StoryEditor

Štát už vie, ako urobí biznis roka

13.02.2014, 23:00
Vláda rozbehla dopredaj Slovak Telekomu. Podiely pôjdu na burzu.

Náš telekomunikačný gigant mieri na burzu. Práve takýmto spôsobom sa štát rozhodol predať svoj menšinový 49-percentný podiel v pološtátnej spoločnosti. Dokonca sa na tom už dohodol aj s väčšinovým vlastníkom podniku – nemeckým Deutsche Telekomom. Za predaj by mohol podľa odhadov získať 600 až 800 miliónov eur. Tento scenár potvrdil pre HN aj hovorca rezortu hospodárstva Stanislav Jurikovič. „Pre štát je to uľahčenie postupu,“ uviedol Jurikovič.

Vyššia transparentnosť. Či cena

Štát by však mohol získať aj viac, ako teraz odhaduje. Ako však potvrdzuje Ľuboš Vančo, managing partner KPMG Slovensko, vláda si vopred musí stanoviť cenu, za ktorú akcie na burze vôbec predá. No tú je v tomto momente ešte veľmi skoro odhadovať. „Najväčšou výhodou predaja takouto formou je však transparentnosť,“ potvrdzuje pre HN Vančo. Na druhej strane čaká štát ešte veľmi dlhá cesta. A možno aj drahá. Bude si musieť zaplatiť poradcov a investičné banky, ktoré určia reálnu cenu štátneho podielu.

Už je to na Nemcoch

Posledné slovo pri predaji však budú mať nakoniec aj tak Nemci. Tí majú v spoločnosti predkupné právo a dodnes sa nerozhodli, či ho plánujú využiť alebo nie. Štátu sme týmto krokom uvoľnili ruky – odkázala hovorkyňa Deutsche Telekom Sylvia Braunle. Ako však dodáva, zatiaľ si zachovávajú všetky svoje práva podľa akcionárskej zmluvy. Ak by však nakoniec svoje právo nevyužili, akcie Slovak Telekomu by sa mohli začať predávať na burze už na konci tohto roka.

Medzi prípadnými záujemcami sa spomínajú investičná skupina Penta či skupina PPF najbohatšieho Čecha Petra Kellnera.

Celý proces privatizácia sa v týchto dňoch len začína spúšťať. Tento týždeň totiž rezort Tomáša Malatinského (nominant Smer-SD) podpísal memorandum s nemeckým akcionárom. Podľa hovorcu rezortu Stanislava Jurikoviča teraz bude nasledovať výber poradcov a investičných bánk, ktorý celý podnik ohodnotia. No cena sa nemusí určovať len podľa situácie na trhu, ale aj podľa iných dôvodov. „Cenu bude podmieňovať počet záujemcov,“ konštatoval managing partner KPMG Slovensko Ľuboš Vančo.

O predaji podielov v tomto podniku sa hovorí už dlhodobo. Podiely chcela predávať už vláda Ivety Radičovej. Exminister hospodárstva Juraj Miškov (NOVA) vtedy odhadoval, že štát za ne môže získať až miliardu eur. Jeho nástupca Tomáš Malatinský sa rozhodol v procese pokračovať. On odhadoval, že Telekom môže získať 600 až 800 miliónov eur. Medzi záujemcami sa objavovali mená ako Carlos Slim, investičná skupina Penta, či súčasný majiteľ mobilného operátora O2 – skupina PPF. Ani jedna z nich svoj záujem oficiálne nepotvrdila. „Špekulácie zásadne nekomentujeme,“ povedal hovorca PPF Radek Stavěl.

Opozícia celý postup štátu kritizuje. „Keď má premiér Robert Fico šancu ukázať, ako sa privatizuje, tak vedie utajené rokovania,“ povedal Miškov.

 

01 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort 02 - Modified: 2024-04-10 14:16:07 - Feat.: - Title: Saková rokovala o možnosti prepravy plynu z kaspického regiónu na Slovensko 03 - Modified: 2024-04-08 12:55:23 - Feat.: - Title: Rezort hospodárstva súhlasí s kritikou NKÚ. Môže za to predošlá vláda, reaguje na výsledky kontroly 04 - Modified: 2024-04-05 08:39:01 - Feat.: - Title: Neefektívne a nehospodárne. Štát musí zmeniť legislatívu k postupom v energetike počas krízy, upozorňuje NKÚ 05 - Modified: 2024-03-23 12:38:53 - Feat.: - Title: Slovensko sa vydalo na dlhú cestu. Chce nahradiť ruský plyn domácou suruvinou, Saková vyčlenila prvé milióny
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 22:50