StoryEditor

Doma nás láka maloobchod. V cudzine banky.

03.06.2013, 00:00

J&T ste otvorili cestu do veľkého biznisu. Aspoň tak to vždy tvrdil jeden z partnerov skupiny Ivan Jakabovič. Vy ste pritom pred tými dvoma desaťročiami pôsobili ako bankár v úplne inej spoločnosti. Čo vás podnietilo k tomu, že ste sa rozhodli ísť do úplne iného projektu, ktorého úspešnosť sa nedala vtedy predpokladať?
To otvorenie cesty, ako hovoríte, bolo, najmä na úplnom začiatku, oveľa prozaickejšie, ako si možno predstavujete. Bola to pomoc, ktorú by určite poskytol každý otec svojmu synovi. Požičal som, vtedy ešte študujúcemu Patrikovi a jeho spolužiakovi Ivanovi Jakabovičovi, prostriedky na prvú kanceláriu. Vtedy to ešte od "veľkého biznisu" bolo ďaleko. Pri založení prvej spoločnosti, ktorá niesla v názve J&T som im želal, aby vydržala aspoň päť rokov. Budúci rok to bude dvadsať rokov. Víziu, ktorú Patrik napísal, kde by mala byť J&T za desať rokov a ktorá vtedy vyzerala ako science fiction, sa podarilo nielen naplniť, ale významne prekročiť.

Takže kedy vy datujete príchod reálneho biznisu?
Reálne veľký biznis prišiel až keď Patrik a Ivan preukázali nielen drive na zarábanie peňazí, ale reálne zarobili svoj povestný "prvý milión", získali skúsenosti a začali pozerať po väčších projektoch. Vo verejnosti kolujú rôzne mýty, ale to povestné otvorenie dverí spočívalo v tom, že som ich celkom prirodzene zoznámil s ľuďmi, s ktorými som sa v biznise stretával. Do ich obchodov som sa však nezapájal. Až neskôr, keď banku, ktorú som viedol, prevzal nový majiteľ a odišiel som z nej, mi ponúkli miesto prezidenta J&T.

V rámci finančných skupín ste však vekovo najstarším členom, v samotnej J&T určite sivá eminencia. Prečo ste sa vlastne rozhodli nezviditeľňovať sa?
Celý život som bol bankár. K tomu patrí istá konzervatívnosť a zdržanlivosť. Nikdy som nebol výstredný typ, nepatrím k ľuďom, ktorí vyhľadávajú večierky, potrebujú sa predvádzať v rýchlych autách či vo svetlách reflektorov s krásnymi ženami. Pre bulvár teda nie som zaujímavý a musím povedať, že mi to celkom vyhovuje. To rád prenechám mladším.

S odstupom 20 rokov, ako hodnotíte pôsobenie finančných skupín a finančných investorov na slovenskom trhu?
Napriek tomu, ako sú finančné skupiny vnímané verejnosťou a médiami, myslím si, že zohrali veľmi dôležitú úlohu pri rozvoji prostredia pre biznis, v pozitívnom zmysle. V mnohých ohľadoch práve dravosť mladých "žralokov" pomáhala čistiť prostredie, ale aj napríklad prispôsobovať legislatívu a podmienky meniacej sa situácii. Dnes tiež ako pozitívum vnímam aj to, že domáce skupiny sú prítomné pri veľkých obchodoch a že vďaka silným investičným skupinám niektoré podniky a banky ostali v slovenských rukách.

Takže podnikateľská klíma sa za 20 rokov podľa vás zmenila k lepšiemu či horšiemu?
Tak ako spoločnosť, aj podnikateľské prostredie sa vyvíja. Je to prirodzené. Myslím si, že v prípade biznisu je ten vývoj najviac zreteľný. Prostredie sa významne skvalitnilo, "scivilizovalo", stalo sa štandardnejším. Máme kvalitnejšiu legislatívu, funkčný bankový sektor, dorástla generácia manažérov s kvalitným vzdelaním, ktorá už stihla aj ľudsky dozrieť a nazbierať skúsenosti. Stali sme sa plnohodnotným členom európskych štruktúr so všetkými pozitívami, ale treba povedať, aj negatívami. Na druhej strane musím spomenúť aj veľmi nezdravý stav v spoločnosti, ktorým je nerovný prístup k domácim a zahraničným investorom. Pred desiatimi -- dvadsiatimi rokmi bola podpora prílevu zahraničných investícií veľmi dôležitá, slovenské hospodárstvo potrebovalo kapitál, ktorý na Slovensku chýbal. Dnes však v slovenskej spoločnosti pretrváva nezdravý mýtus, že len zahraničný podnikateľ je dobrý, rôzne úľavy a stimuly sa sústredia na zahraničných investorov. Pritom všade vo svete je to naopak a preferovaní sú práve domáci podnikatelia. Toto by sa malo aj na Slovensku zmeniť.

