StoryEditor

Panasonic u nás stvoril mesto bez nádeje

18.12.2014, 23:00
Prepúšťanie na východe. Japonský gigant začal zatvárať svoju fabriku so šiestimi stovkami zamestnancov.

Napätie a skepsa. Východoslovenské mesto Krompachy prežíva jedny z najťažších dní za posledné desaťročie. Do konca decembra príde pre krach fabriky na výrobu DVD-čiek japonského gigantu Panasonic o prácu až 440 ľudí. Pričom ďalších dvesto čaká podobný osud do jari budúceho roka.

Tento fakt cítiť na každom kroku – z mesta, ktoré sa malo stať výkladnou skriňou koncernu, sa v priebehu pár týždňov stalo mesto beznádeje. „Vám by sa to páčilo, keby ste na stole mali výpoveď? Nemám k tomu čo povedať,“ reaguje na naše otázky jedna zo zamestnankýň, ktorá nechcela byť menovaná.

Pracovné miesto si mohli ľudia zachrániť odchodom do závodu Japoncov v Plzni. Túto možnosť však nevyužil ani jeden zamestnanec. Na západ Českej republiky by to bolo pre ľudí zo Spiša príliš ďaleko.

Aby toho nebolo málo, prepúšťať začínajú aj dodávatelia, ktorí boli nadviazaní na končiaci Panasonic. Podľa zistení HN počty ľudí znižovala napríklad spoločnosť Triplus zo Spišskej Novej Vsi. Tá prepusteným vyplatí sedemmesačné odstupné.

To však nie je všetko. Mesto totiž dostalo ďalšiu ranu: nepodarilo sa mu nájsť investora do tamojšieho priemyselného parku. Už šiestykrát za sebou. „Záujem o priestory bol síce veľký, ale napriek tomu nám investor tesne pred podpisom zmluvy odstúpil. Zamestnať mal 120 ľudí,“ povedala primátorka Krompách Iveta Rušinová.

Aj preto včera situáciu na východe riešil minister práce Ján Richter. Spolu so šéfom Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu Róbertom Šimončičom sľúbili pomoc, konkrétne riešenie však nepriniesli. V dvoch okresoch Gelnica a Spišská Nová Ves, ktorých sa najviac dotklo prepúšťanie, pritom prácu aktuálne hľadá okolo 10-tisíc ľudí.

Kým pred pár týždňami všetci v Krompachoch hovorilo o prepúšťaní, ktoré ohlásila miesta fabrika Panasonic, dnes sa na Spiši všetci pýtajú:„Kde budem pracovať?“ Prepúšťanie sa pritom nedotklo iba samotného výrobcu elektroniky Panasonic AVC Networks Slovakia, potápa sa i reťazec jeho dodávateľov. Medzi zasiahnuté firmy patrí napríklad spoločnosť Triplus zo Spišskej Novej Vsi, za ktorou stojí malajzijský kapitál. Firma, ktorá pre Panasonic vyrábala súčiastky a diely do prehrávačov a rekordérov, sa prepúšťaniu takisto nevyhla. Plastové diely do Krompách dodávala i ďalšia spoločnosť so zahraničnou účasťou zo Spišskej Novej Vsi – CRW Slovakia.

Pomohla by cesta

V Krompachoch o prácu príde do konca decembra 441 ľudí. Zvyšok z viac ako 650 zamestnancov prepustia do konca mája. Spoločnosť prepusteným aspoň vyplatí sedemmesačné odstupné. Za zlepšenie zamestnanosti chceli krompašskí odborári dokonca pochodovať ulicami mesta. Protest napokon pod prísľubom riešenia situácie odvolali. „Jedným z riešení by mohlo byť aj zvýšenie cestného napojenia Krompách vybudovaním diaľničného privádzača,“ hovorí člen Rady OZ KOVO z Krompách Ján Gabonay. Od vlády a štátnej agentúry SARIO očakáva konkrétne návrhy a najmä príchod nového investora. Narastajúce sociálne napätie pripúšťa i predseda rady OZ KOVO Emil Machyna:„Ľudia potrebujú pomoc a nové pracovné miesta hneď. Inak stratia pracovné návyky. Región pritom disponuje dostatkom kvalifikovaných ľudí.“

S nádejou do nového roka

Jeho meno však zatiaľ známe nie je. Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter preto vyzval podnikateľov z regiónu, aby svojou kreativitou pomohli čerstvým nezamestnaným. „Momentálne nehovoríme o vytvorení stoviek, ale desiatok pracovných miest. Na regionálne projekty zamestnanosti vyčleníme 2 až 3 milióny eur a podporu dokážeme poskytnúť do dvoch mesiacov,“ hovorí Richter.

Príkladom má byť stimul podpísaný pre českú strojársku firmu, ktorá v najbližších dvoch rokoch vytvorí v neďalekých Prakovciach 41 pracovných miest. Kto dá novú nádej hladovej doline na Spiši, zatiaľ nevie ani riaditeľ SARIO Róbert Šimončič. „Najvážnejšie rokovania vedieme s nemeckou firmou z oblasti automotive. Tá si momentálne vyberá medzi Slovenskom a ďalšími lokalitami.“ Medzi ďalších záujemcov majú patriť nábytkárska firma z Anglicka, kórejský investor z elektrotechnického priemyslu a čínsko-slovenské zoskupenie vyrábajúce svietidlá. Keďže Spišskonovoveský okres patrí medzi tie s najvyššou nezamestnanosťou na Slovensku, štát môže investorom poskytnúť investičnú pomoc vo forme daňových úľav a finančných príspevkov na refundáciu výdajov na výrobné technológie či vytvorenie nového pracovného miesta.

01 - Modified: 2007-01-26 16:32:07 - Feat.: 0 - Title: Čím žijem
01 - Modified: 2024-04-04 12:39:44 - Feat.: - Title: Veľké prepúšťanie. Firmy v Spojených štátoch oznámili plány na zrušenie mnohých pracovných miest 02 - Modified: 2024-03-25 13:04:02 - Feat.: - Title: Ericsson ohlásil prepúšťanie vo Švédsku. Náročné podmienky a slabší predaj, vysvetľuje výrobca 03 - Modified: 2024-01-29 09:56:22 - Feat.: - Title: Hromadné prepúšťanie v médiách vyvoláva otázky o budúcnosti žurnalistiky. Dekády fungujúce modely sa rúcajú 04 - Modified: 2023-12-05 15:22:53 - Feat.: - Title: Vláda vyčlenila pre RTVS menej. Nižší príspevok by znamenal obmedzenie výroby i prepúšťanie 05 - Modified: 2023-10-13 11:46:13 - Feat.: - Title: Nafúknutý štátny aparát: Odísť má najmenej 28-tisíc úradníkov. Nové miesto by si našli okamžite
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 03:21