StoryEditor

Hromadné prepúšťanie vo fabrike obrátilo Spiš naruby

17.10.2014, 00:00
Odchod japonského výrobcu elektroniky Panasonic z Krompách zasiahne celý región Spiša.

„V Bratislave máte prácu, pekné platy. Ale čo z toho máme my, čo žijeme tu, na východnom Slovensku?“ Takto reagoval na stratu zamestnania muž, ktorého o prácu pripravil nečakaný odchod japonského výrobcu elektroniky Panasonic z Krompách. Nemal pritom ďaleko od toho, aby svoj hnev dal najavo priamym útokom na novinárov.

Definitívny koniec

Ide len o jeden z príbehov 656 zamestnancov, ktorí budú závod Panasonicu postupne opúšťať od decembra. Výroba sa definitívne zastaví v máji budúceho roka. Len dve stovky ľudí dostanú možnosť zamestnať sa vo fabrike spoločnosti v západočeskej Plzni.

Z areálu SEZ Krompachy, kde japonský koncern sídli, vychádzali ľudia tento týždeň bez nálady a zamračení. Vytiahnuť z nich pár viet bolo takmer nemožné. O priezvisku nehovoriac. Odvahu prehovoriť, čo sa deje za múrmi závodu, nakoniec našla štyridsiatnička Marcela. „Ohlásenie hromadného prepúšťania bol pre nás obrovský šok. So mnou na linke napríklad pracuje manželský pár, ktorý sa zadlžil pre kúpu vlastného bývania. Budú to mať veľmi ťažké,“ hovorí.

Úder pre celý región

Prepúšťanie pritom tvrdo zasiahne nielen stovky zamestnancov a ich rodiny. „Odchod najväčšieho zamestnávateľa v Krompachoch pocíti celý podnikateľský sektor v meste. Pracovali tu ľudia z viacerých okresov ako Levoča, Spišská Nová Ves či Gelnica, ale aj od Prešova alebo Košíc. Počas cesty domov si nakúpili v obchodoch, využili rôzne služby, stravovali sa tu. Napätie cítiť, ale ešte to neprepuklo naplno,“ pripomína Iveta Rušinová, primátorka Krompách.

Kvôli prepúšťaniu v Panasonicu sa už Rušinová obrátila na ministerstvo hospodárstva a agentúru SARIO. Prvé rokovania sa už uskutočnili. „Agentúra SARIO pripravuje ponuky, ktoré bude v zahraničí propagovať pred potenciálnymi investormi,“ uvádza sa v stanovisku rezortu hospodárstva.

Šumy o prepúšťaní sa pritom v Krompachoch šírili už dlhší čas. Úplný koniec však nikto z pracovníkov nečakal. Napätie medzi zamestnancami preto výrazne cítiť. Údajne ešte stále nevedia, kto z nich skončí ako prvý a komu fabrika ponúkne presťahovať sa s pracovným pomerom do Plzne. „Podľa toho, na akej linke pracujem, predpokladám, že budem v prvej vlne prepúšťania,“ hovorí Marcela.

Táto pracovníčka býva neďaleko Prešova, jej vyhliadky na nové zamestnanie preto vyzerajú optimistickejšie ako u domácich. „Snáď si prácu nájdem čo najskôr, Krompašania to budú mať omnoho náročnejšie.“


Čítajte viac: 

Napätie cítiť, ale ešte to všetko neprepuklo naplno

Prievidzu nechali v štichu. So stovkami ľudí

Kórejčania odišli po štyroch rokoch

Do Kechneca prišli ako prví. Ale zlákala ich Čína

Keď sa z katastrofy môže stať výzva


Na kolenách celý Spiš

Hromadné prepúšťanie a presun výroby do českej dcéry Panasonicu tvrdo zasiahlo nielen Krompachy, ale i celý región Spiša. Panasonic tu pôsobil 14 rokov a zamestnával celé rodiny z okresov Spišská Nová Ves, Gelnica, Levoča, Prešov či Košice-okolie. Obyvateľ Krompách Dušan Ševčík to s trhom práce na Spiši ružovo nevidí. „Ľutujem najmä mladých ľudí. Nemajú šancu sa zamestnať, iba vycestovať mimo tejto republiky.“

Podľa Úradu práce v Spišskej Novej Vsi sa ku koncu augusta len v Krompachoch o prácu uchádzalo 687 ľudí. V hladovej doline tak počas najbližších mesiacov môžu pribudnúť ďalšie stovky ľudí bez práce. „Na území okresov Spišská Nová Ves a Gelnica momentálne evidujeme 129 voľných pracovných miest. Ich profesijná štruktúra však nezodpovedá charakteru zanikajúcich pracovných miest v Panasonicu Krompachy,“ hovorí Monika Rusnačková z úradu práce.

