StoryEditor

Oravský Panax potopili tendre a Maďari

19.07.2013, 00:00

Spoločnosť Panax FCS, kedysi úspešný príbeh oravskej firmy, ktorý inšpiroval celý chudobný región, pred niekoľkými týždňami zastavila výrobu. Dnes sa chce tvrdošínska firma chopiť poslednej šance. V konkurznom konaní, ktoré minulý týždeň spustil súd, chce dosiahnuť ochranu pred veriteľmi a následne obnoviť výrobu. Nárast straty hlási pritom aj druhý slovenský výrobca mobilnej zdravotníckej techniky a zdravotníckych vozidiel Chirosan.

Pokus vstať z popola
"Reštrukturalizácia nám dáva ešte možnosť. Ľudia sú doma bez práce, technicky spustiť výrobu nie je problém," hovorí konateľ Panax FCS Peter Zaiček. S úpravami vozidiel vo firme začala v roku 1997 štvorica chlapov, až o desať rokov neskôr sa už so 60 operátormi stala najväčším slovenským výrobcom prestavovaných sanitiek a áut na prepravu citlivého zdravotníckeho materiálu. Podľa Zaička sa firma dodnes nedokázala spamätať zo sporného tendra Záchrannej dopravnej a zdravotníckej služby Bratislava na 140 sanitiek. Oravci vtedy ponúkli cenu 20 miliónov. S ponukou vyššou o tri milióny vyhral vtedy český výrobca. Poslednú ranu podľa konateľa dostali vlani z Maďarska. "Tamojší odberateľ nám nezaplatil faktúry, na čo sme museli zastaviť výrobu," dodal. Z domu do práce tak prestalo chodiť 40 ľudí. Práve priebehu tendrov dáva vinu za súčasný stav. "My nechceme, aby naše sanitky kupovali len preto, že sú slovenské. V neférovom prostredí tendrov však ťaháme za kratší koniec. Stačí si prejsť informácie o ich priebehu v tlači," dodal. Úspech oživenia výroby podľa Zaička môžu ovplyvniť tohtoročné súťaže na 76 licencií na prevádzku staníc záchrannej zdravotnej služby. Držitelia nových licencií budú totiž musieť nakúpiť novú techniku a sanitky, alebo obnoviť staré zariadenie a vozový park. "Ak bude dominovať veľká nadnárodná firma, ktorá má vlastné kapacity, šance sa znížia. O náš biznis, naopak, majú záujem malé a stredné prevádzky. Jediné, na čo vyzývam, je poctivý priebeh všetkých týchto tendrov," dodal.

Zvolenská sľubuje zlepšenie
Problémy sa ukazujú aj u druhého slovenského výrobcu sanitiek Chirosan z Vrbového. Hoci konateľ Chirosanu Peter Bernát nereagoval na naše otázky, podľa čísel z obchodného vestníka firma minulý rok zvýšila stratu o 170- tisíc na takmer 400-tisíc eur.

Ministerstvo zdravotníctva sľubuje, že pri tohtoročných tendroch na licencie nevznikne toľko kontroverzií ako pred štyrmi rokmi. "Pripravili sme preto niekoľko zmien danej legislatívy. Novinkou je napríklad povinnosť predložiť projekt v rámci výberového konania, či udeľovanie licencií až na 6 rokov," hovorí Martina Lidinská z komunikačného odboru ministerstva. Do boja o licencie sa prihlásilo 33 záujemcov. "Výberové konanie na vydanie povolenia na prevádzkovanie ambulancií záchrannej zdravotnej služby stále prebieha. Výsledky budú známe až po jeho ukončení," dodala bez spresnenia presného dátumu. Tomáš Tišťan

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 18:30