StoryEditor

Gabčíkovo pripadne štátu. Ficova vláda ho prevezme od Talianov

09.03.2015, 10:30
Robert Fico saodvolal na rozhodnutie Krajského súdu, ktorý dnes skonštatoval, že zmluva o jeho prenájme ešte z roku 2006 je neplatná.

Vodné dielo Gabčíkovo oddnes bude spadať pod štát. Dnes ho totiž začne preberať. Informoval o tom minister životného prostredia Peter Žiga.

Odvolal sa na rozhodnutie Krajského súdu v Bratislave, ktorý dnes skonštatoval, že zmluva o jeho prenájme ešte z roku 2006 je neplatná. „Berieme si späť vodné dielo Gabčíkovo,“ konštatoval premiér Robert Fico.

O tom, že štát chce od Slovenských elektrární získať toto vodné dielo hovoril šéf kabinetu už v decembri. Zmluvu vtedy vypovedal. Bolo to z viacerých dôvodov.

5 miliónov eur

Jedným z nich bola skutočnosť, že taliansky Enel si neplní povinnosť platiť ročne Vodohospodárskej výstavbe, ktorá spravuje celé Vodné dielo Gabčíkovo, 5 miliónov eur, ktoré majú ísť na údržbu vodného diela súvisiacu s prevádzkou gabčíkovskej vodnej elektrárne. Enel to ale má spochybňovať a naopak požaduje od štátu 43 miliónov eur naspäť.

Fico už 4. decembra 2014 na tlačovej konferencii oznámil, že vláda SR spoločnosti SE vypovie zmluvu o prevádzkovaní VEG. Dôvodom mali byť vážne porušenia zmluvy zo strany majoritného akcionára SE, talianskeho Enelu. "Po ôsmich rokoch prevádzkovania VEG talianskou spoločnosťou Enel a sprivatizovanými Slovenskými elektrárňami sme sa rozhodli pre vážne porušenia tejto zmluvy dnešným dňom zmluvu o prevádzkovaní VEG s výkonom 720 MW vypovedať," vyhlásil vtedy premiér.


Premiér Robert Fico s ministrom životného prostredia Petrom Žigom. TASR/M. Svítok

Podľa predsedu vlády proti rozhodnutiu krajského súdu už nie je možné použiť riadny opravný prostriedok. "Rozhodnutie krajského súdu bude právoplatné doručením rozhodnutia účastníkom konania. Voči takémuto rozhodnutiu neexistuje riadny opravný prostriedok, ale existuje ešte možnosť podať mimoriadny opravný prostriedok, čo je komplikované,“ zdôraznil Fico, ktorý je presvedčený, že Slovensko nebude platiť ani jediné jedno euro pokiaľ ide o náhradu škody voči talianskemu Enelu.

"Naopak my budeme veľmi tvrdo žiadať od Enelu, aby štátu vrátili prostriedky za osem rokov prevádzky tejto vodnej elektrárne,“ konštatoval Fico.

Zmluvu vypovedali v decembri

Slovenské elektrárne chcú využiť mimoriadne opravné prostriedky voči rozhodnutiu krajského súdu. "Naša spoločnosť je aj naďalej presvedčená o platnosti zmluvy, ktorú potvrdilo rozhodnutie prvostupňového súdu dňa 19. novembra 2013," reagovala pre agentúru SITA hovorkyňa Slovenských elektrární Janka Burdová.

Štát sa rozhodol vypovedať zmluvu so Slovenskými elektrárňami o prenájme Vodnej elektrárne Gabčíkovo začiatkom decembra minulého roka. Išlo o zmluvu o prevádzke Vodnej elektrárne Gabčíkovo, ktorú Slovenské elektrárne podpísali so štátnym podnikom Vodohospodárska výstavba v roku 2006 v rámci procesu predaja 66-percentného podielu elektrární talianskej spoločnosti Enel.

Na vypovedanie zmluvy existovali podľa vlády tri dôvody. Enel ako 66-percentný akcionár Slovenských elektrární vraj mal odmietať poskytovať údaje, ktoré by štátu umožnili zistiť, do akej miery je rozdeľovanie zisku z vodnej elektrárne spravodlivé.

Chýbali plány rekonštrukcie

Druhým dôvodom mal byť fakt, že Slovenské elektrárne pod vedením talianskeho manažmentu nepripravili žiadne plány rekonštrukcie a generálnych opráv spomínanej vodnej elektrárne.

Tretím dôvodom malo byť to, že taliansky Enel si vraj neplnil povinnosť platiť ročne Vodohospodárskej výstavbe, ktorá spravuje celé Vodné dielo Gabčíkovo, 5 miliónov eur, ktoré mali ísť na údržbu vodného diela súvisiacu s prevádzkou gabčíkovskej vodnej elektrárne.

Slovenské elektrárne po decembrovom vypovedaní zmluvy všetky výhrady predsedu vlády o údajnom porušovaní zmluvy o prevádzke Vodnej elektrárne Gabčíkovo odmietali.

Zmluva sa nepozdávala Ficovej vláde

Elektrárne tvrdili, že nepretržite investovali do projektov na zvyšovanie prevádzkovej spoľahlivosti a bezpečnosti gabčíkovskej elektrárne. Podľa slovenského dominantného výrobcu elektriny ich konanie bolo vždy v súlade s požiadavkami a dohodami manažmentu elektrárne.

Zmluvu o prevádzke Vodnej elektrárne Gabčíkovo podpísali v marci 2006, teda ešte pred samotným ukončením privatizačného procesu, štátny podnik Vodohospodárska výstavba a Slovenské elektrárne. Podpisom zmluvy získali elektrárne právo prevádzkovať gabčíkovskú elektráreň na obdobie 30 rokov.

Táto zmluva sa však nepozdávala nastupujúcej prvej Ficovej vláde, ktorá ju v roku 2007 napadla na súde s tým, že ju chcela zrušiť. Na súdy bolo podaných v tejto veci celkovo dvanásť súdnych sporov.

 

01 - Modified: 2007-04-04 22:07:38 - Feat.: 0 - Title: New York ustúpil Londýnu
01 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 02 - Modified: 2024-04-17 13:04:48 - Feat.: - Title: Drucker: Školy by mali mať od septembra o štyritisíc ľudí viac v pomocných profesiách 03 - Modified: 2024-04-17 09:01:20 - Feat.: - Title: Kaliňák pred rokovaním vlády: Nová nemocnica v Prešove bude spojením nového i súčasného komplexu 04 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh 05 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 09:22