StoryEditor

Zverejnený zoznam prečistí raje

08.04.2013, 00:00

Okrem pohonu na daňové raje je tu už aj tlak na bankové tajomstvo. Luxemburský minister financií vyhlásil, že vláda bude tlačiť na prelomenie bankového tajomstva. Luxembursko je obľúbeným daňových rajom aj pre štyristo slovenských firiem. Nespustí sa dominový efekt, že padne aj výhoda daňového raja?
Nie, stále by som to bral ako dve veci. Pokiaľ ide o tamojšie bankové tajomstvo, je otázne, ako budú zmeny vyzerať, pretože v celej únii už sú nastavené pravidlá a je to harmonizované, kedy sa orgány činné v trestnom konaní môžu dostať k informáciám. Pokiaľ ide o priaznivosť systému pre podnikateľov, Luxembursko je v porovnaní so Slovenskom stále výhodnejšie a a nič sa nezmení. Ak by však zmenili podmienky podnikania, zrejme by si podnikatelia našli inú, výhodnejšiu krajinu.

Zverejnený zoznam však už vyvolal rozruch v mnohých krajinách, keďže sa zistilo, že na zozname daňovníkov v rajoch boli mnohí politici či vplyvní ľudia. Neočakávate tlak na existenciu daňových rajov?
Nie. Možno na niektoré krajiny, ale daňové raje vzniknú v iných. Na jednej strane sa celkom teším, čo všetko sa preukáže a aký to bude mať dosah. Súhlasím s tým, že politici by mali zverejňovať presné údaje, ale tak to malo byť aj doteraz. Neviem celkom, na čo všetko a na koho sa novinári zamerali. No cieľom daňových rajov nie je skrývať peniaze, ale ponúkať výhodné podmienky pre investorov a anonymitu, pokiaľ to investor chce. Ak sa podniká podľa pravidiel, máte slobodu podnikania v ktorejkoľvek krajine. Ak to však niekto využil na nelegálne aktivity, potom podľa mňa sú aj daňové raje rady, že sa takéto informácie dostali na verejnosť. Inak to na ne vrhá zlé svetlo. Minimálne si však myslím, že sa zoznam jednotlivcov či firiem trochu očistí od tých nelegálnych.

Podľa zoznamu by v rajoch mohli mať osoby uložené 32 biliónov dolárov. Je to reálna suma?
Rádovo by to mohlo sedieť. Aj podľa štatistík Medzinárodného menového fondu a Svetovej banky sa čísla pohybovali v desiatkach biliónov. Presnejšie by sa to dalo zistiť podľa pasív bánk, ktoré v daňových rajoch sídlia.

Medzi obľúbené raje by sa vraj mohli dostať Spojené arabské emiráty. A to nielen v prípade Slovákov, ale aj celkovo Európanov. Prečo?
Spojené arabské emiráty môžu naozaj nahradiť klasické daňové raje ako Britské Panenské ostrovy či Bahamy. Rozhodne sa tam bude presúvať finančný kapitál, a to aj vzhľadom na to, čo Európska únia umožnila na Cypre. Po zdanení vkladov je predpoklad, že veľa dotknutých bude hľadať alternatívu, a tou sa môže stať Dubaj. Je blízko, je to stabilná ekonomika, dobrý bankový systém. Ďalšími alternatívami sú však aj Hongkong či Singapur.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 22:21