StoryEditor

Štát je na stope obrieho podvodu. Pri tabaku

27.06.2014, 00:00
Karuselové podvody. Ak sa štátu podarí odhaliť, kto stojí za podvodom so spotrebnou daňou, štát ušetrí desať miliónov eur.

Podvod na spotrebnej dani z tabaku. Tak na ňom by mohol štát do konca tohto roka ušetriť až desať miliónov eur. Práve na takom prípade totiž v súčasnosti pracuje tím daňovej kobry. „V týchto dňoch prebieha realizácia potrebných procesných postupov,“ potvrdil pre HN prezident Finančnej správy SR František Imrecze s tým, že viac ho odmietol konkretizovať. Ak by sa však štátu podarilo tento podvod odhaliť, išlo by o jednu z najvyšších súm, ktorú sa štátu podarilo „zachrániť“.

Tabak totiž patrí do skupiny komodít, ktoré sú takmer ideálne pre podobné nelegálne aktivity. Pri krátení spotrebnej dane ide totiž najčastejšie o to, že tovar dovezený zo zahraničia sa deklaruje ako iná položka, na ktorú sa vzťahuje nižšia daňová sadzba. „Princíp je v tom, že vy tvrdíte, že privážate napríklad minerálny olej, pritom v skutočnosti je to nafta,“ hovorí daňový poradca Peter Malach. No a následne vďaka tomu štát prichádza o milióny eur.

Spotrebné dane

Tradičným spôsobom, ako si prilepšiť na krátení daňovej povinnosti pri dani z tabaku, je jeho pašovanie. V prípade Slovenska najmä z Ukrajiny. Jedným z prvých prípadov, ktoré patria pod hlavičku daňovej kobry, je práve pašerácky tunel vo Vyšnom Nemeckom. Pašovanie však nie je jediný spôsob, ako ukrátiť štát na daniach. Medzi ďalšie možnosti, ako si nelegálne privyrobiť, patrí napríklad úmyselné deklarovanie nižšej hmotnosti tabakových výrobkov alebo nižšieho počtu tovarov. „Často sa môže stať, že preukazovaný tovar pri colnom konaní je v skutočnosti iný ako prepravovaný tovar,“ tvrdí Malach. Práve to bol odhalený prípad spred mesiaca, keď prepravcovia dovážali z Poľska mazací olej, na ktorý sa tam nevzťahuje spotrebná daň. Podľa dokladov sa mal olej viezť do Maďarska, no v skutočnosti sa prečerpal na území Slovenska a do Maďarska pokračovali už len prázdne kamióny. Škoda vznikla tým, že mazací olej sa u nás predával ako motorová nafta.


Čítajte viac:

Do konca roka kobra ušetrí 60 miliónov

Časť českých podvodov vedie na Slovensko


Obľúbený cukor

Najnovším prípadom, ktorý odhalila daňová kobra, je karuselový podvod s cukrom. Dve od seba nezávislé organizované skupiny si chceli prilepšiť celkovo takmer o 19 miliónov eur. „Na začiatku januára sme začali prešetrovať podozrivé transakcie medzi viacerými subjektmi. Výsledkom bola rozsiahla akcia počas minulého týždňa, keď sa daňové kontroly zamerali celkovo na 38 obchodných spoločností,“ povedal prezident Policajného zboru SR Tibor Gašpar. Aj tento prípad má medzinárodné rozmery, do nelegálnych odpočtov DPH boli zahrnutí aj občania Maďarska, stopy vedú aj do Lotyšska či Estónska. Podľa Františka Imreczeho išlo o klasický karuselový podvod, kde boli deklarované operácie, ktoré sa v skutočnosti nediali.

Celá skupina fungovala na princípe, že obchody neboli absolútne fiktívne. Istá časť sa v skutočnosti dostala do predaja, teda medzi krajinami koloval reálny cukor. Množstvá, ktoré boli vykázané, že išli do maloobchodnej siete, však nezodpovedali skutočnosti. „Cukor je jednou z najklasickejších komodít, s ktorými sa ľudia snažia takýmto spôsobom nelegálne kšeftovať,“ tvrdí Imrecze. K ďalším obľúbeným druhom takto obchodovaných tovarov patrí napríklad pšenica alebo napríklad aj mäso. Práve to bolo jedným z prípadov, kde daňová kobra vzniesla aj obvinenia voči konkrétnym osobám. Do podvodov s bravčovým mäsom bola zapojená aj známa bratislavská firma Mäsiarstvo Orbán. Podľa hovorkyne policajného prezídia Andrey Dobiášovej začali prebiehať procesné úkony potrebné na ukončenie vyšetrovania a podanie obžaloby. „Napriek tomu, že sme v celej kauze nevinne, nechceme sa k danej téme vyjadrovať,“ znelo vyjadrenie riaditeľa spoločnosti Rudolfa Zechela.

01 - Modified: 2006-07-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: GM zatvorí portugalskú továreň v decembri
01 - Modified: 2024-03-02 18:15:00 - Feat.: - Title: Štát si za dva mesiace požičal 60 percent celoročného plánu, môže ho prekročiť 02 - Modified: 2024-02-02 16:04:21 - Feat.: - Title: Fajčiari zachraňujú štátnu kasu. Cigarety zdražejú dvakrát viac než bolo zvykom v minulosti 03 - Modified: 2023-12-05 12:57:25 - Feat.: - Title: Prezidentka vymenovala do funkcie nových sudcov. Ich rozhodnutia môžu zvýšiť dôveru v štát, tvrdí Čaputová 04 - Modified: 2023-11-20 10:32:54 - Feat.: - Title: Štát by mohol podporiť letecké spojenia, ročne by to stálo 1,2 milióna eur 05 - Modified: 2023-10-13 12:48:12 - Feat.: - Title: Štát môže ušetriť na úradníkoch, ale nestačí to. Má mnoho iných zamestnancov, tvrdí Útvar hodnoty za peniaze
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 21:35