StoryEditor

Vláda odpustí startupom dane

05.03.2015, 23:00
Rezort financií navrhuje, aby inovatívne podniky neplatili prvé tri roky licencie.

Išlo o jednu z najkritizovanejších daňových zmien vlády Roberta Fica (Smer–SD). Zavedenie minimálnej dane sa počas vlaňajška podpísalo pod zánik stoviek firiem. Ale nie len to. Takzvaná licencia u nás mnohých ľudí odradila od štartu vlastného biznisu. „V ľuďoch vyvoláva nechuť púšťať sa do niečoho nového,“ tvrdili zhodne odborníci.

Ešte tvrdšie sa povinnosť platiť štátu aspoň minimum mala dotknúť start-upov. Že boli pravidlá nastavené príliš prísne, priznáva už aj vláda. Preto navrhuje, aby boli boli start-upy až tri roky oslobodené od platenia daňovej licencie. V súčasnosti ju neplatia len prvý rok.

Neistý produkt

Ministerstvo financií teraz pripravuje konkrétne znenie zákona. Platiť by mal od budúceho roku mal by obsahovať aj definíciu, čo to vlastne start-up je. Podľa nej štát rozlíši firmy s nárokom na trojročnú úľavu. Pokiaľ podnik nesplní podmienky, získa iba 12-mesačné daňové prázdniny.

„Startupy sa od iných firiem vzhľadom na rizikovosť svojich aktivít líšia tým, že obdobie, počas ktorého negenerujú zisk, obvykle trvá dlhšie,“ objasňuje pre HN zmenu tlačový odbor ministerstva financií.


Čítajte aj: Akciovka je zaujímavá pre investorov


Novinka má byť v priebehu pár dní zverejnená aj v koncepcii zmien na podporu startupov, ktorú rezort v najbližších dňoch predloží aj do pripomienkového konania.

Odborníci novú úľavu vítajú. Tvrdia, že tak vláda aspoň napraví to, čo na začiatku pokazila. Ako totiž vysvetľuje odborník Peter Gažík zo spoločnosti Neulogy – startup je na začiatku len inovatívny nápad. Jeho vývojár nevie, či bude mať aj reálne úspech na trhu. „Prvé dva až štyri roky pracuje na produkte, ktorý možno raz bdue žiadaný a možno nie. Táto forma daňového zvýhodnenie mu pomôže obdobie preklenúť,“ dodáva Gažík.

Úľava má byť pre všetkých

Jeho slová potvrdzuje aj viceprezidentka Slovenskej komory daňových poradcov Alica Orda Oravcová. Podľa jej skúsenosti býva zriedkavé, aby v druhom roku podnikania dosiahol podnikateľ taký zisk, ktorý by odrážal daň vo výške daňovej licencie. „Tri roky sú aj v zahraničí vnímané ako nevyhnutný čas na etablovanie sa na trhu, zabehnutie obchodovania a dosiahnutie pozitívneho výsledku hospodárenia,“ vysvetľuje. Preto by podľa neho vláda mala zvážiť, či na tri roky od licencie oslobodí len startupy, alebo všetky novo vzniknuté podniky.

Kabinet Robera Fica však nič také nezvažuje. Vláda to obhajuje tým, že v minulosti neplatialo žiadnu daň až 59 percent firiem. Minimálna daň, ktorú musia už v druhom roku podnikania zaplatiť, je 480 eur. Pri firmách platiacich DPH je výška licencie stanovená od 960 eur až do 2 880 eur v prípade veľkých podnikov s obratom nad pol milióna eur ročne.

01 - Modified: 2007-04-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nord Stream oslabí Družbu
01 - Modified: 2024-04-22 14:44:51 - Feat.: - Title: Lepšie čísla deficitu nemajú konsolidačný vplyv na tento rok, tvrdí Kamenického rezort 02 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní 03 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov 04 - Modified: 2024-04-10 08:14:02 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity? 05 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Seriál o pôde a majetku
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 23:57