StoryEditor

Milión eur. Tesco dostalo na Slovensku rekordnú pokutu za zlé potraviny

19.01.2015, 23:01
Autor:
redred
Hypermarket v Partizánskom predával jedlo po dátume spotreby. Kontrola ukázala aj na zdraviu škodlivé ovocie a zeleninu.

Rekordnú pokutu udelili inšpektori zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy najmä preto, že sa prehrešky reťazca opakovali. Informáciu priniesol Denník N, podľa ktorého Tesco v Partizánskom porušilo zákaz predaja nebezpečných potravín. Vlani v júni bola situácia podobná: obchod nerešpektoval minimálnu trvanlivosť potravín, ktoré predával aj po tomto dátume. Za túto chybu zaplatil pokutu vo výške 25 tisíc eur. 

Hnilé ovocie aj jedlo po dátume trvanlivosti

V júli našli na pultoch tej istej predajne sedem druhov potravín vrátane syra, kávy, čaju aj cukroviniek, ktorých lehota minimálnej trvanlivosti už uplynula, informuje portál. Okrem toho sa na pultoch vyskytovalo aj hnilé hrozno, plesnivé nektárinky, paradajky a ananás, nahnité uhorky i jablká. 

Podobná pokuta nemá u nás obdoby, najviac musel zatiaľ zaplatiť reťazec Kaufland za chyby predajne v Malackách: sto tisíc eur.

Trikrát a dosť

Minimálne jednomiliónové pokuty sa udeľujú v prípade, ak kontroly objavia tretíkrát tie isté nedostatky. „Nechceme dávať pokuty. Naším cieľom bolo dať odstrašujúce vysoké pokuty vo viere, že sa všetci spamätajú a začnú to dodržiavať,“ potvrdil pred časom pre HN minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek s tým, že na Slovensku sme si zvykli na nízky štandard. „A to je chyba.“ Strop je až pri piatich miliónoch.

Ilustračná snímka: Reuters

Odborníci varujú, že sa celý proces s pokutami môže naťahovať, keďže reťazce sa proti takej vysokej sume odvolajú. „Ak by ich predsa dostali, sťažilo by im to život,“ myslí si analytik agentúry prieskumu trhu Terno Ľubomír Drahovský.

Jahnátek: stále sa nepoučili

Obchodné reťazce sa z chýb ešte stále nepoučili. Tvrdí to minister Jahnátek (Smer-SD), ktorý upozornil, že veľmi zle dopadli kontroly po pracovnej dobe. „Na takej kontrole stratíte chuť na jedlo,“ povedal pred časom pre HN Jahnátek. Dve z troch kontrol po pracovnej dobe skončili pozitívnym nálezom. „Obchody si z kontrol robia srandu,“ dodal minister. Ešte úspešnejší čuch na pochybenia mal špeciálny tím kontrolórov, známy ako potravinová kobra. Pochybenia našli pri každej uskutočnenej kontrole.

Tesco sa bráni na súde

Tesco sa však chce brániť na súde, v odvolaní označuje pokutu ako likvidačnú. ŠVPS ju však neznížila ani v odvolacom konaní. Reťazec totiž  informoval o tom, že pokutu napadne na súde - ide podľa neho o nezákonné jednanie.  „Zároveň sme požiadali o odklad vykonateľnosti. Súd vyhovel našej žiadosti a odložil zaplatenie pokuty až do právoplatného rozhodnutia,” povedala Zuzana Lošáková z marketingu Tesca, pre Denník N.

01 - Modified: 2007-02-20 12:25:00 - Feat.: 0 - Title: Environmentálnu štúdiu 3. a 4. bloku EMO urobia Taliani
01 - Modified: 2024-04-19 13:50:00 - Feat.: - Title: Menšie slovenské reťazce ukázali vlaňajšie výsledky. Fresh či Sintra dosiahli miliónové tržby 02 - Modified: 2024-04-18 14:11:10 - Feat.: - Title: Zápis prvákov do základných škôl vrcholí. Rodičia dostanú v októbri príspevok, hrozí im však aj vysoká pokuta 03 - Modified: 2024-04-19 12:15:18 - Feat.: - Title: Ťahúň Prešovského kraja čelí veľkej pokute. Štát mu chce zobrať dvojnásobok toho, čo za rok zarobil 04 - Modified: 2024-04-12 10:17:51 - Feat.: - Title: Revolúcia na tanieri. Je o geneticky modifikované potraviny záujem? 05 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 23:11