StoryEditor

Škrty doľahli na pracujúcich Slovákov

03.03.2013, 23:00
Podľa prieskumu pre HN šetrenie či prepúšťanie pocítil takmer každý druhý pracujúci.

Takmer polovica pracujúcich Slovákov pocítila na prelome rokov zo strany zamestnávateľov škrty. A to prepúšťanie alebo šetrenie. Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus pre Hospodárske noviny.

Dôvody sú podľa analytika agentúry Ivana Dianišku jednoznačné – novoročné zmeny v Zákonníku práce, zvýšenie daní a odvodov, ako aj šetrenie zo strany zamestnávateľov všade tam, kde sa dá. „Ekonomické trendy nielen v Európskej únii, ale aj na Slovensku sú klesajúce,“ dodal.

Prispôsobili sa realite
Rovnaké dôvody pritom rezonujú aj medzi ekonómami. Podľa analytika ČSOB Mareka Gábriša sa firmy prispôsobili a snažia sa hľadať úspory. „Rastúca nezamestnanosť koncom minulého roka súvisela aj s novelou Zákonníka práce, vďaka ktorej sa zrejme viacero firiem rozhodlo prikročiť k prepúšťaniu ešte minulý rok a znížiť si tak náklady na odstupné,“ pridáva sa analytik Slovenskej sporiteľne Martin Baláž.

Zamestnávatelia sú voči vláde ešte ostrejší. Podľa tajomníka Republikovej únie zamestnávateľov Martina Hoštáka výsledok prieskumu je mementom, aby vláda prehodnotila svoj prístup k podnikateľskému prostrediu. Minulý týždeň sa napríklad na legislatívne zmeny vlády Roberta Fica odvolal najväčší mobilný operátor na trhu Orange, keď pre HN potvrdil zmrazenie platov v tomto roku.

Výsledky spochybňujú
Ministerstvo financií však výsledky prieskumu spochybňuje. „Z prieskumu nevyplýva, že 45 percent zamestnancov pocítilo úsporné opatrenia na sebe,“ reagoval poradca ministra financií Radko Kuruc. Podľa neho totiž ak napríklad firma, ktorá zamestnáva sedemtisíc ľudí, prepustí čo len jedného zamestnanca, každý jeden z nich by na otázku o škrtoch vo firme odpovedal, že ich pocítil. Hoci samotné škrty sa ho priamo nedotkli.

Rezort Petra Kažimíra (Smer-SD) pritom dlhodobo tvrdí, že zmeny v daniach a odvodoch sa dotknú 12 percent zamestnancov. Podľa Radka Kuruca ide o prepočty, ktoré vychádzajú zo štatistík všetkých zamestnancov a sú prepočítané na základe distribúcie príjmov.

Rezort to tvrdí aj pri zmenách v paušálnych výdavkoch pre živnostníkov. Tie sa podľa ministerstva dotknú necelej pätiny z nich. „Netreba zabúdať na to, že zvýšenie sociálnych odvodov v prípade živnostníkov, ktoré má síce okamžitý negatívny vplyv, má však pozitívny vplyv na budúce dôchodky živnostníkov, to znamená, že si živnostníci viac šetria na svoju starobu,“ konštatoval Kuruc.

Aj napriek tomu analytici, či zamestnávatelia vláde odporúčajú viaceré zmeny. Podľa Hoštáka by kabinet Roberta Fica (Smer-SD) mal prehodnotiť nielen niektoré zmeny v Zákonníku práce, ale aj pripravované zmeny v zákone o kolektívnom vyjednávaní. Tie totiž rozširujú kolektívne zmluvy aj na firmy, ktoré s ich obsahom nebudú súhlasiť.

Zlepšenie podmienok na trhu práce by privítali aj analytik INESS Ján Dinga a prezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení Rastislav Machunka. „Prioritou je konsolidácia verejných financií. Ak by sme konsolidovali, bolo by to radikálne horšie ako dnes,“ povedal Machunka.

Situácii na Slovensku môže pomôcť naštartovanie ekonomiky v Európskej únii. To by mohlo podľa Gábriša priniesť opätovný boj o zamestnancov a možno rozširovanie stratených benefitov. „Momentálne sa však zdá takáto situácia z rokov 2007 až 2008, kedy sme mali rekordný rast a nízku nezamestnanosť, ako sci-fi.“

 

 

01 - Modified: 2005-05-20 14:06:00 - Feat.: 0 - Title: Neprijatie Trestného poriadku by považoval Fico za veľké nešťastie 02 - Modified: 2005-05-20 14:28:00 - Feat.: 0 - Title: V Rakúsku otestujú na diaľnici Linz-Viedeň vyššiu povolenú rýchlosť
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 22:27