StoryEditor

Finančník Krúpa sa púšťa do boja s českými ťažiarmi

31.07.2015, 00:00
Skupina Arca Capital napáda šafárenie s majetkom spoločnosti NWR miliardára Zdeňka Bakalu.

K vojne o stovky miliónov eur sa schyľuje okolo ťažobnej skupinyNewWorld Resources (NWR), ktorá ako jediná ovláda ťažbu čierneho uhlia v Česku. Zlá finančná výkonnosť, akcie atakujúce historické minimá, výrazne ochudobnený majetok spoločnosti. Aj to je dôvod, prečo sa do boja s ťažiarmi pustil Pavol Krúpa z investičnej skupiny Arca Capital. Ten avizuje medzinárodné vyšetrovanie podozrivého podnikania manažérov NWR.

Ťažiarska skupina sa napriek nedávno ukončenej kapitálovej reštrukturalizácii nedokáže odlepiť od dna. „Manažment a vlastník nepristupoval k hospodáreniu s majetkom štandardne. Chybami prišla skupina o veľké peniaze. Máme indície a dôkazy vedúce k množstvu porušení zákona. Sporné kroky preto napadneme,“ hovorí pre HN Krúpa.

Ako nový akcionár

Arca teraz berie útokom akcie NWR na burzách v Londýne, Prahe i vo Varšave. Aktuálne drží približne dvojpercentný podiel a v jeho zvyšovaní pokračuje. Chce totiž zvolať mimoriadne valné zhromaždenie. „Z pozície akcionára i veriteľa sa budeme domáhať náhrady všetkých škôd spôsobených rozhodnutiami manažmentu a predstavenstva firmy,“ odkazuje Krúpa.

Samotný majiteľ čiernouhoľných baní OKD sa k dianiu okolo najlacnejšieho titulu na pražskej burze vyjadruje diplomaticky. „Nebudeme reagovať na špekulácie. Spoločnosť je vždy otvorená k dialógu s ktorýmkoľvek zo svojich akcionárov,“ vraví hovorca NWR Radek Němeček.

Uhľobarón a jeden z najbohatších českých podnikateľov Zdeněk Bakala pritom z predstavenstva spoločnosti po predchádzajúcom avíze vycúval ešte v apríli tohto roka. HN sa s ním nepodarilo skontaktovať. Ako tvrdí Arca, Bakala sa mal inkasovaniu a vyvádzaniu financií preč zo spoločnosti ticho prizerať. Hlavným akcionárom NWR je s podielom 50,5 percenta holandská spoločnosť CERCL Mining, v ktorej priamo drží polovicu práve Zdeněk Bakala.

Stopy vedú do politiky

Investičná skupina Arca chce začať od podlahy. A to napadnutím privatizácie štátneho 45-percentného balíka akcií v spoločnosti OKD ešte z roku 2004, ktorú neskôr ovládol Bakala. Nepozdávajú sa jej okolnosti a priebeh celej akcie pod dohľadom vtedajšieho ministra financií a súčasného českého premiéra Bohuslava Sobotku.

V tom čase totiž vzniklo niekoľko posudkov s absolútne rozdielnymi koncovými cenami. Štátu vznikla predajom podielu skupine Karbon Invest podľa obžaloby škoda vo výške 211 miliónov eur. Súdny spor má na stole Obvodný súd Praha 2.

Český úrad vlády sa k otázkam HN o doprivatizácii OKD do uzávierky vydania nevyjadril. Potenciálni kupci, medzi ktorými mal byť i holding EPH Daniela Křetínského, ponúkali od 2,2 do 3,3 miliardy eur. Analýza celkového majetku OKD zostavená spoločnosťou VOX a Komerčnou bankou, z ktorej vychádzal štát, hovorila o sume 370 miliónov eur. Minorita štátu tak stála približne 155 miliónov eur.

Autori posudku však do konečnej ceny nezahrnuli hodnotu 18 firiem z holdingu OKD. Napríklad železničnú dcéru OKD Doprava, ktorú tento rok za 108 miliónov eur ovládol pod názvom Advanced World Transport poľský prepravca PKP Cargo.

Nulovú hodnotu mala i koksovňa OKD OKK predaná pred dvomi rokmi za 93 miliónov eur spoločnosti Metalimex. Približne 16 miliónov eur holding zinkasoval za predaj firmy Služby dolů, ďalšie s majetkom viac ako 110 miliónov eur pohltila matka OKD.

Iné posudky, ktoré vznikli v rokoch 2005 a 2006, odhadli majetok OKD na 833 miliónov eur či dokonca 1,94 miliardy eur.

Medzinárodná kauza

Arca preto rozbieha masívnu ofenzívu. Z podozrivých okolností okolo NWR chce rozvíriť medzinárodný škandál. Obracia sa na úrady kontrolujúce dodržiavanie pravidiel pri obchodovaní s cennými papiermi v Českej republike, vo Veľkej Británii a v Spojených štátoch. NWR podozrieva z účelového manipulovania kurzu akcií i z optimistických a skresľujúcich vyjadrení predstaviteľov firmy pred vstupom na burzu.

Hodnota spoločnosti sa totiž do veľkej miery opierala o projekt ťažby v poľskom Debiensku. K jeho realizácii však nikdy nedošlo. Na švajčiarsku prokuratúru a do Holandska Arca posiela podnety pre podozrenie z prania špinavých peňazí i porušovanie pravidiel pri správe majetku. OKD malo v minulosti nakupovať predražené technológie. Provízie sa mali strácať nielen na švajčiarskych účtoch, ale aj v daňových rajoch.

Ako Krúpa hovorí, osobitnou kapitolou je manipulovanie so 40-tisíc baníckymi bytmi. Tie patrili spoločnosti OKD Byty. I v tomto prípade mal byť zo spoločnosti vyvedený majetok v desiatkach miliónov eur, čím sa porušila privatizačná zmluva uzavretá medzi Bakalom a štátom.

A ako by mohla celá kauza dopadnúť?„V ideálnom prípade, ak sa podarí vrátiť vyvedené financie späť do NWR a OKD, tak je z nich možné financovať ďalšiu ťažbu uhlia v nasledujúcich rokoch,“ uzatvára Krúpa.

Pozitívny dosah pre akcionárov NWR má priniesť i prinavrátenie bytového fondu do správy čiernouhoľných baní OKD.

01 - Modified: 2023-10-30 15:05:03 - Feat.: - Title: Bratislavský obchodný dom čelí konkurzu a po 15 rokoch mu hrozí zatvorenie, v jeho pozadí sú známi finančníci 02 - Modified: 2022-05-21 22:00:57 - Feat.: - Title: Velič a Krúpa sa naťahujú o 120-tisícovú odmenu. Na súde vyhrala Arca Capital 03 - Modified: 2021-09-22 13:17:44 - Feat.: - Title: Finančník Krúpa musí v USA zaplatiť milióny na odškodnom. Mal viesť vydieračskú kampaň 04 - Modified: 2021-02-17 15:39:21 - Feat.: - Title: Arca prevzala kontrolu nad Krúpovým KGI Global Investments 05 - Modified: 2021-02-12 13:02:52 - Feat.: - Title: Krúpova Arca Brokerage House odvolala vedenie, vrátane Veliča
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 11:35