StoryEditor

Plánuje Fico ďalšie "vlaky zadarmo"? Dozviete sa iba u nás

24.04.2015, 12:06
Autor:
redred

Pomoc rodinám s malými deťmi. Dotovanie detských táborov či dovoleniek na Slovensku, ale aj vratky na plyn pre domácnosti. To sú niektoré z opatrení, ktoré vláda Roberta Fica (Smer–SD) predstavila v rámci druhého sociálneho balíčka. Aké ďalšie novinky vláda pripravuje, v súčasnosti nie je jasné.

Zdroje, ktoré chce štát použiť na tieto programy, sú z lepšieho výberu daní a vláde sa darí aj v boji proti daňovým únikom. Tvrdí to premiér, ktorý tiež garantoval, že tak, ako vláda dodržiava prvý sociálny balík, tak sa bude dodržiavať aj ten druhý. Chce ho nastaviť tak, aby bol z väčšej časti naplnený do konca tohto roku a niektoré opatrenia presiahnu aj do roku 2016.

Financovaním dovoleniek sa Smer vracia k starým predvolebným sľubom. Zaujímavosťou je, že vládna strana však tento nápad pred dvomi rokmi zavrhla a otitulovala ako neúčinný. Dovolenky by mali byť financované formou poukážok, ktoré majú byť daňovo zvýhodnené. „Radi by sme podporili rodiny s deťmi a ich možnosť dovolenky v slovenských turistických centrách,“ zdôvodnil koncom marca Fico v relácii TA3 V politike. Takáto podpora cestovného ruchu by sa podľa neho štátu vrátila na príjmoch dane z pridanej hodnoty. Novinka má platiť najneskôr od konca roka.

Ešte v roku 2012 však schválil kabinet Roberta Fica Stratégiu rozvoja cestovného ruchu do roku 2020. V nej sa píše, že zatraktívniť dovolenkovanie chce zavedením poukážok. Tie si bude môcť zamestnanec či zamestnávateľ započítať do svojich nákladov. „Uvítal by som to, avšak o poukážkach sa hovorí už roky a zatiaľ sa nikdy nezrealizovali. Rozvoju cestovného ruchu by však určite pomohli,“ tvrdí Pavol Kašuba z poradenskej agentúry Atlific, ktorá pôsobí v tomto biznise. Nie všetci odborníci sú novinkou nadšení. Podľa analytika Nadácie F. A. Hayeka Martina Reguliho bude mať skôr negatívny dosah. Podľa neho budú ceny pobytov u nás kvôli dotácii rásť. Navyše, pomôcť cestovnému ruchu to podľa neho môže len krátkodobo. „Návrh považujem za populistický a absolútne nesystematický,“ tvrdí Reguli. Ako pred časom poukázal odborník strany Most-Híd pre cestovný ruch Zoltán Kovács – vo viacerých štátoch Európy sa šeky osvedčili. Napríklad vo Švajčiarsku, Francúzsku, v Poľsku či v Maďarsku. Vo Švajčiarsku šeky využíva 850-tisíc domácností. Zakupujú zamestnávatelia alebo odborové zväzy zamestnancom a sú daňovo zvýhodnené.

Dnes nie je jasné, koľko peňazí na dotovanie dovoleniek a táborov štát vyčlení. A mimochodom – nechystá Fico ďalšie novinky zadarmo? Na tieto, ako aj ďalšie otázky vám dá premiér odpovede priamo. A to na diskusnom fóre Hospodárskych novín HNClub, ktorý štartuje už tento pondelok o 10.00 h v bratislavskom hoteli Devín, a ktorého generálnym partnerom je spoločnosť EcoInvest.

Diskusie sa môžu zúčastniť len členovia HNClubu, web Hospodárskych novín hnonline.sk však bude minútu po minúte zaznamenávať to najdôležitejšie, čo na diskusii Fico povie.

01 - Modified: 2007-05-17 13:01:00 - Feat.: 0 - Title: Samovraždu spáchalo od januára 86 ruských vojakov
01 - Modified: 2022-11-14 12:44:22 - Feat.: - Title: Šéf Regiojetu pre HN: Ministerstvo dopravy nebude nikdy fungovať, pokiaľ tam ostane jeden konkrétny človek 02 - Modified: 2022-09-08 22:00:00 - Feat.: - Title: Železnice zvažujú zdražovanie vlakov InterCity. Hrozí, že im účet za elektrinu presiahne 100 miliónov 03 - Modified: 2021-08-12 08:18:07 - Feat.: - Title: Súd s Kováčikom pokračuje, na pojednávaní je prítomný aj Fico 04 - Modified: 2021-06-07 15:09:54 - Feat.: - Title: Aj toto vypustili z úst. Top výroky politických homofóbov, medzi nimi aj Sulík či Matovič 05 - Modified: 2021-06-07 05:50:33 - Feat.: - Title: Vlaky zadarmo sú drahé. Nový šéf ich chce osekať
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 06:16