StoryEditor

Rodinné firmy majú dostať daňové úľavy

21.06.2013, 00:00

Živnostníkom, farmárom a malým podnikateľom sa má zjednodušiť život, ak spolupracujú s príbuznými. Počíta s tým zákon o rodinnom podnikaní, ktorý presadzuje KDH a čiastočne ho podporuje aj vládny Smer-SD. Priniesť má napríklad úľavy na daniach či ľahší prístup k štátnej pomoci. Namiesto zložitého účtovania daní a odvodov si môžu vybrať jednorazový paušálny odvod za všetkých spolupracujúcich členov rodiny. Zákon prešiel prvým čítaním aj s hlasmi Smeru. Štátny tajomník ministerstva práce Branislav Ondruš s myšlienkou súhlasí, no myslí si, že zákon treba ešte dotiahnuť.

Zákon má znížiť nezamestnanosť
Navrhované pravidlá počítajú s tým, že rodinná firma si bude môcť vybrať z dvoch daňových výhod. Môže si napríklad znížiť daň z príjmu zo súčasných 23 na 19 percent. Druhou možnosťou sú dvojročné daňové úľavy. Či pôjde o úplné alebo len čiastočné odpustenie daní, zatiaľ nie je isté.

Návrh myslí aj na rodinné firmy, ktoré fungujú na živnosť, a na farmy. Tie majú dostať možnosť odpočítať si od daňového základu vyššiu sumu. Bežný živnostník, ktorý si neúčtuje reálne náklady, dnes využíva odpočítateľnú položku – takzvané paušálne výdavky vo výške 40 percent. Rodina, ktorá podniká prostredníctvom živností, by si mala podľa návrhu po novom odpočítať až 60 percent.

Prezident Slovenskej asociácie malých podnikov Vladimír Sirotka tieto zmeny podporuje, hovorí, že niečo podobné presadzoval ešte za ministerky financií Brigity Schmögnerovej (SDĽ). Súhlasia tiež oslovené rodinné firmy. Obchodný manažér firmy Natures Adrián Doboly pozná podobné úľavy zo zahraničia, o pripravovaných zmenách na Slovensku nepočul. „Čím sú dane nižšie, tým viac sa rozvíjame a zamestnávame viac ľudí. Návrh by sme, samozrejme, prijali,“ doplnil zakladateľ spoločnosti Fornetti na Slovensku František Ambrovics.

Má to riziká
Zvýhodnenie rodín má v prvom rade motivovať na zakladanie firiem. Jeden z predkladateľov a poslanec KDH Ján Hudacký si od toho sľubuje pokles nezamestnanosti a neskôr i nárast príjmov štátneho rozpočtu. Aj keď návrh počíta so znížením daňových povinností firiem, štát podľa Hudackého ani na začiatku nemá prísť o peniaze. Pomôcť má totiž odlev nezamestnaných z úradov práce.

Sú však tiež skeptici. Podľa poslanca SaS Jozefa Mihála je výhod až príliš veľa a takto napísaný zákon sa bude dať ľahko obchádzať. Ondruš si zase myslí, že návrh KDH je v rozpore s viacerými zákonmi.

Obaja politici, podobne ako aj Ivan Štefanec z SDKÚ, však myšlienku podporujú. Schválením zákona by rodinným podnikom klesli dane, ubudlo byrokracie a zlepšil by sa prístup k počiatočnému kapitálu.

Rodinné podniky tvoria najväčší podiel na trhu v najrozvinutejších krajinách. V USA je to viac ako 90 percent, vo Fínsku, v Austrálii či v Nemecku okolo 80. Európsky priemer kolíše nad úrovňou 70 percent. Hudacký však predpokladá, že u nás by po schválení zákona tvorili maximálne tretinu.

Zákon o rodinnom podnikaní sa dostane do druhého čítania v septembri. Hudacký chce dovtedy rokovať s ministerstvami a hľadať kompromis.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 23:18