StoryEditor

Ficov Smer dal výzvu konkurentom v politike, tvrdí politológ

23.05.2015, 15:24
Autor:
TASRTASR

Smer-SD si v predvolebnom roku uvedomuje celospoločenské očakávania či potreby a reaguje na ne. Strana, ktorá akcentovala svoje stredoľavicové postoje a záujmy pracujúcich, sa postupne presúva do polohy strán, ktoré sa usilujú chytiť každého za srdce.

Pre TASR to povedal politológ Michal Horský. Reagoval tak na 2. sociálny balík, ktorý dnes predstavil Robert Fico na pracovnom sneme strany Smer-SD.

Navrhnutých 15 opatrení v tomto balíku je podľa Horského dobrou správou nie len pre mladých, starých či rodiny, ale pre celé Slovensko. "Je to vážna ponuka na volebné rozhodnutia občanov, ale aj výzva politickým konkurentom," skonštatoval politológ. Tvrdí, že pred opozíciou stojí teraz vážna výzva hľadať politickú alternatívu a program.

Podľa politológa Jána Baránka je tento sociálny balíček racionálnejší, ako bol ten prvý. "Chýba mi tu však podpora strednej vrstvy. Bez podpory jej rastu nebudú peniaze na podporu najchudobnejšej časti obyvateľstva, pre ktoré sú tieto opatrenia určené," uviedol pre TASR.


Snem Smeru. Snímka: HN/Pavol Funtál

Podľa Baránka treba pochváliť v druhom sociálnom balíku prorodinné opatrenia ako zvýšenie materskej dávky, rozšírenie kapacít materských škôl či zvýšenie príspevku na starostlivosť o dieťa. "Tieto veci nemožno kritizovať, ale treba ich pochváliť," myslí si politológ.

On sám sa však pozastavil nad opatreniami ako príspevok na zatepľovanie domov a energetické investície v bytovkách. "Tu nie je vyšpecifikované, či sa to bude týkať regiónov mimo Bratislavy s istou mierou nezamestnanosti a chudoby, lebo takto to vyzerá, že to bude platiť všade," vysvetlil Baránek.

Ďalej mu nie je celkom jasný ani príspevok pre domácnosti na ekologické zdroje energie a nevie, ako chce vláda presadiť výhodný bankový účet pre každého. V sociálnom balíku mu chýba aj zníženie DPH na knihy. "Sú tam racionálne opatrenia, niektoré sú otázne a sú tam opatrenia, na ktoré neviem, kde chcú zobrať peniaze, pokiaľ by boli tak plošné, ako som ich pochopil," priblížil.

Baránek považuje tieto opatrenia za súčasť predvolebného roka. No je to podľa neho pochopiteľné. "Toto je výhoda každej vlády. Keď bude opozícia pri moci a vydrží pri nej, urobí to isté. Baviť sa môžeme len o tom, aké z opatrení mohlo prísť skôr," dodal.

01 - Modified: 2024-04-14 07:42:10 - Feat.: - Title: Kto sa nádejal, že skončí politický blázninec, sa mýlil. Na Slovensko sa valia dve zásadné veci 02 - Modified: 2024-04-11 08:10:07 - Feat.: - Title: Čo by mohlo pomôcť? Jedno spoločné video Pellegriniho s Korčokom (komentár) 03 - Modified: 2024-04-10 11:54:48 - Feat.: - Title: Čaputová chce zostať na Slovensku. Nemám záujem vstúpiť do politiky, odkazuje 04 - Modified: 2024-04-10 10:37:51 - Feat.: - Title: Po Slovensku vylepili proruské billboardy: Ku kontroverznej kampani sa prihlásili Demokrati 05 - Modified: 2024-04-10 09:50:25 - Feat.: - Title: Dolinková avizuje intenzívne rokovania o ďalšom dofinancovaní zdravotníctva
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 18:18