StoryEditor

Zvolenská ustúpila spoločnostiam. Na zdraví majú ušetriť tisíce

15.04.2014, 00:00
Firmy ušetria na pracovnej zdravotnej službe. Budú ju môcť zabezpečiť aj bezpečnostnými technikmi.

Firma, ktorá zamestnáva tisícku menej rizikových pracovníkov, by podľa pôvodného návrhu ministerstva zdravotníctva za kontrolu napríklad prašnosti na pracovisku zaplatila externej firme ročne takmer tritisíc eur. Po novom však môže ušetriť až polovicu nákladov. Štát totiž ustúpil firmám a do novely o ochrane zdravia zapracoval, že pracovný dohľad budú môcť vykonávať aj bezpečnostní technici. 

Doteraz museli zabezpečovať pracovnú zdravotnú službu len firmy, ktoré zamestnávajú ľudí v najrizikovejších profesiách. Ako celoplošnú povinnosť nám ju nakázal zaviesť Brusel. „Smernicu Európskej únie treba rešpektovať, ale toto opatrenie je nezmyselné. Preto oceňujeme prístup ministerstva zdravotníctva, ktoré akceptovalo naše požiadavky, ktoré vedú k minimalizácii nákladov,“ reagoval prezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení Rastislav Machunka. 

Rezort: Neustupujeme firmám
Novú podobu zákona, ktorá má platiť od augusta, ak prejde v parlamente, včera schválila aj tripartita. Rezort ju neberie ako ústupok firmám. „Práve naopak, návrh považujeme za vyvážený tak z hľadiska zabezpečenia ochrany zdravia pri práci, ako aj nákladov pre zamestnávateľov,“ povedala hovorkyňa ministerstva Martina Lidinská.


Prečítajte si komentár Arpád Soltész k danej téme: Pokazený biznis


Iný názor na to má napríklad prezident Asociácie súkromných lekárov Ladislav Pásztor, ktorý poukazuje na to, že bezpečnostní technici vyškolení kurzom sa nemôžu porovnávať so zdravotníkmi s atestáciou z pracovného lekárstva, alebo ho študujú na vysokej škole. Ako dodáva konateľ spoločnosti ProBenefit Michal Bršiak, ktorý sa venuje pracovnej zdravotnej službe, práca zdravotníkov a technikov sa dopĺňa, ale nemožno jedno druhým nahradiť. „Posudzovanie vplyvov chemikálií, vibrácií, fyzickej záťaže a navrhovanie opatrení prosto nie je možné bez adekvátneho vysokoškolského vzdelania,“ dopĺňa Bršiak. Oni sami tieto služby zabezpečujú pracovnými lekármi a verejnými zdravotníkmi, ktorí ukončili magisterské či doktorandské štúdium. „V tíme máme okrem iných aj ortopédov, oftalmológov, ORL špecialistov, psychológa a právnika.“ 

Ušetria 2,5 milióna
Pre zamestnávateľov sú však najdôležitejšie náklady spojené so zmenami. A čísla hovoria jasne. Kým bezpečnostní technici by všetky firmy stáli dokopy ročne 2,25 milióna eur, externé firmy až 4,73 milióna eur.

Napriek rozdielnym nákladom konateľ eseročky 3COMM Tomáš Chudík hovorí, že si budú na pracovnú zdravotnú službu najímať externú firmu. „Ušetrí nám to čas, ktorý by sme tomu museli venovať,“ zdôvodnil. Najlepšie by podľa neho bolo, keby sa takéto opatrenie nezavádzalo. Je podľa neho nezmysel dávať do jedného vreca baníkov a administratívnych pracovníkov. „Všade sa rozpráva, ako budeme podnikateľom vychádzať v ústrety a likvidovať byrokraciu, a robí sa presný opak. Toto je jasným príkladom,“ dodáva Chudík.

Analytik INEKO Dušan Zachar víta každú úpravu, ktorá približuje našu legislatívu k hranici minimálnych požiadaviek európskej smernice a znižuje tak administratívnu záťaž pre zamestnávateľov, vytvárajúcich pracovné miesta pre ľudí. „Zároveň vytvára na trhu s pracovnou zdravotnou službou väčšiu súťaž, čo je tiež pozitívom.“ 

01 - Modified: 2006-04-06 12:49:46 - Feat.: 0 - Title: Téma z nemčiny bola včera večer na internete
01 - Modified: 2024-04-05 05:53:29 - Feat.: - Title: Pistáciová a čokoládová? Firemné hodnoty nie sú zmrzlina 02 - Modified: 2024-04-01 08:33:25 - Feat.: - Title: Firmy majú problém udržať krok s aktualizáciami softvéru VPN, upozorňuje Eset 03 - Modified: 2024-03-22 17:00:00 - Feat.: - Title: Konkurzy stúpli na Slovensku na historické maximum. Najväčší úpadca v pyramídovej schéme utopil 50 miliónov 04 - Modified: 2024-03-31 15:00:00 - Feat.: - Title: Prečo ženy dbajú na prevenciu viac ako muži? 05 - Modified: 2024-03-15 13:33:00 - Feat.: - Title: Krok Bruselu do slovenských daní je cez čiaru, varuje biznis a žiada zmenu sporného návrhu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. apríl 2024 00:40