StoryEditor

Slnko dostáva ďalší úder

16.09.2013, 00:00
Za lacnejšiu elektrinu budú straty. Takúto faktúru dostali výrobcovia slnečnej elektriny.

Už od budúceho roka totiž majú platiť nový poplatok za to, že dodajú elektrinu do distribučnej siete. A aj vďaka nemu bude môcť štát znížiť ceny elektriny pre ľudí a priemysel.

Podľa samotných výrobcov sa tak stovkám firiem zvýšia náklady rádovo až o desaťtisíce eur. Pri štarte ich biznisu im však štát sľuboval úplne iné podmienky. Podľa zástupcu riaditeľky Slovenskej asociácie fotovoltického priemyslu Pavla Šimona preto už podali podnet na Generálnu prokuratúru a chcú ísť aj na Ústavný súd.

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví, ktorý novinku zaviedol, sa bráni. „Rozhodne to nepovažujeme za retroaktívny zásah do podnikania,“ povedal jeho hovorca Miroslav Lupták.

Na svoj postoj však môže štát doplatiť. Ak by sa firmy podľa právnika advokátskej kancelárie Maple & Fish Viliama Karasa obrátili na medzinárodný súd, majú šancu uspieť.

Fotovoltikom tak dáva Karas za pravdu. Pochybuje však, že majú šancu uspieť na našich súdoch. Aj predseda úradu Jozef Holjenčík sa v minulosti nechal počuť, že je presvedčený o správnosti svojho nariadenia s tým, že fotovoltici sa môžu pokojne obrátiť na Ústavný súd. V praxi tak štát môže podľa Karasa na svoje rozhodnutie doplatiť v prípade arbitráží.

Zaujímal sa o to aj Brusel
O novom poplatku, ktorý zavádza Slovensko, sa dozvedeli už aj v Európskej komisii. Brusel preto požiadal náš úrad o vysvetlenie. ÚRSO bráni svoje rozhodnutie tým, že je v súlade s európskou legislatívou.

Zaujímavosťou však je, že únia umožňuje členským štátom vyberať od výrobcov elektriny poplatok, ktorý sa nazýva G-komponent. Ten však nesmie presiahnuť 50 centov za každú vyrobenú megawatthodinu.

Túto tarifu zaviedol aj náš regulátor, ale len pri pripojení do prenosovej sústavy, teda do sústavy s najväčším napätím. V prípade už spomínanej distribučnej siete sa poplatok nazýva inak a je niekoľkonásobne vyšší. Fotovoltici preto tvrdia, že štátny úrad sa takto hrá zo slovíčkami.

Túto tarifu budú pritom platiť aj ostatní výrobcovia elektriny. Práve fotovoltikom však štát cez vyhlášku Úradu pre reguláciu sieťových odvetví garantoval investičnú návratnosť projektov, keďže ide o zelenú energiu, ktorú štát podporuje kvôli nariadeniu Bruselu. Teraz sa im výnosnosť môže predĺžiť.

Umožní zlacniť elektrinu
Aj distribučný poplatok pre výrobcov pritom umožní úradu znížiť cenu elektriny od nového roku. Vďaka novej tarife totiž prenesie určitú časť nákladov z pliec spotrebiteľov na výrobcov. Úrad už ohlásil výrazné zlacnenie elektriny pre priemysel. Firmy by tak mali dostať lacnejšiu elektrinu o približne desať percent. A nižšie faktúry dostanú aj domácnosti. Presné čísla zatiaľ úrad nezverejnil, budú známe na jeseň. Podľa Šimona však bude zlacnenie len dočasné. „V konečnom dôsledku elektrina vzrastie a navyše z našich daní budeme platiť súdy prehraté štátom.“

Podľa analytika energy analytic, s. r. o., Michala Hudeca však predovšetkým chýba širšia odborná diskusia. „V rámci nej by si mohli zákonodarcovia vytvoriť reálnejší obraz o tom, aké dodatočné zaťaženie je pre slnečné elektrárne ešte ekonomicky únosné,“ dodal Hudec.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 18:48