StoryEditor

Od Rusov môžeme žiadať kompenzácie za málo plynu

25.10.2014, 00:00
Minister hospodárstva Pavol Pavlis v rozhovore pre HNonline.sk.

Minister hospodárstva Pavol Pavlis v Moskve rokoval s ruským ministrom pre energetiku Alexandrom Novakom. HN prinášajú rozhovor o záveroch rokovaní.

Slovensko od septembra dostáva z Ruska menej plynu ako si objednalo. Čím Rusi zdôvodnili pokles dodávok?
Spolu so Slovenským plynárenským priemyslom monitorujeme situáciu. Dodávky sú o polovicu nižšie. Vyjadril som znepokojenie nad týmto stavom. Máme informácie o tom, že Gazprom plní svoje zásobníky v Rusku a v Európe. Keď budú naplnené, Gazprom obnoví dodávky plynu v plnej miere.

Stačí vám takéto vysvetlenie?
Je to v kompetencii pána Novaka. Zatiaľ s tým musím byť spokojný. Počkáme si na výsledky. Stretneme sa znovu o mesiac.

Máme nárok na kompenzácie za výpadky v dodávkach?
Zmluva hovorí o kompenzáciách, ale v tejto fáze by som ešte nevstupoval do tejto otázky vzhľadom na to, že keď Gazprom dobehne stav (dodá objednané množstvo plynu, pozn.red.), ktorý je v kontrakte, tak nie je dôvod na kompenzácie.

Dokedy budete čakať?
To je v kompetencii Slovenského plynárenského priemyslu. My do toho ako ministerstvo nevstupujeme.


Minister hospodárstva Pavol Pavlis.

Neprekáža Rusom, že na Ukrajinu prepravujeme plyn zo západu?
My ani ruská strana sme túto otázku neotvárali.

Hrozí plynová kríza?
Od ministra Novaka mám informáciu, že je dohoda medzi Ruskom a Ukrajinou na cene plynu aj mechanizme platieb. Je to v rukách Ukrajiny. Zima sa blíži a táto otázka bude riešená promptne.

Má Slovensko garanciu, že dostane od Rusov dostatok plynu?
Tá je v zmluve medzi SPP a Gazpromom. Pokiaľ ju nebude ruská strana plniť, SPP bude postupovať podľa podmienok v kontrakte.

Rokovali ste aj o dodávkach ropy?
Prerokovali sme zmluvu, ktorá predlžuje kontrakt na dodávku ropy pre Slovensko o ďalších 15 rokov. Podpíšeme ju 5. decembra v Moskve.

Na akých cenách ste sa dohodli?
Je to medzivládna zmluva medzi Ruskom a Slovenskom. Bude platiť od januára. Ide o rámcovú zmluvu, ktorá garantuje dodávky a vytvára priestor pre ďalšie rokovania medzi Transpetrolom a ruským partnerom. Takže oni budú riešiť aj otázky ceny.

01 - Modified: 2006-11-29 13:00:00 - Feat.: 0 - Title: Hrušovský: Výroky Zalu sú snahou o prekrytie problémových nominácií
01 - Modified: 2024-04-23 13:21:11 - Feat.: - Title: Nový šéf SPP pre HN: Zmluva s Gazpromom je výhodná, ak by nám zastavili plyn, minieme o 140 miliónov eur viac 02 - Modified: 2024-04-22 11:12:49 - Feat.: - Title: Ruský Gazprom sa stal najdôležitejším dodávateľom plynu pre Čínu 03 - Modified: 2024-04-19 17:23:00 - Feat.: - Title: Situácia s top palivom sa zhoršuje. Plyn je najdrahší od januára, prekvapivo za tým netreba hľadať Putina 04 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy 05 - Modified: 2024-04-03 15:15:02 - Feat.: - Title: Český Úrad pre ochranu hospodárskej súťaže posudzuje prevzatie dôležitého slovenského výrobcu tepla
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 14:37