StoryEditor

Urbárnici nestíhajú veľké zmeny. Dostali preto viac času

02.02.2014, 22:56
Státisíce ľudí spoluvlastnia na Slovensku pozemky alebo pôdu. Preto sú združení v takzvaných pozemkových spoločenstvách.

A tie mali už do konca februára prejsť najväčšími zmenami za posledné roky. A to konkrétne povinnou premenou na právne subjekty.

Práve kvôli tomuto termínu však časti z nich hrozilo vyškrtnutie z registra pozemkových spoločenstiev. To by im spôsobilo viaceré problémy – nemohli by napríklad žiadať o eurofondy. Časť spoločenstiev však nestíhala zvolať všetkých majiteľov. A tak sa štát rozhodol, že im dá úľavu – na zmeny dostali viac času. Pretransformovať sa musia do konca júna. Posunutie termínu schválil aj parlament. „Najčastejším problémom je zvolávanie valného zhromaždenia vzhľadom na veľmi veľký počet vlastníkov podielov spoločnej nehnuteľnosti, ktorí sú často roztrúsení nielen po Slovensku, ale aj v zahraničí,“ zdôvodňuje odklad rezort pôdohospodárstva.

 

 

Urýchlili účtovníctvo

So samotným prechodom nemajú vlastníci problém. Agrorezort totiž sľubuje, že sa im vďaka tomu zjednoduší ich fungovanie a rozhodovanie. Problematickým bol však spomínaný termín. V minulosti boli schôdze zvolávané v mesiacoch marec a apríl. Teda v čase, keď už mali spoločenstvá uzavreté účtovné závierky, ktoré bolo potrebné na týchto schôdzach schváliť. Tento rok sa však situácia pre časť z nich skomplikovala. Príkladom sú vlastníci spoločných pozemkov v Závažnej Porube. „Oproti minulým rokom sme to museli veľmi urýchliť. Tiež sme museli dať do tlače a rozposlať 500 – 600 pozvánok a oznam o konaní valného zhromaždenia zverejniť v celoštátnom denníku,“ opisuje predseda pozemkového spoločenstva Ľudovít Míša.

Všetko sa im nakoniec podarilo zorganizovať tak, aby mohlo valné zhromaždenie prebehnúť do konca februára. Inde však takí rýchli neboli. Bývalý minister pôdohospodárstva Zsolt Simon (Most-Híd) presun termínu chápe. Tvrdí, že rezort to musel urobiť aj kvôli problémom štátneho správcu pôdy. „Zástupcovia Slovenského pozemkového fondu by nestihli prísť na tieto stretnutia.“ Na spoločnej nehnuteľnosti má totiž svoje podiely v mnohých prípadoch aj štát a nezistení vlastníci, ktorých záujmy zastupuje práve spomínaný fond.

 

Zároveň aj ľahšie zakladanie

Zmeny sa však dotknú aj tých majiteľov, ktorí si chcú spoločenstvo ešte len založiť. Bez nich by si ho niektorí majitelia pôdy mohli vytvoriť iba s ťažkosťami. Konkrétne ide o individuálnych vlastníkov pozemkov, ktorí sa rozhodli, že svoje pozemky budú obhospodarovať spoločne. Aj oni totiž môžu po novom vytvoriť pozemkové spoločenstvo.

A nebudú na to potrebovať súhlas všetkých vlastníkov takejto nehnuteľnosti, ako zákon pôvodne ustanovil, ale stačiť im má len nadpolovičná väčšina hlasov. Predseda Únie regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Juraj Vanko úpravu privítal. Podľa neho by v mnohých prípadoch totiž bolo takmer nemožné získať súhlas všetkých vlastníkov pozemkov.

01 - Modified: 2006-01-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Znárodnené ropné polia
01 - Modified: 2023-02-14 16:40:00 - Feat.: - Title: Na Slovensku by sa mohol zriadiť register turistických trás 02 - Modified: 2021-05-13 06:36:37 - Feat.: - Title: Vlastníte pôdu? Štát zavedie dôkladnú evidenciu tých, ktorí na vašich pozemkoch hospodária 03 - Modified: 2020-04-06 21:10:20 - Feat.: - Title: Register partnerov firmy ešte trápi 04 - Modified: 2019-07-30 09:36:04 - Feat.: - Title: Ako dohľadať exekúciu? Všetko, čo musíte vedieť 05 - Modified: 2018-09-25 09:54:11 - Feat.: - Title: Mladý poľnohospodár nemusí na pozemku podnikať tri roky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 03:31