StoryEditor

Východ tlačí na ceny plynu pre Slovensko

06.04.2014, 23:59
Autor:
pejpej
Analytik portálu energieprevas. sk Jozef Badida pre HN:

Ak by Rusi zastavili dodávky plynu na Ukrajinu, pocítili by sme to aj my. Platili by sme viac za ruský plyn.

Gazprom udrel na Kyjev najvyššími cenami plynu v Európe. Aký dosah to bude mať na ekonomiku Ukrajiny?

Ukrajinci po zosadení prezidenta Janukovyča viac-menej rátali s ukončením 100-dolárovej dotácie zo strany Gazpromu, ale ďalšie zvýšenie ceny je už pre nich kritické. Takto budú musieť ročne zaplatiť o necelých šesť miliárd dolárov viac. A to nemusí byť všetko, keďže ruský premiér Medvedev taktiež naznačil možnosť vymáhania poskytnutej zľavy na ceny plynu vyplývajúcej z Charkovských dohôd v hodnote ďalších 11 miliárd dolárov, ako aj 3 miliárd z koncoročného podporného balíka.

Brusel od nás očakáva, že pomôžeme Ukrajine s dodávkami plynu prostredníctvom reverzného toku zo Západu. Vyzerá to tak, že sme kľúčovým hráčom v celom konflikte...

Reverzný tok plynu cez Slovensko nie je všeliek a z vyjadrení ukrajinských predstaviteľov je zrejmé, že si to uvedomujú. Ukrajinská závislosť od dodávok plynu od svojho východného partnera je značná a ani prípadná výstavba nového prepojenia na našich hraniciach nebude mať požadované parametre. Na druhej strane, súčasné prepojenie má dostatočnú kapacitu, ibaže bez súhlasu Gazpromu sa nedá využiť. Ktovie, čo by sa však udialo v prípade treskúcej zimy a prerušenia ruských dodávok z Východu.

Zvýšila by sa cena, za ktorú nakupujeme plyn my?

Ceny plynu dodávaného na Slovensko sú nadviazané na spotové ceny, takže nedostatok komodity by sa určite prejavil na ich zvýšení. Existuje však veľa neznámych. Ako dlho by takáto situácia trvala a aké prepravné trasy do Európy by vypadli. Nemyslím si, že je v ruskom záujme privodiť takúto konfrontáciu, aj vzhľadom na spomínaný dlh Ukrajiny a snahu udržať si povesť spoľahlivého dodávateľa.

Je vôbec možné, aby Ukrajina fungovala bez energetickej závislosti od Ruska?

Trh s plynom sa pomaly, ale isto globalizuje a európska infraštruktúra, čo sa týka fyzických prepojení a terminálov na prijímanie skvapalneného plynu, je na dobrej úrovni. Pokiaľ by išlo len o stratené dodávky pre Ukrajinu, prinajhoršom by ich krátkodobo nahradil drahší skvapalnený plyn. Avšak nevedno, ako by zareagovali Rusi, ak by ho Ukrajinci chceli v kritickej situácii dostávať cez Slovensko.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 03:51