StoryEditor

Exkluzívne v HNtelevízii: Jeden z najbohatších Slovákov končí v biznise

23.06.2015, 00:00

Dlhé roky je jednou z najvýznamnejších tvárí biznisu. Nielen slovenského, ale i zahraničného. Vlastní desiatky firiem, v ktorých zamestnáva tisícky ľudí. Dnes jeden z najbohatších Slovákov a majiteľ investičnej skupiny FPD s miliónovými tržbami. A práve on, Anton Siekel, oznámil odchod z biznisu. Exkluzívne v rozhovore pre HNtelevíziu:„Chcem sa viac venovať rodine, priateľom, športu, chcem sa tešiť na každý deň.“ O svoje firmy však nepríde – tie si ponechá, no nebude ich už aktívne viesť.

Podľa managing partnera KPMG Slovensko Ľuboša Vanča by to však vplyv na jeho firmy mať v budúcnosti nemuselo:„Očakával by som, že v každej normálnej firme je plán nástupníctva.“

Siekel nie je sám. V minulosti z vedenia firmy odišiel napríklad Miroslav Trnka, spolumajiteľ Esetu, či Martin Kúšik, dnes už expartner Penty.

Siekel sa chce v budúcnosti viac venovať športu či svojim priateľom. Do politiky, či zakladať nadáciu, ako to urobil Miroslav Trnka, keď založil Nadáciu Zastavme korupciu, sa nechystá.

Výmena generácií?

Majiteľ skupiny FPD sa tak zaraďuje do šíku viacerých ľudí. V minulosti odchod z biznisu oznámil už spomínaný Miroslav Trnka, ale aj dnes už expartner Penty Martin Kúšik. Takýto vývoj sa podľa partnera spoločnosti Deloitte Ivana Lužicu dá vysvetliť nasledovne. Ako hovorí, ľudia po určitom čase začnú byť unavení a prechádzajú z pozície výkonného manažmentu do majiteľskej pozície. Nemyslí si však, že by to fungovanie ich firiem malo ohroziť. „V manažérskych pozíciách vyrástli tak, že si vedia vyhodnotiť, akých majú manažérov okolo seba. Vedia sa tak postaviť do pozície majiteľskej,“ povedal. Podobný názor má aj managing partner KPMG Slovensko Ľuboš Vančo. Vplyv na firmu to však nemá za podmienky, že sa jeho odchod dlhodobo plánoval.

Ide teda o trend? Do istej miery áno. Hovorí Lužica. Podľa neho ide o prirodzený vývoj, ktorý sa deje aj v zahraničí.

Paušalizovať sa to nedá

Dôvody na odchod boháčov z čelných rebríčkov firiem sa však podľa sociológov paušalizovať nedajú. Každý z nich môže mať iné príčiny. Ako povedal sociológ a šéf agentúry Focus Martin Slosiarik, miliardári sa mohli dostať do pozície, že dosiahli vrchol a práca pre nich už nie je osobne motivačná. „Keď pôsobíte vo vrcholnej pozícii, musíte niečo potlačiť do úzadia. Avšak aj rodina si zaslúži pozornosť,“ konštatoval šéf agentúry Focus.

Skupina FPD v skratke

Zamestnáva viac ako 3200 ľudí v Európe, Ázii a Severnej Amerike.

Pôsobí v 13 krajinách sveta.

Skupina distribuuje produkty svojich firiem do 37 krajín sveta.

Cez desiatky firiem pôsobí v hotelovom, developerskom a stávkovom biznise (rumunská firmaPublicBet), vyrába aj nápoje či poskytuje finančné služby.

Na Slovensku má menšie aktivity – ovláda kúpele Dudince, niekoľko hotelov a wellness hotelov. Okrem toho vlastní podiel u predajcu áut značky Audi – Group One Holding (firmu spoluvlastní s exministrom hospodárstva Jirkom Malchárkom, ktorý sa spomína aj v údajnom spise SIS Gorila).

01 - Modified: 2007-07-02 08:21:21 - Feat.: 0 - Title: Európa sa oteplila o jeden stupeň
01 - Modified: 2024-04-23 14:01:19 - Feat.: - Title: Na Slovensku podniká takmer trikrát viac mužov, ako žien 02 - Modified: 2024-04-22 17:32:51 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Multimiliónový biznis hlinikárov z Ľupče je zachránený. Dlhy majú splatiť najmä vďaka investíciám 03 - Modified: 2024-04-22 10:00:00 - Feat.: - Title: Kraľuje sociálnym sieťam a láka na extrémne zľavy. Za globálnym úspechom značky Shein sa však skrýva omnoho viac 04 - Modified: 2024-04-15 13:42:00 - Feat.: - Title: Alagič sa kajá: Firma jej zrušila biznisovú spoluprácu kvôli Pellegrinimu. Najprv penila, teraz toto! 05 - Modified: 2024-03-24 10:59:30 - Feat.: - Title: Šéf exportérov: Prezident má otvárať dvere našim firmám v zahraničí. Doteraz sa to nedialo, sú demotivovaní
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 07:17