StoryEditor

Bratislava sa spojí s tisíckou destinácií

04.12.2014, 23:00
Niki zaradí hlavné mesto do celosvetovej distribučnej siete.

Z Bratislavy sa bude dať letieť kamkoľvek. Nové letecké spojenia od spoločnosti Niki ju od nového roka totiž zaradia do globálnej distribučnej siete. A tak si každý turista kdekoľvek na svete bude môcť kúpiť letenku na Slovensko aj zo Slovenska, čo dosiaľ nebolo možné „Bratislava sa vďaka tomu dostáva na svetovú leteckú mapu,“ hovorí generálny riaditeľ Letiska M. R. Štefánika Ivan Trhlík. Rakúsky dopravca Niki umožní cestujúcim využívať aj linky svojich partnerov, ktorými sú airberlin, oneworld a Etihad Airways.


Šéf spoločnosti Niki Christian Lesjak. Snímka: SITA/Ján Slovák

Brusel i Malorka

Dopravca v Bratislave začne od apríla budúceho roka s prevádzkovaním pravidelných liniek do Bruselu, Palmy de Mallorca a Viedne. Podľa spoločnosti je nadchádzajúce predsednícvo Slovenska v Európskej únii v roku 2016 vhodnou príležitosťou na pravidelnú linku s jej hlavným mestom. Tú budú prevádzkovať až 11-krát týždenne. Spojenie s Viedňou je síce unikátom v krátkej dĺžke letu, primárne má však slúžiť na prestupy k ďalším spojeniam. Dôvod na zriadenie nových liniek z Bratislavy je vysoký počet Slovákov, ktorí využívajú služby Niki z Viedne. „Tento rok sme mali už 150-tisíc pasažierov zo Slovenska, chceli sme sa im viac priblížiť,“ hovorí generálny riaditeľ Niki Christian Lesjak. Toto číslo chcú pritom zvyšovať, na tri kvartály budúceho roka plánujú v lietadlách až 250-tisíc miest.

Konkurencia

Na rovnakých linkách pritom z Bratislavy lieta aj írsky Ryanair. Ten sa však prichádzajúcej spoločnosti nebojí. „Ryanair by musel svoje ceny dvihnúť, aby sme boli konkurenti. Pokračujeme v ponuke najnižších cien a so 16 linkami do Bratislavy a z Bratislavy ostávame slovenskou jednotkou medzi aerolinkami,“ hovorí pre HN marketingová manažérka Ryanair Kasia Gaborec-McEvoy. Ani Niki veľký súboj nečaká, pretože podľa jej slov sa zameriava na iný typ produktu a okrem toho lieta do primárnych letísk. „Keď niekto cestuje do Bruselu pracovne, nechce sa mu ešte cestovať z vedľajšieho letiska do mesta,“ konštatuje Christian Lesjak.

Rozvoj letiska

Plánované lety znamenajú zásadné čísla pre rozvoj bratislavského letiska. To ešte stále trápi zlá ekonomická situácia. „Ekonomika je a ešte chvíľu pre bratislavské letisko bude problém. Odrazu je však o letisko veľký záujem. Je to domino efekt, vďaka ktorému sme v pozícii, keď si môžeme vyberať,“ pokračuje Ivan Trhlík s tým, že ich snahou je dohodnúť sa s ďalšími spoločnosťami sieťového charakteru. Tie totiž umožňujú, aby cestujúci mohol cez ich body cestovať do celého sveta. Riaditeľ letiska zároveň dodáva, že v priebehu niekoľkých týždňov budú pripravovať tlačovú konferenciu s ďalšími novinkami.

Odborník zdôrazňuje, že rozvoj leteckej dopravy je pre Slovensko kľúčové. „Tak ako je výstavba diaľnic dôležitá pre výrobné spoločnosti, pre centrá zdieľaných služieb, share service centrá a podniky s vyššou pridanou hodnotou je dôležité letecké spojenie. Vo veľkej miere ovplyvňuje príchod nových investícií,“ uvádza predseda správnej rady Aviation Cluster Slovakia Martin Miklánek.

01 - Modified: 2007-01-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nevinná obeť nervozity
01 - Modified: 2024-04-19 07:43:35 - Feat.: - Title: Katarské letisko Hamad považujú cestujúci za najlepšie na svete 02 - Modified: 2024-04-06 09:00:00 - Feat.: - Title: ZOZNAM Skvelá správa pre milovníkov cestovania. Z bratislavského letiska sa teraz dostaneš do desiatok obľúbených destinácií 03 - Modified: 2024-03-31 17:03:55 - Feat.: - Title: Britské letiská očakávajú dva milióny cestujúcich do zahraničia počas Veľkej noci 04 - Modified: 2024-03-31 11:00:00 - Feat.: - Title: Príbeh ako z filmu Terminál. Muž býval mesiace na letisku: Z dôchodku si nedokázal zaplatiť podnájom 05 - Modified: 2024-03-21 08:37:10 - Feat.: - Title: Fantastická správa pre cestovateľov z východu Slovenska. Ryanair z Košíc spúšťa novú linku do milovanej destinácie Slovákov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 06:13