J&T sa pred rokmi rozhodla deliť a vyčleňovať biznis -- realitný, finančný, cestovný ruch v rámci holdingu TMR a podobne. V niektorých oblastiach sa začínate profilovať ako strategický investor, inde -- cez Finance Group -- na financujúceho partnera investorov. Dá sa očakávať, že profilovanie bude ešte pokračovať?
Je to prirodzený vývoj. Skupina bola už príliš veľká, nehomogénna, pre banky či financujúcich partnerov zle čitateľná. Čísla, ktoré sme vykazovali, mali len obmedzenú vypovedaciu hodnotu, pretože každý biznis je iný a keď to zmiešate dohromady, neviete posúdiť prakticky nič. Tiež sme chceli usporiadať ohodnotenie práce kľúčových ľudí v skupine a existujúce vnútorné dohody vyjadriť aj oficiálnymi vlastníckymi podielmi. V súčasnosti pracujeme na finálnej podobe bankového a finančného holdingu J&T.

Budete aj priberať nových partnerov?
Informovali sme o pripravovanom vstupe Maria Hoffmanna. Do akcionárskych štruktúr v dohľadnom čase pristúpi ešte Dušan Palcr. Zároveň sa chceme sústrediť na pomoc niektorým spoločnostiam vstúpiť na kapitálové trhy, byť prítomní pri niektorých akvizíciách našich partnerov. Akvizičné ambície máme aj na nových trhoch v bankovníctve a stále nás dráždi aj retail.

Mario Hoffmann získal podiel v J&T Finance Group výmenou za vstup J&T do Poštovej banky. Reálne ste vykalkulovali, či sa vám to oplatí? Bolo za tým len zachraňovanie Poštovky po problémoch v Grécku, alebo počítate aj s nejakými projektmi?
Poštová banka je jednou z najmodernejších bánk, s veľmi dobre nastaveným biznis plánom, obrovským rastovým potenciálom a za to, kam sa pod vedením Maria Hoffmanna posunula za ostatných 15 rokov, si zaslúži veľké uznanie. Musím povedať, že sme o ňu mali záujem už dávno. Jej získanie však malo zmysel len s Mariom Hoffmannom. Veľa procesov a vzťahov je v nej viazaných na jeho osobu. Priebežne sme sa touto myšlienkou pohrávali, ale nikdy nedozrela k realizácii. Postupne sme v J&T i v Istrokapitáli dospeli do štádia, kedy je to pre možnosti expanzie do ďalších oblastí potrebné. Treba si uvedomiť, že keď sa pozeráme na Poľsko, Rusko, ale aj ďalšie trhy, každý z nás sme len pomerne malým hráčom. Vývoj skupiny J&T bol v skokoch, alebo o postupoch do "vyššej ligy". Získanie Poštovej banky, kapitálové i personálne posilnenie J&T vstupom Mária Hoffmanna, je podľa mňa ďalším takýmto postupom o ligu vyššie.

Sektorovo sa ukazuje, že už nemáte hranice expanzie. Cez aktivity Maria Hoffmana budete onedlho aj vo farmácii. Pokiaľ ide o krajiny, láka vás aj iná časť Európy, ako tento región? Napríklad Grécko a juh Európy? Aké sú plány spoločnosti na najbližšie obdobie?
Pozeráme sa po viacerých krajinách i oblastiach. O konkrétnych plánoch však zvykneme hovoriť, až keď ich realizujeme.

Kto je Jozef Tkáč
Svoju profesionálnu kariéru začínal ešte za bývalého režimu v Štátnej banke Československej. Bol riaditeľom slovenskej divízie Investičnej banky Praha. Po rozdelení Československa sa stal prezidentom nástupníckej Investičnej a rozvojovej banky. Po tom, ako akcie banky nadobudla spoločnosť VSŽ Holding, odišiel Jozef Tkáč do J&T Finance Group. Pri zrode skupiny stál spolu so synom Patrikom a jeho spolužiakom Ivanom Jakabovičom. Jeho osoba zohrala pri posilňovaní pozície J&T kľúčovú úlohu, keď jej otvoril dvere do veľkého biznisu. Jozef Tkáč v súčasnotí pôsobí ako prezident a predseda predstavenstva J&T Finance Group.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 22:55