StoryEditor

Koniec bytového útlmu. Developeri opäť stavajú

18.03.2014, 23:03
Na Slovensku je rozostavaných najviac bytov za posledné tri roky.

Spoločnosť Benuga Slovakia v krátkom čase začne stavať sto bytov v Devínskej Novej Vsi – Devínsky dvor. Hoci zatiaľ je výstavba len vo fáze projektu, byty chcú už prví zákazníci. „Záujem je väčší ako v minulosti,“ povedala marketingová manažérka firmy Jaroslava Marcineková.

Nejde pritom o ojedinelý prípad. Ako totiž ukázali najnovšie čísla Štatistického úradu, realitný trh na Slovensku po rokoch opäť ožíva. Kým v roku 2012 bolo rozostavaných vyše 13-tisíc bytov, koncom vlaňajška to bolo vyše 14758. V prepočte – nárast o vyše 12 percent.

Vďaka zamestnanosti

Oživenie bytovej výstavby sa týka prevažne hlavného mesta Bratislavy a väčších krajských miest. „Súvisí to so zamestnanosťou,“ vysvetlil Ján Palenčár z Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska.

Práve v tých mestách majú totiž ľudia najväčšiu šancu zamestnať, a teda aj kúpiť si byt. Okrem toho oživeniu bytovej výstavby praje aj situácia v bankovom sektore. Banky ponúkajú hypotekárne úvery za nižší úrok, priemerne sú to tri percentá. Ako hovorí analytik zo Slovenskej sporiteľne Martin Baláž, Slováci čerpajú najmenej úverov v eurozóne, preto stále majú priestor na zadlžovanie sa.

Podľa údajov Národnej banky Slovenska na hypotéku si kúpilo bývanie len 10 percent slovenských domácností, priemerná požičaná suma je 25-tisíc eur. V rámci eurózony je takto zadlžených 23 percent domácností s priemernou hypotékou vo výške 68400 eur.

V praxi tak ľudia u nás majú väčší priestor zadlžiť sa a kúpiť si vďaka tomu nehnuteľnosť.

Cena ostáva, zlepší sa kvalita

Ako dodáva Palenčár, väčší počet nových bytov na trhu nebude automaticky znamenať nižšie ceny. „Dôraz sa bude klásť na kvalitu. Zákazník sa zmenil, je náročnejší. Developeri už začínajú stavať byty na mieru, pretože záujemcovia kladú dôraz na dispozíciu, lokalitu, celkovú kvalitu stavby,“ vysvetlil Palenčár.

Správanie klientov potvrdila aj Marcineková. Hovorí, že zákazníci sú sofistikovanejší ako v minulosti. „Sú nároční, ale v rámci svojich cenových možností,“ povedala. Aj Michal Zajíček z realitnej kancelárie Lexxus hovorí, že nárast bytov neprinesie nižšie ceny. „Pozitívom pre záujemcov je však bohatší výber, konkurencia a kvalita. V minulosti bola totiž na realitnom trhu taká situácia, že dobré byty sa nedostali ani na trh, predali sa okamžite,“ vysvetlil Zajíček.

Ešte sa úplne neodrazili od dna

Napriek ožívajúcej bytovej výstavbe stavbári tvrdia, že ešte stále sa úplne neodrazili od dna. „Ešte nie sú úplne využité kapacity stavebných firiem a živnostníkov. V druhej polovici tohto roka sa však začnú realizovať avizované veľké projekty, medzi nimi aj výstavba bytov. Naša situácia sa zlepší,“ vysvetlil prezident Zväzu stavebných podnikateľov Zsolt Lukáč.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 03:57