StoryEditor

Najväčšie obchodné stredisko u nás skončilo v ruinách. Vyberte Realitnú opachu roka

07.02.2014, 23:00
Prečítajte si druhú časť seriálu Realitné opachy. Pozreli sme sa na projekt Yosaria Plaza, ktorého investor stále verí, že centrum dostavia.

O titul Realitná opacha roka 2014 bojujú tieto stavby:

Keď v septembri 2005 zatvárali obchodný dom Prior v bratislavskej mestskej časti Ružinov, vo vzduchu viseli veľké očakávania. Inak sa ani nedali označiť plány investora Yosaria Plaza postaviť najväčšie nákupné centrum na Slovensku. Plány boli veľkolepé. Takmer 250 obchodov, klzisko, bazén či výťah pre 100 osôb. Všetko s prívlastkom najväčšie, najkrajšie či najmodernejšie. Výstavba sa začala. Dodnes sa však neskončila. Investor a mestská časť vedú zákopovú vojnu so súdnou dohrou. „V súčasnosti vymáhame pomocou exekútora pokutu 60-tisíc eur, ktorú investor nezaplatil,“ tvrdí pre HN hovorkyňa Ružinova Miroslava Štrosová.

Po prestavbe, druhá
Na konci roku 1998 sa Ružinovčania dočkali. Po dvoch rokoch rekonštrukčných prác otvorili v mestskej časti nákupné srdce – obchodné centrum Prior (nahradil OD Ružinov). V poradí jedenásty obchodný dom s touto značkou na Slovensku ponúkal 10-tisíc štvorcových metrov nákupnej plochy. Aj keď rozmermi sa stavba mohla porovnávať s väčším hypermarketom, pestrosť služieb to vynahrádzala. Nechýbalo tu v tom čase nič. Supermarket, železiarstvo, športové potreby, pekáreň či elektro.
Ani nie sedem rokov po reštarte obchodného centra v Ružinove sa chystal ďalší. Budova mení majiteľa, ktorý predstavuje nový projekt. V srdci mestskej štvrte má vyrásť najväčšie nákupné centrum na Slovensku, ktoré ponesie meno Yosaria Plaza.

Veľké plány...
Projekt s rozpočtom 2,5 miliardy slovenských korún superlatívmi nešetril. „Yosaria Plaza je projektom najmodernejšieho nákupného centra na Slovensku. Odvážne vertikálne riešenie celého obchodného centra, použitie ekologických technológií, najvyšší štandard sietí a interiérov, revolučná presklená fasáda použitá  na obloženie budovy, zaraďujú Yosaria Plaza medzi najmodernejšie a najatraktívnejšie stavby v Bratislave,“ chválil sa investor na svojej internetovej stránke. Úžitková plocha 100-tisíc štvorcových metrov zaraďovala obchodný dom na prvé miesto na Slovensku.

Za pozornosť stál aj výpočet toho, čo by v stredisku mali ľudia nájsť: 250 obchodov, 11 kaviarní, 3 reštaurácie, 100 kancelárskych priestorov najvyššieho štandardu, klzisko, 25-metrový bazén, wellness centrum s rozlohou štyritisíc štvorcových metrov. Investor pritom nenechal nič na náhodu. „Ľudí bude obsluhovať 11 výťahov, z ktorých štyri budú panoramatické, budú presklené a pôjdu po fasáde obchodného domu. V podzemí centra bude 1 300 parkovacích miest,“ prezrádzal ďalej investor.

...krutá realita
Plány bola jedna vec, realita druhá. Projekt počítal s tým, že pôvodný obchodný dom úplne zrekonštruujú a k nemu pristavia druhú – úplne novú časť. Nanešťastie došlo len k prvej fáze. Investor Yosaria Plaza si na búracie práce najal spoločnosť Skanska. Tá svoju prácu spravila. Smola pre Ružinov je tá, že tým sa všetky práce zastavili. „Projekt mal hneď na začiatku smolu na zlý výber banky, ktorá sa dva mesiace po podpise úverovej zmluvy  dostala do bankrotu. A potom prišla globálna finančná kríza,“ vysvetľoval ešte v roku 2011 pre HN predseda predstavenstva spoločnosti Yosaria Plaza Ivan Líška.

