StoryEditor

V Bratislave náhle skrachovali tri inžinierske legendy

13.04.2014, 23:58
Petrochémia: Krachy tradičných hráčov pocíti aj ropný gigant Slovnaft.

Na scéne pôsobili desaťročia. V chemickej brandži ich pokladali vďaka svojim inžinierom za odborné špičky. Napriek tomu spoločnosti Pio Chempik a Apolloprojekt dnes náhle končia. Obe sú už v likvidácii. Ešte na jeseň skrachoval ďalší známy hráč Cheneko. „Neboli sme schopní nájsť potrebný objem práce,“ hovorí riaditeľ Pio Chempiku Štefan Karácsony.

Top odborné pozície

Pio Chempik vznikol v roku 1951 ako špecialista pre projekty technologických celkov v chemickom priemysle. „Nevedeli sme, ustáť’ tlak extrémne nízkych cien najmä v elektronických aukciách,“ hovorí. Podľa Karácsonya časť firiem zámerne istý čas ponúka služby pod hranicu nákladov. „Napríklad dva roky. Takto chcú ostatných vytlačiť z trhu,“ dodal. Fenomén je výrazný najmä pri štátnych zákazkách.

Krachom Chempiku tak stráca prácu 20 vysokokvalifikovaných inžinierov. 30 ich kolegov zase už nikdy nedostane výplatnú pásku firmy Apolloprojekt. Ten začal v roku 1993 odčlenením projektového oddelenia Slovnaftu. Reálnu tradíciu tak mal už od roku 1956.„Narazili sme na cenovú vojnu,“ hovorí riaditeľ Apolloprojektu Vojtech Nagy. Ako druhú príčinu problémov uvádza situáciu v petrochémii. „V Európe zanikli mnohé rafinérie, sektor to cíti,“ povedal. Na jeseň skončil i tretí bratislavský hráč Cheneko. Ako jediný nehovorí o odvetvových vplyvoch. „Mali sme zlý podnikateľský plán,“ priznáva jeho manažér Peter Hluch. Komentuje i ceny štátnych zákaziek. „Dnes sa ich radšej nezúčastňujem,“ dodal.

Mladí dravci

O šťastí v zlej situácii môže hovoriť 15 prepustených inžinierov Apolloprojektu. Tých k sebe pribrala spoločnosť Gasinex Projekt. Pred pár rokmi ju s tromi ľuďmi založil Martin Valašik, dnes rastie. Recept na úspech vysvetľuje novými zásadami. „Investujeme do moderného softvéru, robíme len pre súkromný sektor. I ten sa snažíme viac diverzifikovať,“ vysvetľuje. Zákazky pre Slovnaft v Gasinexe tvoria zhruba polovicu. V Apolloprojekte sa podľa našich informácií blížili až k 90 percentám. Valašik tvrdí, že napriek globálnej situácii v petrochémii časť trhu rastie. „Slovnaft ohlásil niekoľkomiliónové investície, sú aj iné príležitosti. Na to nadväzujeme,“ povedal. Príčiny krachu konkurentov komentovať nechce. „Faktom však je, že štátne zákazky sú problém,“ dodal.

Navrhujú nemeckú cestu

Cenovú vojnu v sektore potvrdzuje predseda Slovenskej komory stavebných inžinierov Vladimír Benko. „Zákazky v štátnom sektore ovplyvňuje verejné obstarávanie. Hoci je možný výber ekonomicky najvýhodnejšej ponuky, v praxi sa u nás používa len kritérium najnižšej ceny,“ hovorí. Následkom podľa Benka je znížená kvalita projektov vedúca k ohrozeniu bezpečnosti. Ako riešenie navrhuje nemecký model. „Tam fungujú honorárové poriadky. Ide o cenové limity, ktoré zabraňujú týmto hrozbám,“ povedal. Podľa Benka neohrozujú hospodársku súťaž. „Poriadky neurčujú ich inžinieri, ale štát na základe stanovených výkonov a úkonov. Máme signály, že tieto princípy by u nás mohli byť akceptované,“ dodal.

Kto odchádza zo scény

Pio Chempik – 20 zamestnancov – chémia

Apolloprojekt – 30 zamestnancov – petrochémia

Cheneko – 30 zamestnancov – chémia a energetika

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 06:22