StoryEditor

Křetínský a spol. za elektráreň zaplatili stovky miliónov eur

05.11.2014, 23:00
Energetický a průmyslový holding vstúpil na britský trh, kúpili elektráreň, ktorá má výkon ako naše Bohunice.

Aj viac ako pol miliardy eur mohol zaplatiť Energetický a průmyslový holding Daniela Křetínského, Patrika Tkáča a investorov zo skupiny J&T za britskú uhoľnú elektráreň Eggborough. Známi slovenskí a českí biznismeni, ktorí so štátom spoluovládajú i Slovenský plynárenský priemysel, sa cenu obchodu rozhodli nezverejňovať. Ako však zistili HN, hodnota takýchto energetických aktív sa hýbe na úrovni minimálne sedemnásobku zisku pred úrokmi, zdanením, odpismi a amortizáciou (EBITDA). Povedal nám to Martin Javorček, partner v advokátskej kancelárii Maple & Fish. Ide o odborníka, ktorý sa špecializuje na fúzie a akvizície či energetiku, a ktorý poukázal na to, že pri sedemnásobku sa to len začína. Suma sa totiž môže vyšplhať až na 11-násobok hrubého zisku. Mimochodom, EBITDA Eggboroughu je približne 72 miliónov eur.

Na druhej strane treba pripomenúť jednu vec. O tom, či milionári za Eggborough, ktorý sa nachádza pri meste Leeds, zaplatili tú nižšiu sumu, teda asi 500 miliónov, alebo tú vyššiu, čo je zhruba 790 miliónov eur, rozhodol technický stav elektrárne a zrealizované investície. Tvrdí to konzultant poradenskej spoločnosti TPA Horwath Karel Tezner.

Investičné chúťky

V tejto súvislosti je zaujímavé pozrieť sa na kondíciu a plánovaný rast Energetického a průmyslového holdingu. Táto obria skupina firiem dosahuje hrubý prevádzkový zisk na úrovni jednej miliardy eur, jej dlh je však štvornásobne väčší. „To však nie je problém. V zadlžení sa nachádzame pod priemerom energetických firiem v Európe,“ tvrdí hovorca holdingu Daniel Častvaj s tým, že plusom je i ročná hotovosť, ktorú EPH generuje. A tá je na úrovni 600 miliónov eur, z čoho sa môže pokrývať nielen zadlženie, ale i investície.

Apropo, investície. Dnes sa v súvislosti s EPH skloňuje záujem o kúpu hnedouhoľnej bane v Nemecku, ktorú predáva švédsky koncern Vattenfall. Záujem o túto firmu nám Častvaj potvrdil. Ako prezrádza Tezner, pri EPH sa špekuluje aj o expanzii na taliansky trh. To hovorca energoskupiny nepotvrdil, ale ani nevyvrátil:„Je mi ľúto, toto nekomentujeme,“ dodal.

Podľa Javorčeka v prípade, že je zadlžovanie firmy spojené so zvyšovaním obratu i profitu a úverové riziko je vždy viazané na kúpenú investíciu, ide o fungujúcu schému financovania.

Boj o naše elektrárne

Podľa Teznera o tom, kde bude EPH ďalej nakupovať, rozhodnú Slováci, respektíve fakt, či získajú Slovenské elektrárne. O tie však má záujem aj český pološtátny koncern ČEZ. V prípade, že by Slovenské elektrárne získali, ich palebná sila bude na určitý čas pri ďalších akvizíciách zrejme menšia.

V každom prípade, Hospodárskymi novinami oslovení odborníci nákup anglickej elektrárne, ktorá ovláda asi štyri percentá trhu s elektrinou, schvaľujú. „Je predpoklad, že spotreba elektrickej energie bude v únii bezpečne stúpať. Kúpa veľkého energetického zdroja je zmysluplná kdekoľvek v Európe,“ myslí si Javorček.

01 - Modified: 2006-12-12 21:18:38 - Feat.: 0 - Title: 85 : 65
01 - Modified: 2024-04-17 13:58:20 - Feat.: - Title: Český miliardár Křetínský chce prevziať vlastníka britskej pošty Royal Mail. Spoločnosť s tým nesúhlasí 02 - Modified: 2024-04-17 13:56:29 - Feat.: - Title: Harmonizovaná inflácia na Slovensku by sa mohla medziročne ešte mierne znižovať, myslí si analytik 03 - Modified: 2024-04-17 06:34:52 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Na Blízkom východe opäť eskaluje napätie. Hrozí Izraelu veľký konflikt s nevyspytateľným Iránom? 04 - Modified: 2024-04-13 19:19:37 - Feat.: - Title: Rast reálnych príjmov zatiaľ nepomáha spotrebe, ale skôr úsporám, ukazuje analýza 05 - Modified: 2024-04-07 13:26:37 - Feat.: - Title: Vlani zaznamenali dynamický nárast platobnej neschopnosti firiem po celom svete, ukazuje analýza
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 06:18