StoryEditor

Už aj Košice majú svoju Rajku. Lacnejšiu

13.09.2013, 00:00
Bratislava má Rajku, Košičania sa za lacnejším bývaním sťahujú do obcí Kéked a Hollozáza.

Košičania si čoraz viac kupujú domy v priľahlých dedinkách za maďarskou hranicou, pričom práca a spoločenský život ostávajú na Slovensku. Hoci aj tu hlavným motívom je cena, oproti známej maďarskej Rajke pri Rusovciach možno pozorovať niekoľko rozdielov.

Štvrtina ceny
Podľa všetkého Košičania ušetria ešte o čosi viac. „Domček s pozemkom sme kúpili za necelých desaťtisíc eur. Podobné domy v dedinkách na slovenskej strane, napríklad v Slanci, nám ponúkali za štvornásobok,“ hovorí Košičan Andrej Kalinák. Cenový rozdiel vysvetľuje jednoducho. „Priemyselné Košice sú aj ekonomickou metropolou. Na maďarskej strane, naopak, väčšieho mesta niet, ekonomicky je na úrovni najchudobnejších slovenských oblastí. Avšak s Košicami v tesnom susedstve,“ povedal.

Do Kalinákovej Hollóházy je to z Košíc 25 kilometrov, do susedného Kékedu po nedávnom otvorení novej cesty len dvadsať. Práve tieto dve dedinky v obľube Slovákov vedú. „Slováci už v Hollóháze tvoria viac ako tretinu. Domov v ponuke je veľa, pretože tunajší mladí sa sťahujú do miest,“ hovorí. Niektorí si opravia pôvodné domy, iní volia novostavby. Populárne sú tiež Abaújvár, Gönc či Hidasnémeti. Za podobnú cenu dom s polhektárovým pozemkom v Pusztafalu kúpil i Košičan Braňo Sobinkovič. „Atraktívna je vzdialenosť, a to, že sme už v kopcoch a v prírodnej rezervácií,“ vysvetľuje. Hoci ani on, ani jeho žena zatiaľ nehovoria po maďarsky, so susedmi vychádzajú veľmi dobre. „Napriek tejto jazykovej bariére sme už strávili i spoločné opekačky, neraz nás pohostili po domácky urobenými dobrotami,“ dodal.

Diaľnica ich priblíži
Sobinkovič si myslí, že záujem o maďarské domy zvýši dokončenie takzvanej kechneckej diaľnice z Košíc na hranicu.

„Tak sa cesta skráti na desať minút, do centra sa z maďarských dediniek dostanete rýchlejšie ako z niektorých košických sídlisk. Možno diaľnica tiež zvýši o niečo ceny domov,“ uvažuje. Viktória Belušková z realitnej kancelárie RF Real opisuje jednu zo základných schém typického kupca domu v Maďarsku. „Ide o Košičana, ktorý túži po vidieku. Svoj byt, ktorý má na košickom sídlisku hodnotu povedzme 55-tisíc eur, kvôli rýchlosti predá za 45-tisíc,“ spresňuje. Z tejto sumy dá 25-tisíc na kúpu domu a prípadné stavebné úpravy.

„Zvyšok použije na iné veci,“ opisuje skúsenosti. Jej kancelária na maďarskej strane predala okolo 30 domov. Ako nám povedali na obecnom úrade v Kékede, záujem Košičanov ich teší. Pre obec, z ktorej sa mladí domorodci sťahujú, ho vnímajú ako rozvojový impulz. Tomáš Tišťan.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 01:02