StoryEditor

Jan Telensky. Milionár, ktorý dal Popradu akvapark aj nesplnené sľuby

16.08.2013, 00:00

Známejšie meno, ktoré v Poprade pozná každý, azda ani nie je. Tak ako je britský podnikateľ Jan Telensky známy, tak u ľudí budí rôznorodé, neraz opačné reakcie.

Tornaľu nespustil
Jeden z prvých a zároveň najznámejších akvaparkov na Slovensku nesie rukopis Jana Telenského. Práve on je spolumajiteľom Aquacity Poprad a jeho zamestnanci na podnikateľa nedajú dopustiť. "Bez Telenského by na mieste akvaparku dodnes ostalo len smetisko a vrt ostal nevyužitý. Sú za ním stopy vykonanej práce," hovorí zamestnanec akvaparku Viliam Ferenčík.

Popradský podnikateľ, ktorý nás požiadal nezverejniť svoje meno, má iný pohľad. "Spomínam si na príhodu z kongresu, keď pán Telensky prezentoval, ako má rozpracovaný a dohodnutý zámer postaviť v Poprade hotel Hilton. V tom vstal zástupca Hiltonu Vladimír Masár, ktorý sa ohradil, že o ničom takom nevie. Telensky vtedy nereagoval, len zmenil tému a pokračoval ďalej vo vystúpení," povedal.

Podnikateľ Telenskému vyčíta, že až príliš zámerov a sľubov ostalo nerealizovaných. Tu možno zaradiť stavbu výškového hotela pri Sociálnej poisťovni v Poprade, investíciu do akvaparku v Tornali či vytvorenie 200 pracovných miest v závode na šitie uniforiem pre anglických policajtov.

Problémová zmluva
Telensky sa nedávno dostal na stránky novín v súvislosti s kauzou financovania Slovenského olympijského domu v Londýne. Aj keď trocha nevinne. Slovenská agentúra pre cestovný ruch si práve cez osobu známeho podnikateľa prenajala sídlo Institute of Director priamo v centre Londýna. Následná kontrola ministerstva dopravy odhalila viacero porušení zákona. Zmluva nebola zverejnená na webe, preto nevstúpila do platnosti a peniaze  JT Consultancy boli vyplatené nezákonne.

Začínal na cintoríne
Jan Telensky je v Poprade známy tiež príbehom o podnikateľských začiatkoch, ktorý často rozpráva. Ten sa podľa jeho slov začal po príchode do Londýna v roku 1969 prespávaním na londýnskom cintoríne. Podnikateľ má sa sebou aj niekoľko verejných konfliktov s politikmi alebo inštitúciami. V roku 2008 zaradil súčasnú poslankyňu Národnej rady Helenu Mezenskú k dinosaurom. Dôvodom bola jej kritika predajov pozemkov mesta Poprad a ich cien Telenskému v televíznej relácii.

V roku 2008 označil časté daňové kontroly v jeho firmách za "buzeráciu" daňovým úradom, proti čomu slovenská daňová správa protestovala. Telensky niekoľkokrát upozornil na kontakty v britskej politike. Či už fotografiami s britským premiérom v lokálnej tlači, alebo informáciami o zariadení návštevy britskej kráľovnej v Poprade. Pre HN nedávno povedal, že jeho túžbou je vidieť sledovať pravidelné duely medzi HK Poprad a londýnskym tímom Gilford Flames zo svojho boxu na tamojšom štadión v KHL.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 12:03