StoryEditor

Sociálna poisťovňa sa dlžníkom oplatila viac ako úver v banke

14.12.2013, 23:01
Podmienky pre dlžníkov Sociálnej poisťovne sa výrazne zmenili. Jana Kolesárová z ministerstva práce vysvetľuje prečo sa tak stalo.

Od nového roka sa menia podmienky pre dlžníkov v Sociálnej poisťovni, konkrétne tých, čo si dohodnú splátkový kalendár. Zvýši sa im úrok za nezaplatenie z momentálnych 0,25 percenta na desať. Prečo ste urobili túto zmenu?

Pôvodná výška úroku bola taká nízka, že bolo pre dlžníkov lacnejšie dohodnúť si so Sociálnou poisťovňou splátkový kalendár, než si vziať podnikateľský úver v banke. Dalo by sa v zásade povedať, že z prostriedkov poistencov si mohli vlastne neplatiči úverovať svoje podnikateľské aktivity. A práve takémuto využívaniu možnosti dohodnúť si splácanie dlžnej sumy formou splátkového kalendára zo strany dlžníkov sa snažíme zabrániť zmenou výšky úroku.

Koľko dlžníkov teda v súčasnoti zneužíva, že bol úrok doteraz veľmi nízky?
Za rok 2012 bolo vydaných 2291 rozhodnutí o povolení splátok dlžných súm na 5,8 mil. Eur. Za 11 mesiacov tohto roku to bolo 1263 na 4,9 mil. Eur. Nedá sa však povedať, že by sa všetci dlžníci zámerne dostávali do stavu platobnej neschopnosti, aby mohli využiť možnosť splátkového kalendára. Práve naopak, ministerstvo sa skôr snaží predchádzať možným snahám o neplatenie poistného. 


Jana Kolesárová, generálna riaditeľka Sekcie sociálneho poistenia a dôchodkového sporenia na ministerstve práce, Snímka: HN/Peter Mayer

Ide však o výrazne zvýšenie. 
Úrok je daný zákonom a pokiaľ dlžník splní podmienky uvedené v zákone a Sociálna poisťovňa rozhodne o povolení splátok, celá dlžná suma sa dňom vydania rozhodnutia do dňa zaplatenia celého dlhu nepenalizuje, ale úročí. Je to však len za podmienky, že sa splátkový kalendár dodrží a dlžná suma sa splatí celá. Toto obdobie je pre dlžníka v splátkovom režime „priaznivejšie“, lebo aj napriek tomu, že je táto sadzba teraz zvýšená na desať percent  je to vždy menej ako penále. V tejto súvislosti je dôležité si uvedomiť, že dlžná suma poistného je penalizovaná odo dňa splatnosti do dňa zaplatenia dlhu 0,05 percent z dlžnej sumy za každý deň omeškania. Len počas splátkového kalendára (s úspešným splatením) sa úročí priaznivejšie. 

Najmä pre menšie firmy či podniky vo finančných problémoch nebudú ľahké úrok splácať. Neobávate sa, že zvýšenie úrokovej sadzby povedie k zániku firiem?
Povolením splátok dlžných súm sa podnikatelia nelikvidujú, naopak nie sú zaťažení nákladmi na vymáhanie prostredníctvom súdnych exekútorov, kde k vymáhanej dlžnej sume sa vymáhajú aj trovy exekúcie s 20 percent odmenou pre súdneho exekútora. Práve tento proces môže byť  v prípade opakovaných neplatičov likvidačný. 

Koľko peňazí prinesie zvýšenie sadzby Sociálnej poisťovni?
Sociálna poisťovňa nevie dopredu určiť finančné dopady tohto opatrenia vzhľadom na to, že úrok sa stanovuje vždy z konkrétnej dlžnej sumy. Nevieme dopredu povedať, aké sumy poistného budú dlžníci splácať formou dohodnutého splátkovo kalendára, a tým pádom ani povedať, aké úroky z nich budú Sociálnej poisťovni plynúť. 

Pripravujete aj ďalšie zmeny pre dlžníkov?
Predpokladáme, že prijaté opatrenia dostatočne odradia od neplatenia a neodvádzania poistného na sociálne poistenie a povinných príspevkov na starobné dôchodkové poistenie. 

Jana Kolesárová je generálna riaditeľka Sekcie sociálneho poistenia a dôchodkového sporenia na ministerstve práce.

01 - Modified: 2005-10-24 15:45:04 - Feat.: 0 - Title: Pršo je kľúčom k úspechu, tvrdí obranca Rangers
01 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Tento druh dávky môžete poberať až do výšky 1 400 eur. Kto má na ňu nárok? (+ tabuľky) 02 - Modified: 2024-04-04 09:32:19 - Feat.: - Title: Poberatelia dôchodkov mimo Európskej únie musia do 15. apríla doručiť Potvrdenie o žití 03 - Modified: 2024-04-03 09:00:00 - Feat.: - Title: Minulý rok požiadalo o predčasný dôchodok takmer 50-tisíc ľudí. Prečo je to také lákavé? 04 - Modified: 2024-03-15 13:33:55 - Feat.: - Title: Do penzie ľudí „vyhnali“ dve štedré valorizácie. Príde ďalšia vlna predčasných dôchodkov 05 - Modified: 2024-03-01 12:44:00 - Feat.: - Title: Potravinári môžu žiadať o odvodovú úľavu za marec. Rozšíril sa aj ich okruh
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 04:54