StoryEditor

Urán na Jahodnej má zelenú

09.01.2014, 23:00
Minister Peter Žiga povolil preskúmanie ložiska pri Košiciach.

Podľa ministerstva neškodný prieskum, podľa miestnych občanov posun k ťažbe uránu pri Košiciach. Ministerstvo životného prostredia predĺžilo ťažobnej spoločnosti Ludovika Energy povolenie na prieskum uránového ložiska v rekreačnej oblasti Jahodná. Aktivity firmy nezastavilo ani päť samospráv, ktoré chceli vrty pri Košiciach okamžite zastaviť. „Prieskumné vrty neohrozia život miestnych občanov a nezasiahnu do prostredia do takej miery, aby museli byť prieskumy zastavené,“ povedal HN minister životného prostredia Peter Žiga. Firma môže uránové ložiská skúmať do 15. apríla 2015. Ministerstvo však zdôrazňuje, že prieskumy neznamenajú ťažbu.

 

 

Bohatstvo a kritika

Spoločnosť Ludovika Energy sa začala o košický urán zaujímať už v roku 2009. Jej predbežné odhady hovoria o tom, že by firma dokázala vyťažiť 300-tisíc ton rudy ročne. Slovensko by tak bolo nezávislé od ruského uránu pre svoje atómové elektrárne minimálne ďalších 30 rokov. Proti možnosti ťažby sa však zdvihla obrovská vlna kritiky. Blízkosť náleziska a Košíc, ale aj environmentálne riziká priamo v obľúbenej rekreačnej oblasti Jahodná, zmobilizovali miestnych občanov. Petíciu proti ťažbe uránu podpísalo 113-tisíc Košičanov. Napriek tomu Ludovika Energy v prieskumoch pokračovala.

 

Samosprávy stále proti

Zastavila ich až Generálna prokuratúra, ktorá v lete minulého roka vyhovela protestom občianskych aktivistov. Ludovika Energy sa však proti rozhodnutiu odvolala a ministerstvo jej vyhovelo. Ako hovorí minister životného prostredia Peter Žiga, aj kvôli hroziacej arbitráži. Ak by boli prieskumy stopnuté, Ludovika Energy by štát žalovala a chcela od neho odškodné. Sám Žiga pritom zdôrazňuje, že hoci prieskumy povolil, ťažbu nepodporí. „Pri povoľovaní ťažby budú mať stále právo veta,“ upokojuje miestnych občanov Peter Žiga. Tí však s jeho rozhodnutím spokojní nie sú. „Neakceptujeme argumenty ministra, nesúhlasíme s s predĺžením lehoty prieskumného územia,“ vyjadrila sa mestská časť Košice-Sever.

 

Žiadne ďalšie prieťahy

Ako predstavitelia samosprávy pokračujú, budú hľadať zákonné možnosti, ako aktivity Ludoviky Energy zastaviť. Ťažobná firma však ďalšie obštrukcie nepripúšťa. Už doterajšie problémy považuje za neprimerané.

„V očiach zahraničných investorov utrpela reputácia Slovenskej republiky ako krajiny s nestabilným právnym prostredí v oblasti podnikania v geologickom prieskume,“ kritizuje prieťahy v povoľovaní prieskumu Maroš Havran, hovorca Ludovika Energy.

01 - Modified: 2005-11-28 11:39:00 - Feat.: 0 - Title: Hanek mieri na Letnú, Sparta sleduje aj ďalších Slovákov
01 - Modified: 2024-04-16 12:04:40 - Feat.: - Title: V parlamente sa začala aprílová schôdza, na programe majú poslanci vyše sto bodov 02 - Modified: 2024-04-10 07:05:22 - Feat.: - Title: Žiga prevzal zápisnicu o výsledku prezidentských volieb 03 - Modified: 2024-03-25 23:14:15 - Feat.: - Title: Slovensko nie je jediné. Od ruského uránu sa nevedia odstrihnúť ani USA, Kremľu stále platia miliardy 04 - Modified: 2024-01-06 07:47:29 - Feat.: - Title: Zelený Urán a modrý Neptún? Vedci prvýkrát ukázali skutočné farby oboch planét 05 - Modified: 2023-12-14 14:18:51 - Feat.: - Title: O Úrade špeciálnej prokuratúry by sa mohlo rokovať až v januári, tvrdí Žiga
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 22:09