StoryEditor

Ukrajinci si dovolenku v Tatrách rezervujú menej

13.10.2014, 13:18
Autor:
tasr, stltasr, stl

Tatranci registrujú pokles záujmu zo strany Ukrajincov o zimnú dovolenku vo Vysokých Tatrách. Výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Vysoké Tatry Lenka Maťašovská uviedla, že hlavnými dôvodmi sú zlá ekonomická i nestabilná politická situácia u našich východných susedov.

„Momentálne sme zaznamenali pokles, čo sa týka dopytu a rezervácií zo strany tejto klientely, je to asi 20 % až 30 %. Avíza sme dostali jednak od predajcov zájazdov, ale aj zo strany veľvyslanectva, ktoré hlási pokles počtu žiadostí o víza. Možno sa tá situácia ešte vyvinie inak a ľudia si práve v tomto období začnú rezervovať dovolenky, ten boom prichádza práve v druhej polovici októbra,“ objasnila Maťašovská. Dôležitým faktorom doterajšieho poklesu však podľa nej je, že v tomto roku sú dovolenky pre Ukrajincov dvakrát drahšie, ako boli v minulosti. Čo sa týka Rusov, tam pokles v porovnaní s minulým rokom nezaznamenali.

„Rusky hovoriaca klientela si primárne pobyty začína rezervovať v októbri a novembri, keď evidujeme väčšie množstvo rezervácií. Spolupracujeme s veľkými cestovnými agentúrami a kanceláriami a máme od nich prísľub, že budú oslovovať ruských aj ukrajinských klientov. Oslovujeme ich aj priamo,“ uviedla Zuzana Fabianová, hovorkyňa spoločnosti Tatry mountain resorts, ktorá v Tatrách prevádzkuje hotely i lyžiarske strediská.

Pokles záujmu zo strany ukrajinskej klientely sa dotkne jednak väčších lyžiarskych stredísk a hotelov, ale aj tých menších. „Pre nás to určite nie je dobrá správa, pretože tí rusky hovoriaci hostia u nás tvoria počas toho top týždňa po novom roku zhruba 50 % návštevníkov. Prognózy nie sú dobré ani zo strany ubytovateľov tu v okolí, ktorí hovoria, že objednávky na ubytovanie od Ukrajincov neprichádzajú. A dokonca to nevyzerá ružovo ani s Rusmi, je to pre nich veľmi drahé potom, čo klesol rubeľ,“ upozornil riaditeľ lyžiarskeho strediska Ždiar – Strednica Marián Bekeš. V rámci celej zimnej sezóny však Ukrajinci a Rusi netvoria až také veľké percento návštevníkov tohto lyžiarskeho strediska.

Región Vysokých Tatier sa však rozhodol realizovať aktivity aj na ďalších dvoch trhoch, aby dotiahli do Tatier nových návštevníkov. „Orientujeme sa na Pobaltie, kde od decembra začne lietať pravidelná linka Riga – Poprad. Tam sa potom môžeme napojiť na oblasť Ruska, Moskvu a Kaliningrad, odkiaľ môžu hostia priletieť priamo k nám. Väčšiu kampaň chceme spustiť aj vo Veľkej Británii, maximum chceme vyťažiť z novej leteckej linky Londýn – Poprad,“ uzavrela Maťašovská.

 

 

UPOZORNENIE:

TASR vydáva k správe zvukový záznam.

 

 

aan gl

 

01 - Modified: 2006-11-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: OPEC signalizuje zníženie ťažby ropy
01 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 02 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 03 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov 04 - Modified: 2024-04-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Rusi hlásia prielom na fronte. Ukrajinská chyba im prihrala kľúčové mesto 05 - Modified: 2024-04-24 09:05:09 - Feat.: - Title: V obave skryl tvár, pravidelne sa sťahujú, aby ich Rusi nevypátrali. Viesť zbrojovku na Ukrajine je nebezpečné
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 13:07