StoryEditor

Ficov protiútok: od Talianov chce pol miliardy

29.04.2015, 00:00
Štát ide Enelu odovzdať výzvu. Ak peniaze nevráti, Slovenské elektrárne zažaluje.

Len pred niekoľkými dňami si Taliani od štátu vypýtali viac ako pol miliardy eur. Dôvod? Štát Slovenským elektrárňam, kde 66-percentný podiel má talianska spoločnosť Enel, odobral vodnú elektráreň Gabčíkovo. Tento krok však zo strany štátu nenechal na seba dlho čakať. Premiér Robert Fico (Smer-SD) zavelil do protiútoku. Práve od tohto energetického gigantu chce i on necelú pol miliardu eur. „Všetky plnenia, ktoré si Enel cez Slovenské elektrárne prebral, sú plnenia neoprávnené. Je naším právom žiadať tieto peniaze späť. Za týchto deväť rokov vybrali vrátane úrokov viac ako 490 miliónov eur,“ vyhlásil Fico.

A Smeráci už majú pripravený prvý ťah. Talianom chce odovzdaťlist, v ktorom ich vyzve, aby sumu štátu odovzdali. Ak sa tak nestane, Slovenské elektrárne zažaluje.

Tie si však stále stoja za svojím. Ako povedala ich hovorkyňa Jana Burdová, na ochranu svojich práv využijú všetky právne prostriedky na domácich a medzinárodných súdoch. Zároveň však trvajú aj na svojej požiadavke. „Potvrdzujeme svoju žiadosť o vyplatenie odškodného za technológiu a aktíva Gabčíkova, ktorú sme odovzdali Vodohospodárskej výstavbe. V celkovej sume 588 miliónov eur sú započítané aj tržby po odpočítaní nákladov za 22 rokov prevádzky,“ dodala Burdová.

Právnici úspešnosť prípadného sporu odhadovať nechceli. Podľa partnera advokátskej kancelárie Maple & Fish Viliama Karasa nielen štát, ale aj Slovenské elektrárne si budú musieť vrátiť navzájom. „On urobil len jednostranný krok, ktorý prezentuje sumu. Na druhú stranu príde reakcia, to potom už bude vecou rokovaní medzi štátom a Slovenskými elektrárňami,“ domnieva sa Karas.

Dôvod tohto kroku je jasný. Verdikt bratislavského krajského súdu, ktorý zrušil zmluvu o prevádzke medzi Slovenskými elektrárňami a Vodohospodárskou výstavbou, sa včera stal právoplatným. Podľa verdiktu mal štátny podnik Vodohospodárska výstavba v roku 2006 obstarať prevádzku cez tender, a nie uzavrieť zmluvu so Slovenskými elektrárňami. „Dnes platí záver, že zmluva o prevádzke Vodnej elektrárne Gabčíkovo je od samého počiatku neplatná,“ povedal Fico.

Čas predaja

Chystané vymáhanie peňazí prichádza v čase, keď Enel chce podiel v Slovenských elektrárňach predať. Podľa Karasa sa takýmto krokom zníži hodnota firmy. S tým súhlasí aj managing partner KPMG Slovensko Ľuboš Vančo. „Kroky sú evidentné a ani neskrýva (premiér, pozn. HN), že ich stratégiou je, aby potenciálnych záujemcov bolo čo najmenej a ponúkli čo najnižšiu sumu,“ domnieva sa Vančo.

Aktuálne sa o podiel v Slovenských elektrárňach zaujímajú štyri spoločnosti. Medzi ne patrí maďarský MVM Group so slovenským Slovnaftom, fínsky Fortum a dve české spoločnosti – Energetický a průmyslový holding a český gigant ČEZ. Ten však už dnes zvažuje, že svoju ponuku nepredloží.

Dôvodom je aj nedávne potvrdenie Fica, že predaj podielu v Slovenských elektrárňach bude obštruovať. „Nevieme si totiž predstaviť vstup do Slovenských elektrární proti vôli slovenskej strany,“ povedal v minulosti manažér mediálneho útvaru ČEZ-u Ladislav Kříž.

Svoj záujem však nemusia stratiť len oni. Domnieva sa to partner spoločnosti Redbaenk Michal Mišun. Podľa neho je jasné, že akýkoľvek vstup investora bude touto právnou bitkou demotivovaný a hodnota podielu sa veľmi zníži. V minulosti ekonómovia odhadli, že 66-percentný podiel môže stáť tri miliardy eur.

Dlhoročné spory

Gabčíkovo prenajal v roku 2006 Slovenským elektrárňam kabinet Mikuláša Dzurindu. Vtedy na čele envirezortu stál László Miklós (SMK), šéfom Vodohospodárskej výstavby bol Ladislav Gáll. Ako v minulosti skonštatoval, podnik v tom čase postupoval v súlade s uzneseniami Dzurindovho kabinetu.

Vláda Roberta Fica prenájom Gabčíkova elektrárňam dlhodobo spochybňovala. Sústavu štyroch elektrární na Vodnom diele Gabčíkovo zabral štát začiatkom marca. Odvolal sa pritom na neplnenie zmluvy o prevádzke Gabčíkova zo strany elektrární. Ďalším argumentom vlády je rozhodnutie bratislavského súdu, ktorý rozhodol o neplatnosti zmluvy o prevádzke Gabčíkova.

01 - Modified: 2007-05-21 07:16:00 - Feat.: 0 - Title: Fats Domino odohral prvý koncert od hurikánu Katrina
01 - Modified: 2024-04-11 20:10:13 - Feat.: - Title: Dnešné útoky na ukrajinskú energetiku boli odvetou za tie na ruskej pôde, povedal Putin 02 - Modified: 2024-04-05 08:39:01 - Feat.: - Title: Neefektívne a nehospodárne. Štát musí zmeniť legislatívu k postupom v energetike počas krízy, upozorňuje NKÚ 03 - Modified: 2024-03-25 14:22:33 - Feat.: - Title: Ideológia nemá nič spoločné s dodávkami energií, vyhlásil šéf maďarskej diplomacie Szijjártó v Rusku 04 - Modified: 2024-03-27 07:30:00 - Feat.: - Title: Je biely vodík palivom budúcnosti? Svätý grál klímy nás môže zbaviť energetických problémov 05 - Modified: 2024-03-21 13:24:16 - Feat.: - Title: Viac ako dve tretiny emisií pochádzali v roku 2022 z priemyslu a energetiky, najviac zo zemného plynu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 12:59