StoryEditor

Babiš má problém. Firmy chcú od štátu späť miliardy korún

06.02.2014, 14:57
Plány na úsporný rozpočet nového českého ministra financií narazili na problém.

Česku hrozí, že bude musieť vrátiť firmám až 7,5 miliardy korún (približne 270 miliónov eur). Viac ako 5 miliárd si nárokuje z väčšiny štátom vlastnený ČEZ, spoločnosť požiadala finančný úrad, aby jej vrátil peniaze odvedené v rokoch 2011 a 2012 na darovacej dani z emisných kvót.

Novému ministrovi financií Andrejovi Babišovi (ANO), ktorého firma Agrofert je majiteľom vydavateľa Hospodárskych novín, sa bude zrejme zle plniť plán úspor v štátnom rozpočte, s ktorým sa svojho nového úradu ujal. Len pár dní pred jeho nástupom na ministerstve pristála časovaná bomba, ktorá môže zo štátnej kasy ukrojiť hneď päť miliárd. Štátna firma ČEZ požiadala finančný úrad, aby jej vrátil celú sumu darovacej dane z emisných kvót, ktorú zaplatila v rokoch 2011 a 2012.

"Dňa 24. januára podal ČEZ dodatočné daňová priznania k darovacej dani z povolenie zaplatených v rokoch 2011 a 2012. V nich sa prihlasujeme k vráteniu tejto dane, a to v súhrnnej sume 5,3 miliardy korún. Rozumieme síce dôvodom, prečo štát túto daň zaviedol, podľa právnych noriem ale musíme obhajovať záujmy firmy tak, aby sme nepoškodili akcionára ČEZ," tvrdí hovorca ČEZ Ladislav Kříž.

Mimoriadnu tridsaťdvapercentnú daň z kvót, ktoré štát rozdával firmám zadarmo z prídelu schváleného Európskou úniou, na dva roky zaviedla Nečasova vláda. Chcela tak získať ďalší zdroj na úhradu prudko rastúcich poplatkov na podporu obnoviteľných zdrojov energie.

Lenže podľa európskych smerníc mali byť v uvedenom období emisné povolenky firmám prideľované zadarmo.

Proti dani už sa na súde ohradila prvá firma: Ško-Energo, dodávateľ energií pre mladoboleslavskú Škodu Auto. A uspela, prinajmenšom pri prvej inštancii. Nárok na vrátenie dane vo výške 20 miliónov korún jej priznal už vlani Krajský súd v Prahe. A to aj napriek tomu, že oprávnenosť dane potvrdil aj Ústavný súd, podľa ktorého bola v poriadku.

Štát sa proti rozsudku v prospech Ško-Energo odvolal na Najvyšší správny súd, ten ale posunul rozhodovanie do zahraničia: požiadal o posúdenie situácie Súdny dvor Európskej únie v Luxemburgu. Ten zatiaľ nerozhodol, vyzerá to ale, že sa vysloví skôr proti oprávnenosti dane. Teda v prospech protestujúcich firiem.

Podľa európskych regulí boli totiž európske vlády povinné v rokoch 2008 až 2012 rozdať bezplatne 90 percent kvót, ktoré jednotlivým štátom priklepla Európska únia.

Zatiaľ luxemburský súdny dvor posudzoval podobný prípad týkajúci sa šiestich španielskych energetických spoločností. Tie protestovali proti tomu, že miestne regulačné úrady premietli pridelené bezplatné kvóty v konečnej zákazníckej cene elektriny a fakticky tým orezal výrobcom zisk. Podľa luxemburského súdu totiž pri výpočte španielsky regulátor použil zlú metodiku. "Výsledok bol nejednoznačný," hodnotí tento precedens Kríž.

ČEZ sa preto rozhodol o vrátenie dane radšej preventívne požiadať, aj keď je zatiaľ právna situácia nejasná. Keby totiž tento krok ďalej odkladal, hrozilo by zmeškanie zákonnej lehoty na dodatočné daňové priznanie.

Ak by slovenský štát musel vracať daň všetkým firmám, ktoré ju zaplatili, prišiel by celkovo o 7,5 miliardy korún. Čo už je pre rozpočet slušný zásek.

Po Ško-Energo sa s protestom proti zaplatenej dani ozývajú aj ďalšie poplatníci: teplárenský Alpiq požiadal o vrátenie 140 miliónov korún, tiež Dalkia či Unipetrol zvažovali rovnaký postup. Unipetrol sa ale nakoniec rozhodol, že do sporu so štátom nepôjde.

01 - Modified: 2006-01-11 14:57:00 - Feat.: 0 - Title: Systém vzdelávania má reagovať na pokles populácie v Bratislavskom kraji
01 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní 02 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov 03 - Modified: 2024-04-10 08:14:02 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity? 04 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Seriál o pôde a majetku 05 - Modified: 2024-03-19 08:09:30 - Feat.: - Title: Daňová smernica BEFIT má kritikov. Argumentujú suverenitou štátov aj odchodom podnikov z EÚ
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 00:21