StoryEditor

Bývalý kráľ Markízy má problém: Začalo sa zatýkanie

16.12.2014, 23:00
Rumunská polícia zatkla spolupracovníkov bývalého prezidenta mediálnej skupiny CME Adriana Sarbu.

Ešte prednedávnom patril medzi najvplyvnejších ľudí médií strednej a východnej Európy. Bol to práve on, kto stál na čele obrej mediálnej skupiny CME, ktorá vlastní napríklad slovenskú televíziu Markíza či českú Novu. Toto ešte prednedávnom platilo o Rumunovi Adrianovi Sarbu, biznismenovi, vlastniacemu v Rumunsku poprednú mediálnu skupinu Mediafax Group. Teda presne tú dnes prešetruje tamojšia polícia. Firma je totiž podozrivá z daňových únikov a priania špinavých peňazí.

Koncom minulého týždňa nabehla do sídla Mediafax Group stovka policajtov a urobila v nej raziu. „Polícia vykonala štrnásť prehliadok, ktoré sa zamerali na riaditeľstvá a pracoviská podozrivých firiem, ako aj na domácnosti v okrese Bukurešť a Ilfov,“ uvádza vo svojej tlačovej správe policajné riaditeľstvo v Bukurešti. Správu o tom, že medzi týmito firmami bol aj Mediafax, priniesla rumunská agentúra Agerpres, ktorá v tejto veci citovala vyšetrovateľa.

V rámci razie policajti zadržali a umiestnili do predčasnej väzby tri osoby z vedenia firmy, voči ktorým začal vyšetrovateľ trestné stíhanie. Sarbovi spolupracovníci mali spolu s právnikmi vytvoriť sieť fiktívnych firiem, ktorej cieľ bol jednoduchý – vyhnúť sa plateniu daní. Podľa vyšetrovateľa mala mediálna skupina Mediafax spôsobiť škodu v celkovej výške 3,75 milióna eur.

Firma sa vo svojom tlačovom vyjadrení dištancovala od obvinení. „Náš pohľad na skutočnosti je rozdielny. Budeme dôrazne presadzovať spravodlivosť.


Čítajte viac:

Prezývali ho Dracula. A Sarbu sa snažil ovládnuť celý región

Ľudí z biznisu koniec Sarbu prekvapil


Adrian Sarbu viedol mediálnu skupinu CME v rokoch 2009 až 2013. Keď v auguste minulého roka zo svojej funkcie rezignoval, bola to pre akcie skupiny dobrá správa. Ich hodnota vtedy stúpla. „Jeho štýl riadenia bol centralistický,“ konštatuje pôsobenie Sarbu v CME Ivan Krasko z mesačníka Strategie, ktorý sa venujeme mediálnemu prostrediu u nás.

Do portfólia skupiny Mediafax patria rovnomenná tlačová agentúra či hlavný ekonomický denník v Rumunsku Ziarul Financiar. 


Rumunskí vyšetrovatelia vyšetrujú z daňových únikov a prania špinavých peňazí aj mediálnu skupinu MediaPro, ktorá má tiež vo svojom rodnom liste uvedené meno Adriana Sarbu. Tá sa neskôr dostala do rúk majiteľa televízie Markíza, spoločnosti CME.

Začiatkom tohto roka sa dostal Sarbu do konfliktu s rumunským premiérom Victorom Pontom. Premiér vytiahol na verejnosť informáciu, že Sarbu v minulosti navštívil jeho kanceláriu a požiadal ho, aby finančné autority zastavili kontroly v jeho firmách. Sarbu tieto obvinenia poprel a označil ich za klamstvá. V minulom roku si mali na Mediafax posvietiť aj inšpektori práce, ktorí mali konštatovať porušenie pracovných zákonov.

Mediálnej skupine Mediafax sa nelepia na päty len finančné kontroly. Firma sa potýka so zlou finančnou situáciou, do ktorej sa dostala po vypuknutí ekonomickej krízy. V dôsledku toho začala firma masívne prepúšťať. V minulom roku zamestnávala 263 ľudí a hospodárila so stratou na úrovni 2,6 milióna eur. Aj preto v novembri tohto roka požiadala súd o žačatie konkurzného konania. Ten tento mesiac túto žiadosť firmy schválil.

Ostáva pritom otázkou akú vidí samotný Sarbu svoju podnikateľskú budúcnosť v médiách. V marci tohto roka sa v médiach objavila správa, že bývalý šéf CME investoval približne 4 milióny eur do talianských zjazdoviek.

01 - Modified: 2007-01-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: SÚŤAŽ O KNIHU
01 - Modified: 2022-02-28 14:32:17 - Feat.: - Title: Rusi vyšli do ulíc za nezávislosť médií, reagujú tak na rastúci tlak pred voľbami 02 - Modified: 2021-09-03 08:59:41 - Feat.: - Title: Čína zakázala „zženštilých“ mužov, vraj sú pre mladých zlým príkladom 03 - Modified: 2021-10-13 16:35:34 - Feat.: - Title: Slovenské lietajúce auto zožalo veľký úspech. Píšu o ňom aj známe zahraničné médiá 04 - Modified: 2021-06-25 17:06:16 - Feat.: - Title: Adam Valček odchádza zo SME. Ako bloger bude zarábať z príspevkov čitateľov 05 - Modified: 2021-05-17 13:10:29 - Feat.: - Title: Multimiliardovým spojením vzniká gigant, ktorý bude konkurovať Netflixu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 20:07