StoryEditor

Kechnec sa chce inšpirovať Singapurom

19.08.2013, 00:00

Priemyselný park v Kechneci plánuje pustiť sa do vzdelávania podľa vzoru Singapuru. "To, čo fungovalo pred desiatimi rokmi, už nefunguje, hoci ako krajina paradoxne stále staviame iba na to," hovorí starosta Kechneca Jozef Konkoly o lákaní priemyselných investícií štátnymi stimulmi. Podľa Konkolyho, aby sme sa pohli v tvorbe pracovných miest, potrebujeme iný koncept. "Ide o celý komplex systémov prepojených najmä na vzdelávanie od základných, cez stredné až vysoké školy. Čo je smutné, ten teraz vôbec nemáme," hovorí. To sa vraj obnažilo na návšteve v Ázii, kedy jeho tím nemohol celkom reagovať na jednu ponuku z oblasti výmeny študentov. Predbežná dohoda o jednom projekte z oblasti high-tech je však už na stole. "Podrobnosti teraz naozaj nemožno uviesť, ale to je segment, v ktorom v Kechneci vidíme ďalšiu budúcnosť," povedal starosta. Už čoskoro by tak v parku mohli privítať investora, ktorý prinesie výrobu šičkových výrobkov s vysokou pridanou hodnotou. K získaniu ďalších podobných firiem by Kechnecu mohol pomôcť vzdelávací a tréningový model zo Singapuru. Tam je bežnou praxou budovať vzdelávacie a tréningové centrá priamo v priemyselných areáloch. Práve v týchto zariadeniach sa stretávajú absolventi škôl s budúcimi zamestnávateľmi a dostávajú školenia "šité na mieru" pre ich budúce povolanie. V prípade potreby si tu naviac môžu doplniť vedomosti aj zabehnutí zamestnanci.

Pre lákanie investícií nového typu má obec pripravený projekt Európskej integrovanej školy. "Ktorá by tak, ako v Singapure, prepájala vzdelanie s praxou i v spomínaných high-tech segmentoch. Bez toho to nepôjde," povedal. Obec už vložila podľa starostu do projekčných prác a zaobstarania pozemkov 1,9 milióna eur.

Priemyselný areál pri Košiciach je teraz obsadený na štvrtinu. Priamo v ňom pracuje tritisíc ľudí, vďaka investorom však prácu nepriamo našlo ďalších sedemtisíc pracovníkov v regióne. Zo súčasných firiem v parku má nateraz najväčšie rozvojové plány taliansky výrobca prístrojových dosiek Magneti Marelli. Nová časť závodu za 60 miliónov eur sa má sústrediť na dopravné a navigačné systémy. O rozšírení výroby uvažuje aj rakúsky výrobca žeriavov Kunz. V španielskej tlači avizované rozširovanie výroby vozidiel Ford vo Valencii môže zase pomôcť kechneckému Gertragu-Ford, ktorý pre automobilku vyrába automatické prevodovky. Tomáš Tišťan

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 00:53