StoryEditor

iPhone 6 je veľký a každému vyhovovať nebude

22.09.2014, 00:00

Nový smartfón od spoločnosti Apple testujeme prakticky od začiatku jeho predaja. Boli sme si preň až v Mníchove, odkiaľ si odnášame iPhone 6. Teda menšiu z dvoch predstavených verzií telefónu. Aké sú naše prvé skúsenosti? Vybrali sme pre vás top tri pozitíva a negatíva iPhonu 6

Prečo ho nebudete mať v láske:

1. Chybička krásy

Je to veľmi pekný a reprezentatívny telefón. No len z prednej strany. Na zadnej stene sú pomerne hrubé plastové rámy, ktoré oddeľujú antény a fotoaparát, ktorý sa už do 6,9 milimetra tenkého tela nevošiel. Už prvé fotografie, ktoré unikli ešte v lete, ukazovali, že fotoaparát nie je ukrytý v tele. Mnohí fanúšikovia z toho boli zhrození. Rovnako aj z hrubých plastových častí. Šéfdizajnér Applu, Jonathan Ive, rozhodne urobil lepšiu prácu pri minulých generáciách ako teraz. A to nehovorím o tom, že v nami testovanom telefóne pri stlačení ľavej hornej časti tela niečo praská. Skrátka, kúpte si nejaký pekný zadný kryt a nevyťahujte ho z neho von, len vo výnimočných prípadoch. Navyše ním ochránite vytŕčajúci fotoaparát.

2. Ergonómia

Toto nie je telefón s najtenším rámikom okolo displeja a aj preto dosahuje veľkosť niektorých až päťpalcových smartfónov s Androidom. A nemá ani ďaleko od Samsungu Galaxy S5. Ak si ešte niekto myslí, že iPhone 6 je pohodlný telefón do jednej ruky, nie je to pravda. Smartfón sa pocitovo ovláda jednou rukou horšie ako jeho predchodca. Ťažisko sa presunulo a k horným položkám sa dostáva skutočne horšie. Apple síce vymyslel gesto, ktoré vám ikony z hornej rady priblíži, stačí dvakrát klepnúť na tlačidlo, no to zas predlžuje všetky úkony. Ak nie ste vyslovene fanúšikom väčších obrazoviek, na nový iPhone si budete musieť zvykať.

3. Batéria si veľmi nepolepšila

Ak ste čakali zázrak, že by vám telefón odrazu vydržal dva pracovné dni, ste na omyle. Aspoň v prípade „malého“ iPhonu 6. Výdrž sa predĺžila na jeden a pol dňa, podľa intenzity používania to môže byť však pokojne len deň. V prípade, že si smartfón zabudnete večer nabiť, ráno až do poobedia by mohol ešte zvládnuť. Potom potrebuje opäť dávku novej energie. Na 6,9 mm hrubý telefón to nie je zlý údaj, ale nabíjať iPhone 6 budete v každom prípade aj tak každý deň.

Prečo ho milovať:

1. Fotoaparát

Jediná vec, ktorá ospravedlňuje to, že šošovka fotoaparátu nie je zapustená v tele, je jeho kvalita. Exceluje najmä v horších svetelných podmienkach, akým je napríklad šero po západe slnka. Výborný je aj záznam videa, skvelé je rýchle preostrovanie a zlepšil sa aj dynamický rozsah farieb. V každom ohľade má iPhone 6 vynikajúci fotoaparát, ktorý po novom zachytí aj HD video s 240 snímkami za sekundu. Načo je to dobré? Napríklad ak hráte golf, budete ho milovať. Váš odpal uvidíte v krásnom spomalenom zábere. Rozhodne je to zrejme jeden z troch najlepších fotomobilov na trhu. A aké má parametre? Len 8 Mpx a Full HD video. Apple dokazuje, že na číslach nezáleží – dôležitá je výsledná kvalita. Preskakuje aj konkurenciu, ktorá má 20 Mpx fotoaparáty.

2. Rýchlejšie dátové prenosy

Ak telefón používate ako malý, či v tomto prípade už väčší, komunikátor a internetový prehliadač, budete veľmi spokojní. Prehliadanie webu funguje bleskovo, obsah sa na väčšej obrazovke lepšie číta a trošku lepší sa mi zdal aj dosah WiFi siete. Nový iPhone sa už aj na Slovensku pripojí do novej LTE siete a pokiaľ máte doma kvalitný router, bude skvelým doplnkom do postele na prezeranie webu. Podporuje štandard ac, ktorý dovoľuje prenášať stovky megabitov za sekundu.

3. Viac možností a Apple Pay

iPhone okrem toho prináša aj novú technológiu Apple Pay na platby mobilom. Tie konečne túto sféru posunú aj medzi masy a nebude len doménou pár ľudí. Apple zabezpečil platby odtlačkom prstov, spolupracuje s bankami a inštitúciami, ktoré majú na starosti platobné karty. A navyše si zabezpečil okamžitú podporu nadnárodných firiem. Ak môže niekto posunúť túto technológiu ďalej, je to Apple. Funkcia však bude fungovať zatiaľ len v USA.

iPhone 6 obsahuje množstvo nových senzorov a technológií, ktoré ho stavajú na špičku. Napríklad prenos hlasu cez LTE, pokročilé zaznamenávanie vášho pohybu alebo v prípade iPhone 6 Plus aj optickú stabilizáciu obrazu. Tá zlepší vaše video, ale aj fotografie.

Snímky: Reuters

01 - Modified: 2006-10-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Avion bude najväčšie nákupné centrum u nás
01 - Modified: 2024-04-12 20:19:13 - Feat.: - Title: Sledovanie súkromných rozhovorov vládou je realitou. Americký zákon dáva moc tajným službám 02 - Modified: 2024-04-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Výhody a riziká AI a problém s tým, kto bude strážiť strážnikov? Hrozí, že ohlúpneme, tvrdí expert 03 - Modified: 2024-04-04 12:46:28 - Feat.: - Title: Expert na umelú inteligenciu pre HN: Zabudnite, že rozoznáte deepfake od reality. Už teraz je to nemožné 04 - Modified: 2024-03-22 23:00:00 - Feat.: - Title: Digitálne strašiaky a ich obete: Ako sa žije neofobikom? 05 - Modified: 2024-03-10 07:00:00 - Feat.: - Title: Starosta navrhol zákaz mobilov na verejnosti. Obec si to odhlasovala
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 00:49