosť niektorých predpovedí ti vyrazí dych 02 - Modified: 2023-11-18 15:37:54 - Feat.: - Title: Rusko zaradilo noviny The Moscow Times medzi zahraničných agentov 03 - Modified: 2023-06-19 12:08:32 - Feat.: - Title: Nemecké noviny zo skupiny Rheinische Post napadli hekeri, vyšli núdzové vydania 04 - Modified: 2023-05-03 20:48:05 - Feat.: - Title: Slovensko si v celosvetovom rebríčku slobody tlače polepšilo o desať priečok. Čaputová vyzýva na jej ochranu 05 - Modified: 2022-02-08 13:42:27 - Feat.: - Title: Portugalci oklamali svojho diktátora. Salazar do smrti veril, že je pri neotrasiteľnej moci
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 23:49