StoryEditor

Vládca OKD je rodený biznismen. Zisk chce vždy maximálny

03.04.2014, 00:07
Profil

Jeden z najbohatších ľudí nielen v Česku, ale na celom svete. Jeho cesta k majetku pripomína splnenie amerického sna. Ako 19-ročný odišiel s 50 dolármi vo vrecku do Spojených štátov, aby sa do svojej krajiny v roku 1991 vrátil ako predstaviteľ banky Credit Suisse First Boston, ktorej českú pobočku aj riadil.

Dnes patrí Zdeněk Bakala s odhadovaným majetkom vo výške jednej miliardy dolárov k najbohatším ľuďom sveta. „Je veľmi dobrý vyjednávač, ktorý presne vie, čo chce, a za tým si aj neoblomne ide,“ vraví Radek Schmied, partner v spoločnosti Redbaenk.

Český uhľobarón, za ktorého Bakalu označujú, je známy aj tým, že chce mať veci pod kontrolou. Aj táto jeho vlastnosť mohla sčasti stáť za tým, prečo nakoniec z investičnej skupiny BXR Group odišiel. Podiely si ponechal len v dvoch firmách – NWR, ktorá vlastní jediného producenta čierneho uhlia v Česku OKD, a RPG Byty.

Chyba, že neinvestuje do regiónu

Bakalovi nikto neupiera snahu o úspech v podnikaní. Časť života prežil v USA, kde začínal umývaním riadu v kasíne. Postupne sa zrodila biznisová legenda, ktorej však mnohí Česi nevedia prísť na meno. Dôvodov je viacero.

Ako pre HN poukázal Bakalov niekdajší blízky spolupracovník, ktorý si neželal byť menovaný, vždy mu išlo len o maximalizáciu ziskov. „Čo je na jednej strane logické, no na druhej strane sa dá úspešný biznis robiť aj menej dravo. Jeho hlavným problémom však je, že do regiónu severnej Moravy, ktorý mu dal tak veľa, nič neinvestoval. Žiadnym spôsobom sa to nesnažil aspoň sčasti oplatiť,“ vraví náš zdroj.

Na spresnenie – práve OKD sa v regióne severnej Moravy nachádzajú. Pravda je, že napríklad ostravský priemyselník Ján Světlík sa rozhodol premeniť „mŕtvu“ dolnú oblasť Vítkovic na centrum moderného sveta. Bakala nikdy neavizoval, čo by chcel zveľadiť.

Divoká privatizácia

Bakalovo meno sa v zlom skloňuje aj v súvislosti s privatizáciou OKD v 90. rokoch. Osem rokov stará kauza nabrala na obrátkach pred dvomi rokmi. Keď transakciu preverovali policajti, vypovedať musel aj Bakala. „Privatizoval OKD cez nastrčené biele kone,“ vyhlásil vtedajší český premiér Petr Nečas.

Veľkopodnikateľ Nečasovi vrátil úder, keď verejne odkázal, že jeho vyjadrenia bude riešiť cez advokátov. Na spornú privatizáciu poukázala v tom čase finančná skupina Penta. Prípad sa dostal aj pred Európsku komisiu.

Bakalove bane sú dnes v zlej ekonomickej kondícii. Spôsobil to masívny prepad cien uhlia. Bakala a spol. tak už avizovali, že zrejme začiatkom budúceho roka zatvoria bane Paskov. O prácu môže prísť dvetisíc ľudí.

Minister priemyslu a obchodu Ján Mládek prišiel pred pár dňami s tým, že OKD odklepnú príspevok 1,1 miliardy korún, ak bude v mieste ťažiť do konca roka 2016. Ministerstvo financií na čele s Andrejom Babišom (majiteľ Agrofertu, ktorý vlastní aj vydavateľstvo HN Ecopress – pozn. red.) s pomocou nesúhlasí a hovorí dokonca o vydieraní.

01 - Modified: 2024-04-08 06:52:25 - Feat.: - Title: Bugár: Nesúhlasil so všetkým, čo chcel Fico. Aký je naozaj Pellegrini podľa ľudí, ktorí ho poznajú zblízka? 02 - Modified: 2024-03-24 13:44:11 - Feat.: - Title: Ponúkol som mu všetko, tvrdil Sulík. Aký je Ivan Korčok? Kandidáta opisujú ľudia, ktorí ho poznajú zblízka 03 - Modified: 2024-03-04 15:10:54 - Feat.: - Title: Zažili ho zblízka. Aký je v skutočnosti Peter Pellegrini? Kandidáta opisujú Bugár, Káčer či Schmögnerová 04 - Modified: 2024-03-04 15:05:03 - Feat.: - Title: Vytiahol ho Kňažko, učila Vášaryová. Čo o Korčokovi hovoria osobnosti, ktoré ho poznajú? 05 - Modified: 2024-02-18 14:32:28 - Feat.: - Title: Ak sa rozhodli zabiť ma, tak to znamená, že sme veľmi silní. Ako sa z Navaľného stal úhlavný nepriateľ Putina
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 10:46