Asi tretine zo súčasných 656 zamestnancov Panasonic ponúkne presun do 700 kilometrov vzdialenej Plzne, ostatní si budú musieť pomôcť sami. Zmierniť dosahy zatvorenia závodu má v kolektívnej zmluve dohodnuté sedemmesačné odstupné. Počas šiestich mesiacoch vie podať pomocnú ruku aj štát. „Existuje predpoklad, že prevažná väčšina z prepúšťaných bude mať nárok na podporu v nezamestnanosti,“ dodáva Rusnačková.

Hľadá sa náhrada

Voľné pracovné miesta v regióne nie sú. Ak sa Japoncov nepodarí nahradiť, hrozí sociálna katastrofa. Situáciu môže zlepšiť priemyselný park, ktorý v areáli SEZ dokončuje mesto Krompachy. „Nechcem byť pesimistom. Zamestnanosť v Krompachoch nesmie padnúť na dno. Rokujeme s investormi, ale k dohode zatiaľ nedošlo,“ hovorí pre HN primátorka mesta Iveta Rušinová.

Panasonic však zo Slovenska neodchádza. Druhá slovenská dcéra japonského gigantu vyrába elektronické moduly, ovládače a elektronické časti pre automobilový priemysel v Trstenej. Pobočku má i v Starej Ľubovni. V uplynulých rokoch zastavila prepad po kríze a začala priberať nových zamestnancov. Aktuálne však nové pracovné pozície však podľa informácií HN voľné nemá.

Najmladší a najmenší závod Panasonicu stojí v Bratislave. Montujú sa v ňom batérie do elektromobilov a hybridov áut koncernu Volkswagen.

 

Postreh HN:(Bez) nádej v Krompachoch

Ján Meľuch, redaktor Firiem & Financií

Panasonic v Krompachoch končí. A s ním aj 650 pracovných miest. Rana nielen pre Krompachy, ale aj ťažko skúšaný región na východe Slovenska. Rana pre ľudí, ktorí tam pracovali, a istým spôsobom aj pre mňa. V tomto regióne som vyrastal, a tak dobre poznám miestne pomery. Osobne poznám ľudí aj zo svojho okolia, ktorí tam pracujú.

Krompachy a priemysel mesta majú svoju históriu. Mesto je dnes prakticky založené a závislé od veľkých železiarenských a elektrotechnických firiem, ktoré tam pôsobili ešte za komunizmu, a od nových firiem, ktoré tam pôsobia dodnes. Nielen zanikajúci Panasonic, ale aj Kovohuty Krompachy či SEZ Krompachy. To, že mesto príde o Panasonic, sa musí prejaviť len zvýšenou nezamestnanosťou. V blízkom okolí neexistuje spoločnosť, ktorá by zamestnávala viac ľudí. Výnimkou je závod Embraco pri Spišskej Novej Vsi, vzdialený tridsať kilometrov. A zvýšenie nezamestnanosti na pohode Krompašanov a obyvateľov okolitých obcí rozhodne nepridá.

K cti spoločnosti Panasonic patrí to, že svojim zamestnancom vyplácala mzdu vždy načas, a bez akýchkoľvek okolkov. Pozitívny bol aj prístup firmy k svojim zamestnancom. Ostáva len dúfať, že prázdne plochy po Panasonicu začne využívať niekto iný a zníži už teraz vysokú nezamestnanosť. A to pokiaľ možno čím skôr.

01 - Modified: 2006-11-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Komunálne voľby
01 - Modified: 2024-04-04 12:39:44 - Feat.: - Title: Veľké prepúšťanie. Firmy v Spojených štátoch oznámili plány na zrušenie mnohých pracovných miest 02 - Modified: 2024-03-25 13:04:02 - Feat.: - Title: Ericsson ohlásil prepúšťanie vo Švédsku. Náročné podmienky a slabší predaj, vysvetľuje výrobca 03 - Modified: 2024-03-18 11:06:29 - Feat.: - Title: Tiché hlasy z Krymu: Rusko nám postavilo diaľnice, ale hrobov pribúda 04 - Modified: 2024-03-06 23:00:00 - Feat.: - Title: Niektoré misie hraničia so samovraždou. Rusi strieľajú aj po zdravotníkoch, hovorí ukrajinský vojak 05 - Modified: 2024-02-25 07:00:00 - Feat.: - Title: Exotické zvieratá, miesta, nezabudnuteľné zážitky a jedlo: Vitajte na ostrove tisícok tvárí a večnej jari
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 18:47