StoryEditor

Slováci sa zastali druhého piliera. Na internete

10.04.2015, 00:00
Reakciu na poštu od štátu podporujú tisícky ľudí. Zdieľajú ju cez Facebook a posielajú si ju mailom.

„Vážená Sociálna poisťovňa, som neskutočne rozčarovaný z pamfletu, ktorý práve teraz čítam, ktorého obsah je od nestrannosti tak ďaleko ako vyrovnanosť štátneho rozpočtu,“ píše v liste štátu Jozef Beständig, autor projektu transparetne. info. Ide o web, ktorý sa zaoberá finančnými informáciami. Beständigovlistnezostal bez povšimnutia. Reaguje v ňom nalista leták, ktoré pred časom poslala Sociálna poisťovňa jeden a pol miliónu sporiteľov v druhom pilieri. Vystúpiť z neho radí až miliónu ľudí.

Podľa odborníkov v letáku zavádza. A očividne nie sú jediní, kto si to myslí. Beständigovu reakciu na poštu od štátu podporujú totiž už tisícky ľudí. Zdieľajú ju cez Facebook, posielajú si ju mailom, zverejnená bola aj na rôznych internetových stránkach a fórach.

Listsa šíri internetom

„Len z Facebooku na článok kliklo takmer 50-tisíc ľudí, a to za približne 24 hodín od jeho zverejnenia,“ povedal Beständig. V liste žiada, aby ho Sociálna poisťovňa informovala o nákladoch, ktoré vynaložila na poštovné, papier a čas potrebný na vytvorenie listu spolu s informáciou, kto znáša tieto náklady. Rovnako tak žiada o vystúpenie z prvého piliera. „Pozorne som svoje rozhodnutie zvážil a rozhodol sa ďalej neprispievať do systému, ktorý sa rúti do priepasti. O čom už vo vašom pamflete nepíšete,“ píše.

Na absenciu informácií o neudržateľnosti prvého piliera upozorňujú aj odborníci či dôchodkové správcovské spoločnosti. Už v súčasnosti poisťovňu vláda ročne dotuje takmer miliardou eur a rokmi sa táto suma bude ešte zvyšovať. Kým dnes na jedného dôchodcu pracujú takmer dvaja ľudia, v roku 2040 bude už len jeden, v roku 2060 na penzistu pripadne len 0,74 pracovne aktívneho človeka. Podľa team manažéra poradenskej spoločnosti Partners Group Jozefa Rejdu má štát len dve možnosti, ako situáciu riešiť. A to buď zvýšiť sociálne odvody, alebo výrazne znížiť dôchodky. „Tak či tak, záver je, že sa zvyšuje a bude zvyšovať dôchodkový vek a v pomere k príjmu sa bude znižovať dôchodok,“ dodáva.

Odišlo už 6-tisíc ľudí

V letáku okrem toho poisťovňa tvrdí, že ľudia počas desaťročného sporenia prerobili. Reálny priemerný výnos podľa prepočtov štátu je horší ako mínus jedno percento. S tým nesúhlasia DSS-ky ani odborníci. „Rozhodne je zhodnotenie vyššie, ako tvrdí poisťovňa,“ hovorí šéf INEKO Peter Goliaš.

Štát však trvá na svojom. Podľa hovorcu Sociálnej poisťovne Petra Višvádera sú zverejnené údaje správne a úplne. „Zhruba milión sporiteľov by malo vystúpiť na základe veku a výšky vymeriavacieho základu, z ktorého odvádzajú odvody v kombinácii s dobou sporenia,“ dodáva. Doteraz z druhého piliera vystúpilo približne 5,7 tisíca ľudí. Otvorený bude do polovice júna.

01 - Modified: 2007-05-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ázia predchádza finančnej kríze
01 - Modified: 2024-04-18 12:16:01 - Feat.: - Title: Predčasné dôchodky si prešli veľkými zmenami. Poslanci schválili prísnejšie podmienky 02 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Tento druh dávky môžete poberať až do výšky 1 400 eur. Kto má na ňu nárok? (+ tabuľky) 03 - Modified: 2024-04-04 09:32:19 - Feat.: - Title: Poberatelia dôchodkov mimo Európskej únie musia do 15. apríla doručiť Potvrdenie o žití 04 - Modified: 2024-03-26 19:08:49 - Feat.: - Title: Je to jednoducho lož. Ondruš odmieta tvrdenia SaS, podľa ktorých sľuboval dvojnásobné dôchodky 05 - Modified: 2024-03-22 14:14:46 - Feat.: - Title: Ak má rásť minimálna mzda, musí rásť aj minimálny dôchodok, znie z SNS
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 03:13