StoryEditor

Babcoke pre HN: Rozhodnutie ostať v Košiciach bolo správne

07.08.2014, 19:21
Prezident U.S. Steel Košice George F. Babcoke o odchode firmy zo Slovenska i jej plánoch u nás v exkluzívnom rozhovore pre HN:

Čo nájdete v piatok v Hospodárskych novinách

– oceliarsky gigant U.S. Steel Košice: 50 rokov, odkedy vyšiel prvý výrobok z liniek giganta
– reportáž o najdhšie pôsobiacom zamestnancovi u oceliarskeho giganta
– názory známych osobností na U.S. Steel Košice


Zhruba pred rokom a pol ste sa rozhodli ostať podnikať na Slovensku a i naďalej tu zamestnávať 12-tisíc ľudí. Ako spätne hodnotíte tento krok?
Často ľuďom nie je úplne jasné, čo verejné obchodovanie s firemnými akciami, najmä v Spojených štátoch amerických, znamená. Také rozhodnutia nemajú osobný charakter. Rada riaditeľov reprezentuje akcionárov. Musíme vyhodnotiť všetky možnosti a rozhodnúť v záujme všetkých zainteresovaných strán s cieľom prinášať výsledky. Mali sme viacero možností a bolo potrebné vybrať si medzi tvorbou vyššej hodnoty a zachovaním U.S. Steel Košice alebo predajom. Teraz musíme tie hodnoty priniesť. Som presvedčený, že naše rozhodnutie bolo správne.

Bolo podľa vás adekvátne, že vás vláda podporila? Teda takého veľkého investora, ktorý už raz dotácie dostal?
Nemyslíme si, že je férové platiť poplatky za elektrinu, ktorú si vyrábame sami, a to z druhotných, vo výrobe vznikajúcich plynov. Preto sme považovali za dôležité vysvetliť, že takéto rozhodnutie výrazne zvýši naše prevádzkové náklady a zníži konkurencieschopnosť vo vzťahu k ostatným krajinám Európskej únie, ale aj USA a okolitým regiónom.

Čo tá podpora?
Vláda bola ochotná počúvať a riešiť situáciu, v ktorej sme boli znevýhodnení oproti našim konkurentom. Komunikujeme s predstaviteľmi rezortov o podpore z európskych či iných zdrojov pri zavádzaní environmentálnych požiadaviek. Ak vieme, že naša konkurencia takú pomoc dostala, aj my sa o ňu budeme určite uchádzať. Nežiadame nič mimoriadne, len rovnakú štartovaciu čiaru ako naši konkurenti.

Ústupky v energetike a životnom prostredí. To sú výhody, ktoré ste získali, no i tak ste sa zaviazali ostať na Slovensku iba päť rokov. Hrozí po uplynutí tohto času opäť odchod?
Je veľmi ťažké niečo predpovedať najmä v týchto stále sa meniacich časoch. Zaviazali sme sa však pokračovať vo výrobe v Košiciach a investovať desiatky miliónov amerických dolárov do ekologizácie našej výroby. Napriek niekoľkým nepochopiteľným rozhodnutiam zo strany Európskej únie sme usúdili, že je to lepšia alternatíva ako predaj podniku. V tomto priemyselnom odvetví je ťažké robiť dlhodobé výhľady. Chceme vyrábať väčší podiel výrobkov s vyššou pridanou hodnotou. Je na nás všetkých, od manažérov až po zamestnancov, aby sme vytvárali hodnoty, s ktorými budú akcionári spokojní. Ak to budeme zvládať tak ako dosiaľ v Košiciach, budúcnosť máme vo svojich rukách.

01 - Modified: 2006-09-08 08:11:00 - Feat.: 0 - Title: Ceny benzínov klesli k 4. septembru takmer o dva koruny
01 - Modified: 2014-12-07 17:07:31 - Feat.: - Title: Z nikoho je hviezda. Vďaka šejkom 02 - Modified: 2014-11-23 17:04:06 - Feat.: - Title: Hrozba na východe. V železiarňach hrozí prepúšťanie 03 - Modified: 2014-11-12 17:29:41 - Feat.: - Title: Arabi bojujú o podtatranskú technológiu 04 - Modified: 2014-11-09 16:57:36 - Feat.: - Title: Nikto netušil, že komunizmus sa zrúti tak rýchlo 05 - Modified: 2014-11-05 17:00:17 - Feat.: - Title: Slováci, ktorí dobyli svet jogurtom
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 21:43