StoryEditor

O cenách energií rozhodujú politici

09.07.2013, 00:00

Regulačný úrad nemôže byť z princípu nezávislý, tvrdí pre Vlachynský.

Regulátor je často kritizovaný pre netransparentnosť svojich rozhodnutí. Je momentálna cenotvorba v energetike dostatočne jasná?
Ja by som hľadal netransparentnosť ešte o stupeň vyššie. Rozhodnutia vlády o energetickej politike sú často náhle a bez jasnej dlhodobej koncepcie, čo aktuálne graduje v zmätku na trhu s elektrinou.
 
Premiér sa niekoľkokrát vyjadril, že chce, aby Úrad pre reguláciu sieťových odvetví mal silné postavenie, zároveň je na čele úradu nominant Smer-SD. Dá sa vôbec veriť tomu, že úrad je nezávislý?
Úrad existuje preto, aby plnil zámery verejnej politiky, napríklad nižšie ako trhové ceny pre domácnosti a podobne. Z princípu nemôže byť nezávislý, keďže jeho rozhodovanie je založené na potrebe plniť politicky stanovené ciele.
 
Mal by štát zasahovať viac do energetického trhu, alebo by pomohlo menej regulácie?
Opäť použijem príklad trhu s elektrinou, kde sa vďaka nadmernej regulácii darí vyrábať solídne zmätky. Garantovali sme veľmi vysoké výkupné ceny solárnym zdrojom, teraz ich kvôli tomu ideme dodatočne zdaňovať. Zvažujeme garantovanie vysokých výkupných cien pre Rosatom (spoločnosť uvažuje nad stavbou jadrovej elektrárne, pozn. red.), na druhej strane chce vláda zatlačiť na už dnes dosť vysoké ceny elektriny smerom dole. To v konečnom dôsledku môže napríklad viesť k odstaveniu tepelnej elektrárne Vojany.

Prospela by teda nášmu trhu väčšia liberalizácia?
Myslím si, že áno. Čím jednoduchšie pravidlá budú, tým viac by to mohlo pomôcť trhu. Energetická politika na Slovensku v posledných rokoch ukázala, že príliš časté zásahy narobili viac škody než úžitku. Jasne to vidieť najmä pri vysokých cenách elektriny.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 10:54