StoryEditor

J&T kupuje bývalý symbol luxusu v Prahe. Hotel Intercontinental

17.12.2013, 15:03

Finančná skupina J&T uzavrie najväčší obchod v českom hotelierstve za posledné roky. Kupuje totiž Intercontinental - jeden z najluxusnejších päťhviezdičkových pražských hotelov.

Získať by ho mala prostredníctvom spoločnosti Best Hotel Properties (BHP), v ktorej je J&T najväčším akcionárom s pätinovým podielom (do budúcna desať percent). Časť akcií firmy vlastnia tiež privátni klienti skupiny. Českým Hospodářskym novinám informáciu potvrdili dva nezávislé zdroje z realitného trhu.

Hotel, ktorý na budúci rok oslavuje štyridsiate výročie a v ktorom sa predtým ubytovali napríklad zosnulý popový spevák Michael Jackson alebo bývalý americký prezident George Bush starší, dnes vlastní americká spoločnosť Westmont Hospitality Group. Tá ho pred tromi rokmi kúpila od skupiny Strategic Hotels & Resorts v prepočte za 2,6 miliardy korún.

"Nepotvrdzujem to ani nevyvraciam," povedal v rozhovore pre HN partner skupiny J&T Patrik Tkáč.

Zároveň dodal, že jeden český hotel je v súčasnosti v rokovaní. "Je pravda, že sú dnes minimálne tri príležitosti. Jedna, preferovaná, je v Česku a my pomáhame pri riešení financovania tejto akvizície," dodal Tkáč.

Do portfólia BHP, ktorá je kótovaná na bratislavskej burze, dnes patrí napríklad Kempinski Hotel River Park a Crowne Plaza v Bratislave, Grand Hotel Kempinski High Tatras na Štrbskom Plese a väčšinový podiel v luxusnom hoteli Baltschug Kempinski v Moskve. Český hotel zatiaľ v portfóliu spoločnosti nie je.

"Uvedomujeme si, že BHP ťažko môže byť atraktívna pre slovenského investora, keď v jej portfóliu chýba český hotel," ohodnotil situáciu Tkáč.

J&T sa údajne zaujíma aj o kúpu luxusného hotela Sheraton v Bratislave. Podľa denníka bola táto zmena už oznámená zamestnancom. "Viem o pozadí a rokovaniach, ale nemôžem ich komentovať, pretože transakcie nie sú uzavreté," uviedol k tomu Tkáč.

Akvizícia hotelov v BHP, ktorej celkové aktíva sa na konci minulého roka pohybovali na úrovni 440 miliónov eur, fungujú podľa partnera J&T tak, že si najväčší akcionári volajú a riešia, aké aktívum by radi do spoločnosti dostali. Akcie majú nakúpené tiež privátne klienti J&T, ktorí síce priamo nerozhodujú, aký hotel kúpiť, ale sú prítomní pri rozhodovaniach.

Spoločnosť BHP za posledný rok zaznamenala stratu 40 miliónov eur. Tkáč stratovosť vysvetľuje tým, že investícia do hotelierstva je dlhodobou záležitosťou: "Keď nám budú zostávať peniaze, tak je to jedna z investícií, kde budeme radi zvyšovať svoju angažovanosť."

01 - Modified: 2005-10-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Týždeň pred televízorom
01 - Modified: 2023-07-27 22:27:07 - Feat.: - Title: Veľký biznis v maloobchode na Slovensku. Známy reťazec chce prevziať top firmu zo sektora 02 - Modified: 2023-06-20 15:19:43 - Feat.: - Title: Firma blízka J&T chystá pod Tatrami novú štvrť za 25 miliónov eur 03 - Modified: 2023-06-21 22:01:57 - Feat.: - Title: Luxusný kemp, vily aj hotel za 50 miliónov eur. Chorvátsko prilákalo finančníkov z J&T 04 - Modified: 2023-04-22 08:56:24 - Feat.: - Title: Historický kaštieľ je známy bizarnou prístavbou obchodného reťazca. Teraz v ňom majú byť luxusné byty 05 - Modified: 2023-04-17 13:28:40 - Feat.: - Title: J&T ide vzkriesiť staré Hypernovy: schátrané megapredajne chytia druhý dych
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 21:44