StoryEditor

Financial Times píše, ako sme vyhrali boj o Jaguar. Pomohlo aj číslo na Fica

17.11.2015, 23:31

Príchod britskej automobilky Jaguar Land Rover na Slovensko, ktorý oznámila v auguste tohto roka, bol pre mnohých veľkým prekvapením. A najväčším určite pre poľskú vládu.

Prestížny ekonomický denník Financial Times (FT) píše o tom, ako vláde Roberta Fica stačilo len pár týždňov, aby si Jaguar priklonila na svoju stranu.

Chyba jedného ministra

Ešte v júli sa totiž poľský minister hospodárstva Janus Piechocinski nezdržal a počas návštevy mesta Vroclav oznámil, že Poľsko rokuje o investícii za 1,4 miliardy eur s veľkou automobilkou.

Meno investora síce neprezradil, ale ani nemusel. Poľské médiá už týždne predtým písali o tom, že Jaguar Land Rover sa chystá vybudovať svoj prvý európsky závod mimo Veľkej Británie práve v Poľsku. A Piechocinski sa ani len nesnažil stlmiť špekulácie. "Som presvedčený, že si vyberú Poľsko," povedal minister, ktorý bol v tom čase aj vicepremiérom.

Tieto slová sa zrejme Poľsku stali osudnými. Už o dva týždne sa celý svet dozvedel, že všetko smeruje k tomu, aby Briti postavili svoju novú fabriku na Slovensku. Teda v krajine, ktorá "ako sused uchmatla Poľsku investíciu za dve miliardy libier spod nosa po vyjednávacej vojne stimulov, národných atribútov a diplomacie."

Ako sa z outsidera stal topfavorit

FT Times opisuje, že na jar 2015 boli v hre o vybudovanie nového závodu vo východnej Európe tri krajiny - Poľsko, Maďarsko alebo Česko. O Slovensku sa vôbec neuvažovalo.

Maďarsko vypadlo zo zoznamu o mesiac neskôr a Poliaci sa stali silným favoritom. Ponúkali tri potenciálne lokality, širokú škálu automobilových dodávateľov, kvalitnú pracovnú silu a zaujímavý daňový a finančný program pomoci. Jaguar preferoval umiestnenie pri Vroclavi.

Poľská agentúra na podporu zahraničných investícií to podľa FT vyhodnotila tak, že investícia patrí im a takéto informácie sa začali šíriť aj v médiách.

Toľká arogancia a nedostatok diskrétnosti sa Jaguaru nepáčili podľa mnohých ľudí, s ktorými sa reportéri FT o tejto záležitosti bavili.

A tak sa dostalo do hry Slovensko. Podľa ľudí, ktorí sa zúčastňovali rokovaní, vyjednávalo Slovensko síce neskoro, ale tvrdo. "Za mesiac sa z outsidera stalo favoritom," píše prestížny ekonomický denník. Ďalšie zdroje dodávajú, že sme do rokovaní zapojili priamo ministrov a pre vládu bola táto investícia kľúčovou prioritou.

Na scénu prichádza Fico

Koncom júla prišiel čas pre Roberta Fica. Slovenský premiér ukázal podľa FT, aké dôležité je pre jeho vládu získanie investície. Navštívil Grand Hotel River Park v Bratislave, kde práve vtedy bývali šéfovia Jaguaru a nechal im telefónne číslo priamo na seba.

"Nebol súčasťou oficiálneho vyjednávacieho tímu. Bolo to veľmi uvoľnené. Povedal im len, že ak budú hocičo potrebovať, nech sa mu ozvú," povedal pre FT človek, ktorý bol zapojený do vyjednávacieho procesu.

Podľa FT bol práve toto kľúčový krok. "Poľsko malo veľmi, veľmi dobré benefity, jeho prístup bol však zlý. Pozrite sa, akí súťaživí boli Slováci," povedal človek z tímu Jaguar Land Rover.

Automobilke bolo podľa vyjednávačov v podstate jedno, kde závod postaví. "Oni len potrebovali najlepšie riešenie. Premiér Fico povedal, že Slovensko chcelo byť najviac konkurenčnou krajinou... a bolo," uviedol jeden z ľudí, ktorý sa zúčastňoval rokovaní.

Jaguar Land Rover má vybudovať svoj závod pri Nitre. Celková výška investície sa pohybuje okolo 1,4 miliardy eur a mala by priniesť až šesttisíc nových pracovných miest.

01 - Modified: 2007-11-13 08:18:32 - Feat.: 0 - Title: Agentúra TASR zmenila logo
01 - Modified: 2024-04-13 17:52:43 - Feat.: - Title: Mesto Nitra uvažuje o inštalácii fotovoltických zariadení na svojich budovách za viac ako tri milióny eur 02 - Modified: 2024-03-23 16:06:46 - Feat.: - Title: Ako volí Nitra? HN sa tam boli pozrieť, vyzerá to na vysokú účasť 03 - Modified: 2024-03-19 11:54:39 - Feat.: - Title: Nitriansky samosprávny kraj založí spoločnosť, ktorá má pripraviť integrovaný dopravný systém 04 - Modified: 2024-03-11 17:30:00 - Feat.: - Title: Zlaté časy zažíval za socializmu. V Nitre idú rekonštruovať starý hotel, vyťažia z toho študenti 05 - Modified: 2024-03-08 10:03:51 - Feat.: - Title: Nitriansky Jaguar pripravuje výstavbu novej haly na výrobu batérií. Vzniknú desiatky pracovných miest
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 10:16