StoryEditor

Legendárna zjazdovka sa vráti na Štrbské Pleso

08.10.2013, 00:00
Anděl sa môže vrátiť na hory. Štrba chce obnoviť zjazdovku, ktorá dostala názov po českej komédii.

Anděl sa môže vrátiť na hory. Obec Štrba chce obnoviť legendárnu zjazdovku, ktorá dostala názov po známej českej komédii o revízorovi Gustávovi Andělovi. „Našou stratégiou je na Štrbské Pleso prinavrátiť atrakcie, ktoré vždy lákali turistov a kvôli ktorým tu radi chodili,“ hovorí starosta obce Štrba Michal Sýkora. Nová trať má byť určená najmä rodinám s deťmi a smerovať bude popod skokanský mostík od zjazdovky Spojka po hotel Patria.

 

Filmové vavríny

Andelova zjazdovka bola kedysi súčasťou vôbec prvého lyžiarskeho vleku v Československu. Ten vznikol už v roku 1944 a mal dve trate. Lyžiari mohli za deň urobiť päť jázd. Po úspechu komédie Anděl na horách, ktorá sa tu v päťdesiatych rokoch nakrúcala, sa začala zjazdovka volať práve po ňom. Jej prevádzka trvala do roku 1969.„Zjazdovka sa potom v rámci intenzívnej výstavby na majstrovstvá sveta v roku 1970 odklonila a pôvodná sa prírodne zalesnila,“ opisuje Peter Chudý zo Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry.

Tatranci chcú novú trať dostať do povedomia ľudí práve odkazom na jej niekdajšiu slávu. „Bude to náš hlavný komunikačný prúd. Pri propagácii budeme vychádzať z histórie a zo známeho filmu, ktorý už možno nepozná mladšia generácia, ale verím, že ho oprášime,“ uvádza výkonná riaditeľka Regiónu Vysoké Tatry Lenka Maťašovská.

Nové plány

Dnes chce obec vrátiť svahu niekdajšiu slávu. Ako hovorí starosta, trať pre nenáročných lyžiarov si žiadajú samotní turisti. Nový areál by sa mal napojiť na existujúce časti Štrbského Plesa. A obec si od nej sľubuje aj odbremenenie cestnej dopravy, keďže sa novou zjazdovkou a lanovkou umožní peší prístup lyžiarom ubytovaným v okolí plesa.

Projekt počíta so šesťmiestnou sedačkovou lanovkou, zasnežovacím systémom i mimoúrovňovým križovaním s existujúcimi bežeckými traťami. K dispozícii sú štyri rôzne varianty a náklady na realizáciu sa pohybujú okolo 3,6 milióna eur. „Financovanie chceme vyriešiť v spolupráci so samosprávou, štátom i súkromnými podnikateľmi,“ pokračuje Michal Sýkora.

Pomoc investorov

Starosta pripúšťa aj spoluprácu s najväčším investorom v Tatrách, spoločnosťou Tatry mountain resorts (TMR). „Táto otázka nebola u nás predmetom diskusií, nevylučujeme to. Andelova zjazdovka k plesu od nepamäti patrí, pre obec Štrba je to prestíž, my túto aktivitu vítame,“ uvádza hovorkyňa TMR Zuzana Fabianová. Obaja však potvrdzujú, že medzi nimi nie je priestor na žiadna konkurenciu, ale skôr doplnenie služieb návštevníkom. „Zjazdovka je v súlade so schváleným územným plánom. A s jej realizáciou by sa mohlo začať na budúci rok,“ uzatvára Sýkora.

01 - Modified: 2005-07-11 16:50:00 - Feat.: 0 - Title: V Nemecku sa očakáva v tomto roku okolo 4,75 milióna nezamestnaných
01 - Modified: 2024-02-28 16:00:00 - Feat.: - Title: Oppo hlási veľké rozšírenie pôsobnosti v Európe. Budeme si môcť zakúpiť nasledujúce vlajkové modely 02 - Modified: 2024-01-26 09:30:00 - Feat.: - Title: Legenda sa vracia. Nasťa Kuzminová už dnes nastúpi na majstrovstvách Európy, môže sa postarať o biatlonový zázrak 03 - Modified: 2023-11-30 15:03:40 - Feat.: - Title: Ikonický Woods je späť: Tiger je žijúca legenda a absolútny fenomén. Pre golf je to sviatok, teší experta 04 - Modified: 2023-08-05 22:06:05 - Feat.: - Title: Kontroverzná veža snov na Štrbskom plese kopí dlhy. Ozdravný proces dostal stopku 05 - Modified: 2023-07-22 18:21:59 - Feat.: - Title: Okolie Štrbského plesa po roku opäť ožilo atmosférou Benátok
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 06:04