StoryEditor

Slovenskí stolári zaujali Hollywood. Kulisami

12.01.2014, 22:59
Stolárska dielňa Cviklikovcov dodávala pre filmy Hellboy, Van Helsing či Tristan a Izolda.

Napriek tomu, že na Slovensku ich takmer nikto nepozná, ich prácu obdivujú milióny divákov. Stolárskej firme rodiny Cviklikovcov sa podaril prienik do filmového biznisu. „Kulisy sme zhotovovali pre také produkcie ako Tristan a Izolda, Hellboy, Van Helsing,“ vypočítava filmárske úspechy Vladislav Cviklik z rodinného stolárstva Cviklikovcov. Aby toho nebolo málo, hviezdnu mozaiku dopĺňajú ešte snímky Votrelec verzus predátori či Liga výnimočných. Aj to pomohlo malej firme zo severovýchodu Slovenska rozšíriť biznis aj do ďalších odvetví.

DVD majú doma

Po rokoch tradičných zákaziek v dielni Chotčov pri Stropkove prišlo niečo nové. „Spolupracovali sme s jednou českou firmou, ktorá získala takúto filmovú zákazku. Potrebovala našu pomoc, a tak sme začali robiť kulisy,“ hovorí Vladislav Cviklik. Priznáva, že po premiére si išli pozrieť každý film do kina alebo si poctivo zaobstarali jeho verziu DVD. „Je to iný a veľmi dobrý pocit pozerať film a vidieť v pozadí kulisy, na ktorých ste pracovali,“ hovorí. Cviklik upozorňuje aj na rozdiely medzi nábytkárskym stolárstvom, ktoré robili dovtedy. „Kulisy musia veľmi verne vyzerať spredu. Tam sa vyžaduje obrovská precíznosť vyhotovenia. Čo sa týka spojov a zadných častí, logicky sú menej náročné, ako pri nábytku,“ vysvetľuje. Ďalším rozdielom je neskoršia demolácia. „To, samozrejme, pri nábytku nerobíme. Človeku je v istej chvíli aj ľúto, ak sa ničí robota, ale pri obmene scén vo filme je to logické,“ povedal. Spresnil, že materiál z demolácie sa na isté veci ešte môže využiť.

Náhrada z Česka

Cviklikovci nateraz s filmárskym biznisom skončili. „Hollywoodske produkcie z Česka a zo strednej Európy odchádzajú do južnejších krajín. Roboty začína byť menej,“ prezrádza. Po druhé, v rodnom kraji rozbiehajú stavebný biznis. „Skúsenosti zo svojej hollywoodskej story však využívame,“ dodal. Napríklad referencia v podobe záberu z Tristana a Izoldy vzbudzuje pozornosť na webovej stránke.

Jozef Mičo, majiteľ spoločnosti Damit z Terchovej, ktorá sa na Slovensku ako jediná profesionálne na plný úväzok zaoberá výrobou kulís, potvrdzuje, že hollywoodskych štábov začína u nás ubúdať. Ako akútny problém to však nevidí. „Našťastie sa rozmohla produkcia českých a slovenských snímok, robota je,“ spresňuje. Tiež sa podieľal na výrobe seriálov Expozitúra, Kriminálka Staré mesto, či filmu Sedem dní hriechu. Nádej vkladá do ohlásenej prípravy podpory lákania filmových štábov ohlásených rezortom kultúry. „Ak sa to uskutoční, potom ľahšie vzniknú aj filmové štúdiá, čo ďalej podporí celý biznis,“ dodáva. Nebojí sa ani úplného odchodu Hollywoodu. „Slovensko má nádherné exteriéry. Ak niekto potrebuje Spišský hrad, inde ho nenájde,“ dodal.

Majiteľ kulisárskej spoločnosti Damit Jozef Mičo ilustruje potenciál odvetvia pre zamestnanosť. „Na veľkej produkcii som zamestnával aj 160 ľudí,“ spresnil. Ak sa k tomu pridá fakt, že natáčanie trvá väčšinou viac mesiacov, z hľadiska príjmov a zamestnanosti ide už pre krajinu o zaujímavé cifry. Na Slovensku sa v tejto súvislosti začalo hovoriť o projekte konzorcia zahraničných investorov Solid Enterprise. Tí chcú za 60 miliónov eur postaviť v Jarovciach pri Bratislave filmové štúdiá. „Prítomnosť fungujúcich štúdií je kľúčová. Počet produkcií v exteriéroch aj iných slovenských lokalít sa môže znásobiť,“ myslí si Mičo.

01 - Modified: 2005-11-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: EK: Slovensko je na vstup do eurozóny pripravené najlepšie
01 - Modified: 2022-05-07 10:55:48 - Feat.: - Title: Začínali s filmami pre dospelých, potom ovládli Hollywood. O týchto hviezdach si netušil, že natočili porno 02 - Modified: 2022-01-26 09:45:44 - Feat.: - Title: Bondovky, Doctor Strange či Fight Club. Prečo verzie slávnych filmov v Číne vyzerajú úplne inak, ako tie naše? 03 - Modified: 2022-01-13 08:16:09 - Feat.: - Title: Sklamanie pre fanúšikov Aquamana: Jeden z najkrajších párov Hollywoodu ohlásil koniec 04 - Modified: 2022-01-11 20:15:34 - Feat.: - Title: Pokrytec DiCaprio? Vyzýva k zníženiu uhlíkovej stopy, sám si užíva luxus na neekologickej jachte za 110 miliónov 05 - Modified: 2021-09-16 12:45:34 - Feat.: - Title: Zomrelo mu vysnívané bábätko, jeho sestra spáchala samovraždu. Patrick Swayze schytával ranu za ranou
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 07:35