Projekt tak hľadal nového partnera. A našiel ho. Aspoň na malú chvíľu. Pomocnú ruku poskytol Doprastav. „Vstúpili sme do projektu preto, aby sme mohli zrealizovať stavebné práce. Náš vstup je vo forme návratnej finančnej výpomoci, ktorá je krytá podielom v spoločnosti. Ak ju Yosaria nevráti, stane sa Doprastav spolumajiteľom projektu,“ vysvetľoval v roku 2007 pre Trend ekonomický riaditeľ Doprastavu Tomáš Klepetko. Partnerstvo vydržalo necelé tri roky. Doprastav zo spolupráce vycúval.

 

Investor: Chceme pokračovať
Neúspechom sa skončila aj dražba celého pozemku. Menilo sa len záložné právo, firma však naďalej presviedčala, že projekt dokončí. „Viac-menej celý čas od bankrotujúcej banky Bawag Wien sme v rokovaní so záujemcami, ale zatiaľ to vždy skončilo na nedostatku financií na trhu. Teraz sme dostali od známeho európskeho hráča istú ponuku, ale ich možnosti sú tiež závislé od toho, ako skončí eurozóna,“ konštatoval na konci roku 2011 HN Ivan Liška.

Ubehli tri roky a investor rétoriku nezmenil. „Nikdy sme neopustili náš cieľ projekt dostavať napriek hlbokej globálnej kríze,“ hovorí aktuálne pre HN Ivan Liška. Ten poukazuje na to, že projekt optimalizovali a prispôsobili dobe. „Stále platí, že bude veľmi moderný nielen architektonicky, ale bude aj miestom stretávania sa Ružinovčanov. Bude mať veľké a pohodlné podzemné garáže. Istú časť ponúkneme občanom aj na 24-hodinové státie. Bude tu aj veľký supermarket, záujem známych sietí je veľký,“ vykresľuje svoje predstavy Liška. Ten prekvapuje aj novými informáciami. „Teraz rokujeme s jedným známym investorom, tak je možné, že sa projekt pohne,“ konštatuje.

Hlavu v smútku“ má však mestská časť Ružinov. Voči investorovi vedie exekučné konanie. „Najlepším riešením by bolo, aby nehnuteľnosť predal inému záujemcovi, ktorý má peniaze na výstavbu,“ prezrádza najlepšie riešenie z pohľadu Ružinova jeho hovorkyňa Miroslava Štrosová.

Ak máte vo svojom okolí REALITNÚ OPACHU, pošlite nám svoj tip na adresu Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript..

01 - Modified: 2006-01-12 11:10:00 - Feat.: 0 - Title: Slovenský rozhlas pripravuje úsporný projekt pre vysielanie do zahraničia
01 - Modified: 2024-04-05 07:00:00 - Feat.: - Title: Prečo sme schopní stráviť nekonečné hodiny v obchodných centrách? Môže za to nenápadný trik, ktorý si si určite nevšimol 02 - Modified: 2024-02-01 11:16:11 - Feat.: - Title: Investor pokračuje s výstavbou obchodného centra v Handlovej, na cestách sa objavili trhliny 03 - Modified: 2023-01-27 05:36:54 - Feat.: - Title: Prídu Nivy o top značku? Rokujú o udržaní známej pekárenskej siete z Rakúska 04 - Modified: 2022-12-19 15:49:53 - Feat.: - Title: Kvíz pre všetkých nákupných maniakov. Poznáte slovenské obchodené centrá len na základne jedinej fotografie? 05 - Modified: 2022-11-26 10:00:23 - Feat.: - Title: Konzum nemá proti prírode šancu. Tento opustený obchodný dom vyzerá ako vystrihnutý z hry The Last of Us
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 20:10