StoryEditor

Zlatým vajcom privatizácie ZSNP je Slovalco

01.08.2002, 00:00
Dnes napoludnie sa končí termín podania záväzných prihlášok na privatizáciu 73,9 % majetkového podielu FNM SR v Závode SNP (ZSNP) v Žiari nad Hronom. Výberová komisia otvorí popoludní obálky s ponukami a overí úplnosť podkladov potrebných na rozhodnutie o tom, kto z uchádzačov získa majoritný podiel tejto hlinikárskej firmy.

Komisia v prvom kole vybrala z deviatich potenciálnych uchádzačov štyroch. Právo vykonať v ZSNP due dilligence dostali Drôtovňa Kordy, a. s., Hlohovec, Alcupro, a. s., Košice, OFZ Istebné a Žiarska hutnícka spoločnosť (ŽHS), a. s., Žiar nad Hronom. FNM SR pri ich výbere akceptoval uznesenie vlády SR č. 159 z februára tohto roka, ktoré prakticky znemožnilo účasť v tendri pre finančných investorov. Uchádzači museli preukázať svoje pôsobenie v oblasti priemyslu, zaviazať sa k preinvestovaniu 500 mil. Sk do environmentálnych projektov a vypracovať taký podnikateľský plán, ktorý umožní zachovanie zamestnanosti a zabezpečí ďalší rozvoj vzťahov s akciovými spoločnosťami Slovalco a Alufinal.

Práve 33-percentný majetkový podiel ZSNP v Slovalcu, a. s. (producent surového hliníka a výrobkov z neho), ktoré tvorí ročne niekoľkomiliardový hospodársky výsledok, je tým najväčším magnetom pre uchádzačov hlavne zo strany finančných skupín o získanie fondom ponúkaných akcií ZSNP. Aj keď spomínané uznesenie vlády teoreticky zamedzilo ich prístup do privatizácie, s výnimkou ŽHS všetci ostatní záujemcovia síce pôsobia v priemyselnom odvetví, ale sú kontrolovaní viac či menej finančnými skupinami od Penty Group, cez skupinu okolo Mariána Jančošeka až po PSIS. Rozhodovanie teda nebude jednoduché a je celkom možné, že sa skončí pozastavením tendra dovtedy, kým sa reštrukturalizáciou úverov v objeme takmer 1 mld. Sk ZSNP úplne neozdraví.

Do hry totiž nedávno vstúpila Európska banka pre obnovu a rozvoj (EBOR) a tá, podľa zdroja, ktorý si neželal byť menovaný, ponúka výhodné, jednoduchšie a hlavne úplne transparentné riešenie reštrukturalizácie a ďalšieho rozvoja ZSNP. Vo svojom projekte núka niekoľko desiatok miliónov dolárov nielen na samotnú úhradu nevýhodných a krátkodobých úverov, ale aj na environmentálne projekty a realizáciu rozvojových programov. Zárukou by mali byť akcie ZSNP v lukratívnom Slovalcu a podmienkou, že prípadný nový majiteľ sa stotožní s podnikateľským plánom, ktorý vypracoval súčasný manažment. O 5 až 7 rokov by sa tak ZSNP úplne ozdravili a mohli by sa ponúknuť opäť na privatizáciu.

Hospodárske výsledky ZSNP, a. s., za I. polrok 2002 (mld. Sk)*

Výnosy 2,931

Náklady 2,796

Zisk pred zdanením 0, 135

* z dôvodu zmeny organizačnej štruktúry ZSNP, a. s., sú výsledky s predošlými rokmi neporovnateľné.

Zdroj : ZSNP, a. s.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 12:03