StoryEditor

Bioplyn rozhádal Liptov

09.07.2013, 00:00

Odvážny projekt, ktorý mal do Liptova prilákať nových turistov a pomôcť tak tamojšej ekonomike, narazil na problém. Spoločnosť BPE Prosiek chce v blízkom turistickom centre v Prosieku postaviť bioplynovú stanicu. Časť ľudí z turistického biznisu sa kvôli plánu obáva, že ich minulé a budúce investície sú ohrozené.

Boja sa zmarených investícií 
Približne pred pol druha rokom Región Liptov v HN ohlásil, že po Jasnej, Liptovskej Mare s vodnými parkmi a Západných Tatrách ponúkne svetu štvrtý hlavný turistický ťahák. S romantikou a dobrodružstvom vodopádov, rebríkov a priesmykov podobných Slovenskému raju sa ním mali stáť dovtedy u turistov takmer neznáme Prosiecka a Kvačianska dolina. Plán je dnes podľa miestnych v ohrození. Hlavným problémom má byť veľkosť bioplynovej stanice.

"Prvý plán hovoril o 20 tisícoch áut za rok, neskôr to znížili na desať, avšak šlo už o veľké kamióny. Dedinka, kde je hlavným motívom na pobyt ticho a pokoj prírody, by razom prišla o turistov," hovorí majiteľ penziónu Svorad Miroslav Proč. Do výstavby penziónu investoval okolo 450-tisíc eur. "Tieto investície by realizácia bioplynovej elektrárne znehodnotila," myslí si. Michaela Majdiaková, ktorá zabezpečuje prevádzku parkoviska pri vstupe na turistické chodníky, hovorí, že v Prosieku z turizmu a ubytovania žije každá druhá rodina. "Bioplynom, ktorý by dal prácu len niekoľkým ľuďom, by sme o značnú časť turistov prišli,"  povedala. Riziko vidí aj vo veterných prúdoch. "Tie by mohli preniesť zápach zo siláží do samotnej doliny, čo by mohlo odradiť aj jednodňových návštevníkov," obáva sa.

Prestali kupovať domy 
Okrem turizmu sa hovorí o ohrození príjmov z novostavieb domov a príchodu nových obyvateľov. "V obci máme potenciál na stavbu okolo 150 rodinných domov. Po diskusii záujem a dopytovanie o nové stavby značne klesol," hovorí starosta Prosieku Peter Majerčiak. Jeho slová potvrdzuje Branislav Hlavsa z Liptovského Mikuláša. "S priateľkou Stankou dlho uvažujeme o kúpe domčeka. Spor o bioplyne naše plány zastavil a čakáme, čo bude," dodal. Starosta tvrdí, že zastupiteľstvo schválilo kroky na zastavenie projektu bioplynovej stanice.  Mária Vozárová, ktorá tiež poskytuje ubytovanie, je však skeptická. "Firma pomaly získava všetky povolenia, neverím, že sa stavbu podarí zastaviť," povedala. Záujem pokračovať v projekte potvrdzuje konateľ spoločnosti RTC Projekt Miroslav Vrbacký. Ten v komunikácii a projektovej príprave zastupuje firmu BPE Prosiek. "Samozrejme, intenzita dopravy o čosi narastie, avšak všetky štúdie hlučnosti a iných parametrov preukázali akceptovateľné hodnoty," hovorí. Podľa Vrbackého sa netreba obávať ani zápachu zo siláží. "Negatívny vplyv na rozvoj turizmu tu vylučujem," dodal. Tomáš Tišťan 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 15:17